Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar.
Kuruyemişler
Özellikle Antep fıstığı içerdiği yeşil renkten dolayı göze faydalıdır. Diğer faydalı kuruyemişler olan badem, ceviz, fındık, kaju, ay çekirdeğinden en az 10 kat daha fazla lutein içermektedir.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
MISIR: İçerdiği zeaksanthin adlı bir bitkisel bileşim sayesinde yaşa bağlı gelişen görme bozukluklarını azaltıyor. KİVİ: Kivide bol miktarda bulunan E vitamini, retina dejenerasyonunu önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca gözdeki kan damarlarını besleyerek gözlerin canlı ve parlak olmasını sağlıyor.
Antioksidan deposu
Özellikle göz sağlığı için oldukça önemli iki antioksidan olan lutein ve zeaksantini en çok içeren kuruyemiştir. Bunların dışında Antep fıstığı, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlayan antioksidanlardan polifenol ve tokoferolü de içerir.
İlgili 34 soru bulundu
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Yer fıstığı sağlıklı bir besin kaynağıdır ve birçok farklı şekilde tüketilebilir. Yüksek protein, sağlıklı yağlar, enerji, kanser riskini azaltma, kalp sağlığı, kilo kontrolü, kas gelişimi, cilt sağlığı, sinir sistemi, demir ve bağışıklık sistemi sağlığı için faydaları vardır.
Ispanak, en faydalı besinlerin başında geliyor
Dr. Yalçın, “Özellikle kırmızı biber ve ıspanakta bulunan A vitamini gözün gece görüşünü ve direnicini artırırken, yaban mersini ve tatlı patatesin sahip olduğu C vitamini ise gözde katarakt ve makula dejenerasyonu riskini en aza indiriyor.
A, C, E VİTAMİNLERİ İLE OMEGA 3 VE 6, GÖZÜ KORUYOR
Ancak göz sağlığı için faydalı tek besin havuç değil. Dünyagöz Etiler hastanesinden op. Dr. Elvan Yalçın, gözün doğal olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyledi.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Göz sinirleri hücrelerinin tamamen işlevini kaybetmesi sonucunda yenilenmesi mümkün değildir. Ölen hücrelerin canlanması için mevcut olan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Uzak mesafeleri daha net görebilmek için kontakt lens veya içbükey (konkav) mercekli gözlük kullanılabilir. Ancak gözlük ve lens sadece daha net görmenize geçici olarak yardımcı olur. Miyop tedavisi yani kalıcı olarak ortadan kaldırılması lazer tedavisi ile mümkündür.
Bazı besinler, içerdikleri değerli besin maddeleri sayesinde göz sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Örneğin, brokoli, somon, havuç, çekirdek, kivi, ıspanak, yumurta, badem, yoğurt, portakal, çilek ve istiridye gibi gıdalar göz sağlığına destek olabilir.
Kahve, göz sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Antioksidanlar içermesi ve bazı göz hastalıklarının riskini azaltabilmesi nedeniyle göz sağlığı için faydalı olabilir.
Havuçta oldukça fazla beta karoten ve A vitamini mevcuttur. Göz sağlığınıza katkıda bulunurken, maküler dejenerasyon ve kataraktı önleyen vitaminler için de zengin bir kaynaktır. Havuç aynı zamanda A vitamini ve rodopsin açısından zengindir. Rodopsin az ışıkta görmemize yardımcı olan mor renkli bir pigmenttir.
Görme problemleri: Özellikle A vitamini eksikliğinde görme problemleri yaşanabilir. Normal ve gece görmede bozukluklar, göz kuruması, göz kuruması veya gece körlüğü gibi sorunlar oluşabilir. Yorgunluk: Bazı vitamin eksiklikleri uzun süreli yorgunluk, fiziksel aktivitede zorluk ve zihin bulanıklığı meydana getirebilir.
A vitamininin başlıca görevlerinden biri, görme ile ilgilidir. A vitamini, gözün arka tabakası olan retinada bulunan ve “rodopsin” adlı ışığı tanıyan proteinlere bağlanarak, gece görüşü sağlar. A vitamini ya da retinol eksikliğinde, gece körlüğü adı verilen gece görememe sorunu oluşur.
A vitamini eksikliği
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Lobelya veya göz otu olarak bilinen bitki gözlerin iyileştirilmesi ve parlaklaşması için yardımcı olmaktadır. Özellikle göz yorgunluğu, gözün kanlanması ve tahriş gibi pek çok problemin iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra göze iyi gelen bitkilerden birisi de papatyadır.
Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder. Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir.
Günde 50 gr Antep fıstığı öneriliyor
Az miktarda tüketiminin dengeli beslenmeye katkısının olduğu ve birçok sorunun ortaya çıkmasını engellediği belirlenmiştir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein için günde 50 gram tüketilmesi önerilmektedir.
Sağlıklı kalp fonksiyonu için önemli olan B3 vitamini de içeren yer fıstığı, kan basıncının, kolesterolün ve trigliserit düzeyinin düşürülmesini destekleyebilir. Anti-inflamatuar etkileri sayesinde, koroner kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Her gün 10 tane tüketilen Antep fıstığı vücudun yağ ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliği içinde günde 100 gram tüketilmesinde fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri