Uzman görüşlerine göre kuruyemişleri sabah kahvaltı esnasında tüketmek, gün içerisinde tüketeceğiniz diğer zaman dilimlerine karşı daha çok faydası vardır. Gün içerisindeki yorgunluğunuzu direkt olarak alan kuruyemişler kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olur.
YER FISTIĞI NE KADAR YENMELİ? Günde 1 avuç yer fıstığı veya 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi yiyerek sağladığı yararlardan faydalanabilirsiniz.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylelikle şeker alımının önüne geçebilirsiniz ve kilo problemlerini önlemiş olursunuz.
Günde 50 gr Antep fıstığı öneriliyor
Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein için günde 50 gram tüketilmesi önerilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Yer fıstığı alerjisinden başka bu gıdaya ilişkin sorulardan birisi de yer fıstığı gaz yapar mı konusudur. Bu soruya verilebilecek cevap bu ürünün bağırsak faaliyetlerini düzene sokucu etkisi bakımından gaz yapmayacağı yönünde olacaktır. Özellikle gaz sorunu olan kişiler gönül rahatlığıyla yer fıstığı tüketebilirler.
Endüstriyel değeri yüksek Antep fıstığı, uygun miktarlarda yenildiğindee vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri sağlıyor. Diğer kabuklu yemişlere göre düşük bir yağ ve enerji içeriği olan Antepfıstığı, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor.
Kalori miktarı yüksek olan bu besin, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Ara öğünlerde ölçülü şekilde tercih ederseniz; kaçamak öğünlerden kendinizi uzaklaştırabilirsiniz. Uzun bir süre tok tutma etkisi sayesinde, daha dengeli beslenmiş olursunuz.
Yüksek lifli içeriği sayesinde bağırsak hacminin ve hareketlerinin artmasına destek veren fıstık ezmesi kabızlık ve sindirim sistemi problemlerinin tedavisine yardımcı olur.
Tuzlu fıstığın faydaları
Kontrollü tüketildiğinde kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. -B1 ve B3 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler sayesinde kan şekerinin yakılmasını sağlar ve kalp sağlığını korur. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır ve zihni açar.
Yer fıstığı, ayrıca metabolizmayı hızlandırarak zayıflama hedeflerine katkıda bulunabilir. İçeriğindeki B vitamini, magnezyum ve diğer mineraller metabolizmayı artırarak yağ yakımını hızlandırabilir.
Kulağa garip gelse de kalori bakımından fazla olan yer fıstığının doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırdığı kanıtlanmış. Yaklaşık 32 tane yer fıstığı hem 164 kalori olması hem de 14 gram yağ olmasına rağmen kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Yer fıstığının kalorisi yüksektir ve çok fazla tüketilmemesi gerekir. Yağ bakımından zengin bir besin kaynağı olan yer fıstığının aşırı tüketimiyle kilo alımı mümkündür. Bu nedenle yer fıstığı tüketilirken bir sınır koyulması ve mutlaka kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Yukarıdaki başlıklarda da anlatıldığı üzere Siirt fıstığı en az Antep fıstığı kadar kalitelidir ve Fistalora Siirt fistığı tüketiciye bu kaliteye ulaşma imkanı sunmaktadır. Bu kaliteyi öne çıkaran en önemli faktörler düşük yağ oranı, içerdiği yararlı unsurların fazlalığı ve kolesterole iyi gelmesidir.
Türkiye'de yüzde 40'ün üzerinde fıstık üretimi ile rekor kıran Şanlıurfa'da, nedense fıstık işlemede bugüne kadar söz sahibi olamadı. Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı.
Tek başına tüketilebileceği gibi çay ve kahve yanında tüketilebilir. Süt yanında tüketebilirsiniz. Bir dilim ekmek üzerine bir miktar sürerek yiyebilirsiniz. Aynı zamanda kurabiye ve keklerde de kullanabilirsiniz.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir. Özellikle midede şişkinlik ve gaz problemlerine neden olması nedeniyle tüketilecek miktara dikkat edilmesi gerekmektedir.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Yer fıstığı ve barındırdığı yağlar yüksek oranda polifenolik adı verilen asit grubunu içinde barındırır. Bu asitler vücuda zararlı olan nitro aminoların çoğalmasını azaltarak mide rahatsızlıklarının önüne geçer.
Haşlanarak tüketilen fıstıkta daha fazla antioksidan bulunur. Serbest radikallerin oluşumunu engeller. Beyin hücrelerinin korunmasını sağlar. Pantotenik asit, niasin, riboflavin, thiamin, B6 vitamini ve B9 vitamini içerir.
ŞEKER HASTALARINA ÖNERİLİYOR
Antep fıstığı diyabet riskini düşüren etkenlerden biridir. Uzun süre tokluk hissinin sağlayan ve yemek sonrası kan glikoz konsantrasyonlarının düşmesine etki eden Antep fıstığı, düşük glisemik indekse sahip bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri