Besin Değeri
Doymamış yağ açısından zengin olan besinlerden biri olan yer fıstığı, bu nedenle kalp sağlığı için de oldukça önemlidir. Güçlü bir antioksidan olup içerdiği protein, kalsiyum, potasyum, sodyum, demir, magnezyum ve vitaminler sayesinde de vücudun gereksinimlerini rahatça karşılayabilmektedir.
Fıstığın kalorisi ve besin değeri
Yer fıstığının yaklaşık 100 gramında 560 kalori ( kcal ) bulunmaktadır. İçeriğinde demir vardır ve bu yüzden kansızlığa karşı koruyucu etkisi vardır. İçeriğindeki C ve E vitamini cilt sağlığınızı korur.
Fıstık bilinenin aksine kolesterol için de faydalıdır. İçerdiği yağlar vücuda son derece faydalı olup kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
Fıstık, önemli doymuş yağ minerali kaynaklarındandır. Çok fazla fıstık yemek, normalin üstünde doymuş yağ alımına neden olur ki, bu durumda kalp krizi, inme, damar tıkanlıklığı, sindirim problemleri, tansiyon yükselmesi ve diğer sağlık komplikasyonları ortaya çıkar.
ANTEP FISTIĞI GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ? Vücudun yağ ihtiyacını karşılamak için günde 10 tane Antep fıstığı yemek yeterlidir. Vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein için de günde 100 gram tüketilmesi önerilmektedir.
Yağ ve tuz oranı yüksek olan yer fıstığı, cinsel hayattaki bütün sorunları yerle bir ediyor. Günde 1 avuç yenilecek bu kuru yemiş bol enerji ihtiva ediyor, cinsel isteği ve gücü artırıyor. Erkeklerde ise başa bela iktidarsızlığa karşı çare oluyor. Ayrıca sperm sayısını da artırıyor.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Ancak kavrulma aşamasında bu besinler yüksek ısıya maruz bırakılıyor. Bu da kuruyemişlerde bulunan yağ, vitamin, mineral ve proteinleri yok ediyor. Dolayısıyla kavrulmuş kuruyemişlerin doğal besin değerleri tamamen yok edilmiş oluyor. Üstelik kavrulma aşamasında kullanılan tuz da yine sağlığa zarar veriyor.
Haşlanarak tüketilen fıstıkta daha fazla antioksidan bulunur. Serbest radikallerin oluşumunu engeller. Beyin hücrelerinin korunmasını sağlar. Pantotenik asit, niasin, riboflavin, thiamin, B6 vitamini ve B9 vitamini içerir.
Yer fıstığı baklagiller familyasının bir üyesi olan kuru yemişlerden birisidir. Ülkemizde her yaşta çok sık bir şekilde taze çiğ ve kavrulmuş şekilde tüketilmektedir.
İyi bir lif ve yağ kaynağıdır. 30'dan fazla esansiyel vitamin ve mineral içerir. Yer fıstığı içindeki yağların çoğu, LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek kalp için birçok fayda sağlayan sağlıklı tekli ve çoklu doymamış yağlardır.
Gaziantep'te yapılan bilimsel bir araştırmada, Antep fıstığının insan sağlığı için önemi ortaya çıkarıldı. İnsanlar üzerinde ilk defa yapılan bilimsel çalışmada, damar tıkanıklığını önlemekte faydalı olan antep fıstığının kolesterolü düşürdüğü belirlendi.
Aklınıza gelecek çoğu hastalığın temel sebepleri arasında yer alan sigara ve alkol tüketimi kalbinize doğrudan zarar vermektedir. Aşırı yemenin dışında yağlı ve tuzlu yemek tüketimi de kalp rahatsızlıklarını tetiklemektedir.
6. Ceviz, badem ve fıstığı ihmal etmeyin
Omega 3 ve E vitaminin yanı sıra magnezyum ve posa içeriği sayesinde ceviz, badem ve fındık kandaki kötü kolesterolün düşmesine, iyi kolesterolün artmasına fayda sağlar.
Fındık, fıstık, ceviz ve badem: Lif, protein ve vitamin bakımından zengindirler. Özellikle enerji verirler ve cinsel gücü arttırırlar.
Yer fıstığı bilimsel olarak Arachis hypogea olarak bilinmektedir. Tüketim yöntemleri arasında en çok tercih edilenleri; kavrulmuş, tuzlu ve ezme şeklinde olanlarıdır. En sağlıklı tüketim yöntemleri arasında yer alan çiğ tüketme ise nadir tercih edilmektedir.
İnsülin direncini düşüren Antep fıstığı beraberinde basıncı da düşürerek inme, felç ve yüksek tansiyon risklerini de azaltır.
Erektil Disfonksiyon Tedavisinde D Vitaminin Rolü
İlk olarak 1922 yılında McCollum rikets hastalığının tedavisinde yeni bir vitamin kullandı ismi VİTAMİN D . Son yıllarda yapılan çalışmalarla vucudun hemen her hücresinde reseptörü olduğu tespit edilmiştir .
Endüstriyel değeri yüksek Antep fıstığı, uygun miktarlarda yenildiğindee vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri sağlıyor. Diğer kabuklu yemişlere göre düşük bir yağ ve enerji içeriği olan Antepfıstığı, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor.
Yer fıstığı tohumunda bol miktarda riboflavin, tiyamin, nikotinik asit ve E vitamini bulunur. Yer fıstığı tohumundaki A, C ve D vitaminlerinin miktarı yok denecek kadar azdır.
İçerisinde bulunan proteinler ve aminoasitler sayesinde vücudun sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. İçerisinde bulunan yağlar vücut sağlığı için oldukça faydalıdır. İçerisinde omega 3 yağları içerir ve buda saç dökülmesine, saç tellerinin kırılmalarına karşı oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri