Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Bel fıtıklarının büyük bir çoğunluğu ameliyatsız fizik tedavi yöntemleriyle ortadan kalkabilmektedir. Kas spazmını çözmek, ödemi ve ağrıyı azaltmak için çeşitli kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar tedavide uygulanabilmektedir.
Bunların arasında en etkili ameliyatsız yöntem olan lazer nükleoplasti uygulanır. Çoğu durumda, fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen geçer..
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Bugünkü bilimsel kanıtlara göre tüm karın duvarı fıtıklarının tedavisi cerrahidir. İlaçla ya da başka bir yöntemle tedavi mümkün olmamaktadır. Fıtık, karın duvarında gelişen geri dönüşsüz bir değişikliktir ve kendiliğinden kaybolması olanak dışıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Ancak tedavi edilmeyen fıtıklarda fıtık boğulması ve fıtığın dev boyutlara ulaşması riskleri vardır. Fıtık bölgesindeki açıklıktan karın dışına doğru çıkan ve cilt altına gelen iç organlar genellikle yatınca içeri giderler. Ancak bazen dışarıya doğru çıkan organlar adaleler arasında sıkışır (fıtık boğulması).
Toplumumuzdaki erkeklerin en sık karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında gelen kasık fıtığının tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açtığını biliyor muydunuz? Her ne kadar zararsız olarak görsek de kasık fıtıkları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Bel fıtığı olarak başlayan bu rahatsızlık bacaklara vurduğu takdirde kişilerin hareket kabiliyetini fazlasıyla kısıtlar. Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.
L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Yürüyüş ve Bel Fıtığı
Yürüyüşün bel ve sırt ağrısı çekenler için birçok faydası vardır, omurgayı destekleyen kasları güçlendirir. Uygun bir spor ayakkabısı ile düzenli olarak yürüyüş yapmak bel fıtığı tedavisi için faydalıdır.
Bel fıtığında ağrı bel omurgasında ve sırttan kalçalara, uyluklara ve hatta baldırlara yayılır. Fıtıklaşmış bir disk kaynaklı ağrı hareket halinde artarken, dinlenildiğinde azalır. Sıkışmış sinirlere baskı yaptığı için öksürme, hapşırma ve oturmak gibi vücut hareketlerinde ağrı kötüleşir.
Bel fıtığının en yaygın belirtisi şiddetli ve uzun süreli ağrılardır. Bu ağrılar beraberinde hareket kısıtlığını da getirmektedir. Eğer hastanın ağrıları istirahatle, ilaç veya fizik tedavi ile geçmiyorsa; bu durumda bel fıtığı ameliyatı gerekmektedir.
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur.
Enjeksiyon C kollu skopi altında yapıldığı için iğnenin sinir kanalına girişi, kontrast maddenin sinir kanalında yayılması ekrandan canlı olarak görülerek son derece güvenli bir enjeksiyon yapılabilmektedir. Ağrı hastaların büyük bir kısmında ilk seansta kaybolmaktadır.
Birde soğuk havalar başlayınca kaslarımız gerilmeye başlıyor. Sıcak havalarda ise tam tersi oluyor ve sıcağın etkisiyle gevşiyor. Soğuk havaların etkisiyle kaslarımız spazm geçiriyor ve gerilen kaslarımız nedeniyle omurga açıklığı giderek azalıyor ve bu sefer fıtık ağrılarımız artıyor.
Soğuk hava doğrudan bel fıtığına sebep olmaz. Ancak eklemlerde sorun varsa, bel fıtığına zemin hazırlayabilir. Soğuk hava, özellikle bel sağlığına dikkat etmeyen kişilerin omurgasında yer alan eklemlerdeki kas ile bağların gerilmesine yol açıp, bel fıtığını tetikleyebilir.
Antienflamatuarlar disk herniasyonu sonucu oluşan ve ağrının asıl kaynağı olan tahriş ve inflamasyonun kontrolü için etkilidir. Bunlar içinde ibuprofen, naproksen, diklofenak ve reçete ile satılan çeşitli ilaçlar vardır.
Bel fıtığı tedavisinin her hasta için kişiselleştirilmesi gerekir. Tedavi için öncelikle ağrının azaltılması ve hastanın sakinleştirilmesi gereklidir. Bu amaçla ağrı kesici, ödem giderici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. İstirahat başlangıç döneminde uzun süreli olmama kaydıyla önerilir.
Bel fıtığı ile ilgili yapılan araştırmalar arttıkça, artık fıtığın korkulacak bir şey olmadığını göstermiştir. Özellikle ameliyat kararı artık neredeyse hiç alınmamalıdır. Fıtık kendiliğinden geçer mi sorusunun cevabı evettir! Burada dikkat edilmesi gereken şey, fıtığın kötüleşmesine neden olacak şeylerden kaçınmaktır.
Fıtıklaşan kısım hemen komşuluğunda bulunan bacağa giden sinir üstüne (küçük ok) baskı yaprak ağrıya neden olur; daha ileri durumlarda sinirin iletim yapmasını engeller ve etkilenen taraf bacakta güç kaybı ve uyuşukluk ortaya çıkar.
Çoğu durumda, fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen geçer. Aktivitenizi kısıtlamak, buz / ısı terapisi ve ilaç kullanmak iyileşmenize yardımcı olacaktır.
Bel fıtığında 3. evre: Fıtığın büyüklüğüne bağlı olarak sinir basısı devam eder sinir zedelenmesi artar, bacakta ciddi uyuşukluk ve güç kaybı başlar. Güç kaybı en çok ayak ve ayak parmaklarında ortaya çıkar. Hasta topuk veya parmaklar üzerinde yürümekte zorlanır.
Fıtık elle hissedilir mi? Kasık bölgesinde şişlik ile kendini belli eder ve kişi ayağa kalktığında ya da öksürdüğünde belirginleşir. Elle içeri doğru itildiğinde ya da kişinin yatması ile kaybolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri