1. ürün yer fıstığı hasadının Ağustos ayının son haftasında başlayıp Eylül ayının son haftasına kadar devam ettiğini, 2.
Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve "boz fıstık" olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da "kırmızı kabuklu" fıstığı toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.
Fıstık ilk olarak Ağustos ayı başında baklavalık dediğimiz yani boz olarak toplanır. Bu süre 15-20 gün devam eder. Daha sonra fıstık olgunlaşmaya başlar, kızarır, Eylül ortasından sona doğru toplanır'' şeklinde konuştu.
Bu yer fıstığı türleri; runner, ispanyol, virginia ve valencia olarak ayrışabilir. Yer fıstığı ekimi genellikle Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşen son donların bitmesiyle birlikte yapılır. Toprağın sıcaklığı 15 ile 20 dereceye geldiğinde yer fıstığı ekimi için uygun sıcaklık yakalanmış olur.
Ekimden yaklaşık 150-160 gün sonra yerfıstığı hasat olgunluğuna gelir. Virginia (çerezlik) ve Runner (şekerlemelerde) tipi çeşitler 135-160 günde, Spanish (yağlık) ve Valencia tipinde olanlar ise 115-125 günde hasat olgunluğuna gelirler.
İlgili 38 soru bulundu
Antepfıstığı ağacının hasadı, çeşide ve bölgeye bağlı olarak yaz sonu (ABD-Ağustos ortalarında başlar) gibi başlar ve yaklaşık 15 ila 20 gün sürer.
Antepfıstığı ağacı, kış aylarının oldukça soğuk olduğu bölgelerde (tomurcukların çimlenme durgunluğuna “son” vermek için) en iyi şekilde yetişir ve yaz aylarının uzun, kuru ve sıcaklık oranının 25 ila 35,5 ° C olması gerekir, böylece meyve olgunlaşabilir.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Böylece en az 3 yıl daha erken verim alınabilmek- tedir. yetiştiricilik yaygın olarak yapılmaktadır.
Eylül Ayı İlimizde fıstık hasadı sezonu olup, hasadın bütün üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı olmasını diler, üreticilerimizin ürünlerini tekniğine uygun hasat edebilmeleri ve ürünlerine zarar gelmeden muhafaza edebilmeleri için aşağıdaki hususlara dikkat etmelerini önemle vurgularız.
Taze Antep Fıstığı Ne Zaman Çıkar? Fıstığımız Ağustos ayının başında ilk olarak baklavalık fıstık ” boz ” olarak olmaya başlar. Akabinde Ağustos 1. haftasından sonra olgunlaşarak ” taze (Ben) fıstık ” halini alır. Eylül sonuna kadar taze fıstığı bulmanız mümkündür.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Çiftçiler, ekimden sonra yaklaşık olarak 140 ila 150 gün içerisinde hasata başlarlar.
Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin'de yetişir.
YER FISTIĞININ FAYDALARI
Kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Kolon ve mide kanserine karşı büyük bir savaş verir. Kan şekeri seviyesini dengelemeye yardım eder. E vitamini deposudur ve bundan dolayı da cilt sağlığına fazlasıyla yararlıdır.
Çam fıstıkları makinelerde ve geleneksel yöntemler kullanılarak ayıklanmaktadır. Çam Fıstığı Kozalağı Ne Zaman Toplanır? Çam fıstığı kozalağı genellikle sonbahar mevsiminin sonlarına doğru yani Kasım ayında başlanarak ilkbahar mevsiminin sonlarına yani Mayıs ayına kadar toplama işlemi devam etmektedir.
Antep fıstık ağacı sıcağı seven bir bitki olup hem Akdeniz hem de çöl ikliminde yetiştirilebilir. Yaz sıcaklığının 35 - 40 derece aralığında olduğu bölgelerde yüksek verim elde etmek mümkündür. Son derece dayanıklı bir ağaç olan Antep fıstık ağacı, ilkbahar ve kış donlarından fazla etkilenmez.
Dünyada her yıl 1 milyon ton fıstık üretiliyor. Toplamda Çin'in payı yüzde 50, ABD'nin yüzde 25, Türkiye'nin yüzde 10-15'lerde. 1 kilo kabuklu fıstıktan 550-600 gram iç fıstık çıkıyor.
Gaziantep Ticaret Borsası'nın 2 Ocak 2023 tarihli bülteni aracılığı ile duyurulan Antep fıstığı fiyatları, vatandaşlar tarafından yakın takip altına alındı. Söz konusu ortalama güncel fiyatlar, şu şekilde sıralandı: Antep fıstığı kavlak: 230 TL. Antep fıstığı boz iç: 497,398 TL.
Siirt fıstığının hasat zamanı yaz aylarının sonu, sonbahar aylarının başı olarak bilinmektedir.
Gaziantep'te bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) kapsamında 'Antep fıstığı' hasadı yapıldı.
Siirt Valiliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Siirt Fıstık Festivali, bu yıl 14-15 ve 16 Ekim tarihlerinde Siirt Kent Merkezi, Botan Vadisi, Pervari Çemikari Yaylası ve Beğendik Beldesinde gerçekleştirilecek.
Erkek Antepfıstığı ağaçları herkes tarafından kolayca fark edilebilir, çünkü bu ağaç normalde dişi ağaçlardan daha yüksektir ve daha sağlam bir yapıya sahiptir. Antepfıstığı ağacının gövdesi ve dalları gri renktir ve yıllar geçtikçe bu renk koyulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri