Mardin'in meşhur tatlılar arasında harire tatlısı, zingil tatlısı ve kahiye tatlısı bulunur. Sumak şerbeti ve mırra da içecek olarak tercih edilir.
Mardin denilince akla gelen meşhur yemeklerin başında sembusek, ikbebet, kibe (işkembe dolması), kaburga dolması, soğan kebabı, dobo, zingil ve irok (Mardin usulü içli köfte) gelmektedir. Bu yemeklerin bazıları için Mardin ilimize coğrafi işaret verilmiştir.
Mırra. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hemen hemen her ilde bulabiliyor olsak da mırra denilince akıllara ilk Mardin geliyor. Güneydoğulular yoğun kıvamlı, sert ve acı bir kahve olan mırranın mutlaka şekersiz içilmesi gerektiğini söylüyor.
İlgili 16 soru bulundu
Klasik kahvaltılarda ( zıbde ) tereyağ ve bal ile yapılan kahvaltılar, sonbaharda yeni yapılmış taze şeredin veya kalliye (et sucuğu) ile yapılan kahvaltıların da hakkı yenmez. Mardin' in 5-6 km uzağında ve kuzey, güney, doğu ve batısında bulunan köylerin tamamı yeşillik içindedir.
Kızıltepe ve ova köylerinde, sınıra yakın bölgelerinde, erkekler beyaz ve gri renk kumaştan Fistan dediğimiz uzun elbise giyer, başlarına da Egal takarlar. Kadınların giyim tarzı ise parlak, renkli kumaşlardan yaptıkları uzun elbiseleri tercih ederler.
Index Anatolicus. Mardin'de 11 yerleşim . Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur.
Meyve üretiminde üzüm başta gelir. Ceviz, nar, antepfıstığı da yetişir. Mardin'e üzüm diyarı diyenler vardır. 150 bin tonu geçen üzüm istihsali ile Türkiye'de dördüncü sıradadır.
mardin denince ilk akla gelenler kuskusuz o enfes manzarasi, takla atan guvercinleri, midyat isi telkarileri, deyrulzafaran manastiri ve kasimiye medresesi olacaktir.
Mardin'in Kızıltepe merkezli Kikanların kolu Suriye'ye kadar uzanıyor. Kökleri Ehli-i Beyt'e kadar giden aşiretin ağalık beratını Sultan Reşat vermiş. Kikan aşireti 1 milyon 400 bin dönümlük araziyi ekip biçiyor. Türkiye'deki en büyük aşiretlerden birisi yaklaşık 200 bin nüfusa sahip Kikan aşireti.
Tarihsel geleneğin günümüze dek sürdürülmesinin bir sonucu olarak özgün mimari karaktere sahip bir yapılaşmayla birlikte anılan Mardin'in, kentle özdeşleşen kagir evleri, gerek plansal özellikleri gerekse malzeme ve bezemeleriyle Anadolu konut mimarisinde ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.
Mırra, menengiç, Türk kahvesi ve çok çeşitli kahveleri ile Mardin'in popüler bir kuruyemiş dükkanı olan Mardin Babil'de mırra lezzetini tam olarak tutturmak isteyenler için mırra cezvesi de satışa sunulmaktadır.
Mardin denilince akla ilk gelen geleneksel hediyeliklerden olan takunya; ahşap, deri, inci kabuğu ve gümüş iplikten işlemeler kullanılan el işçiliği terliklerdir.
Mardin'in yöresel tatlarından olan ve özellikle Ramazan ayında yapılan özel bir tatlıdır.
Not: Soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez tatlısı hel hel, göğsü yumuşatır ve öksürüğe iyi gelir. Un, su, pekmez ve şeker mikserle karıştırılarak, kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatılır. Kıvamına gelen karışıma baharatlar ilave edilir. Bol cevizle süslenir kâselerde servis edilir.
Mardin adı Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçmektedir.
Mardin yakın görünümü. Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur.
Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, Ermenice, Aramice, Toranice olmak üzere 7 farklı dilin konuşulduğu Mardin'de bir de 300 yıldır Ermeni, Süryani ve Müslüman kalaycı ve bakırcı ustaların kendi aralarında konuştuğu 'kalaycılık' ortaya çıktı.
Mezhep dağılımı açısından Mardin-şehir merkezi Hanefi, çevre köyleri Şafii'dir.
Bu mahallemizin en büyük özelliklerinden biri de 3 Hristiyan mezhebine ait kiliselerin bulunuyor olması. Katolik, Ortodoks ve Protestan mezheplerinin ayrı ayrı kiliseleri var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri