Fıtık başlangıcı tanım olarak sinirlere baskı olmadığı anlamına gelir. Bu durumda şikayetlerin kola, bacağa veya göğüse doğru yayılması beklenmez. Nadir durumlarda fıtık başlangıcı diskin yan tarafında sinirin çıkış kanalında olur ise aynı sinir sıkıştıran fıtık gibi şikayetlere sebep olur.
Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.
Bel ve boyun MR filmlerinde fıtıklar derecesine göre protrüzyon, ekstrüzyon veya sekestrasyon olarak geçer. Disklerin yıpranması (dejenerasyonu) ve esnemesi (bulging) ise doktorlar tarafından hastalara genellikle fıtık başlangıcı olarak açıklanır.
Fıtık oluşumundan korunmak her zaman mümkün olmasa da hareketli yaşam tarzı, düzenli egzersiz, aşırı ıkınmadan kaçınmak, doğru postür ile hareket etmek, sigara tüketiminin bırakılması, öksürük gibi rahatsızlıkların kronikleşmeden tedavi edilmesi gibi basit önlemler fıtık oluşma riskini azaltabilir.
Fıtık atağı durumunda birkaç dakika gevşedikten sonra şişlik üzerine nazikçe baskı uygulayarak ve ovalayarak şişliği karın içine doğru ittirmeye çalışabilirsiniz. Eğer bu mümkün olmuyorsa fıtık sıkışmıştır ve 2 saatten fazla beklemek tehlikeli olabilir. Bu durumda cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Bel ve boyun fıtıklarının %1 ila 3'ünde cerrrahi tedavi gerekebilir. Sonuç olarak fıtıkların büyük bir bölümünün fizik tedavi ile veya zaman içinde kendiliğinden küçüldüğü veya yok olduğu söylenebilir. İyi bir fizik tedavi uygulamsı iyileşme oranlarını belirgin arttırmaktadır.
Fıtık kendiliğinden geçer mi sorusunun cevabı evettir! Burada dikkat edilmesi gereken şey, fıtığın kötüleşmesine neden olacak şeylerden kaçınmaktır.
Bel fıtığı teşhisi konulduğunda büyük oranda yatak istirahati, ağrı kesici medikal tedaviler ve bazen fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde fizik tedavi ile rahatlama sağlanabilir.
Düzenli yürüyüş ve egzersiz omurga kaslarının kanlanmasını arttırarak gelişmesini sağlar. Gelişen omurga kasları da gündelik aktivite ve ağırlık kaldırma sırasında vücuda binen yükün büyük kısmını alarak omurganın korunmasına yardımcı olur. Bu sayede kireçlenme ve bel fıtığı gibi hastalıkların gelişmesi önlenmiş olur.
Tek başına MR görüntüsü ile bel fıtığı tanısı konulmaz. Hiç ağrısı olamayan sağlıklı bireylerin yapılan Bel MR incelemelerinde 20-39 yaş arası bireylerde %56, 40-59 yaş arası bireylerde %50, 60-80 yaş arası bireylerde ise % 79 “fıtık başlangıcı” olarak da adlandırılan disk taşması tespit edilmiştir.
Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Hastalık anında vücuttaki savunma mekanizmaları hemen devreye girer. Omurilik kanalının içine doğru uzanmış bulunan kıkırdak dokusu (bel fıtığı) zamanla içindeki sıvıyı az da olsa yitirip, adeta büzüşerek küçülebilir.
Bel fıtığı, bel bölgesinde bulunan omurların arasındaki diskin yırtılarak, sinirleri sıkıştırması olarak ifade edilebilir. Bu durum genellikle şiddetli bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrının ortaya çıkmasına neden olur.
Akut bel ağrılarında genellikle ağrı birkaç gün içerisinde azalır ve birkaç hafta sonra tamamen geçer. Ağrı 3 aydan daha fazla sürerse bu ağrıya kronik (müzmin) bel ağrısı denir. Bel ağrılı hastaların %90'ının yakınması ilk 4 hafta içinde kendiliğinden geçerken ancak %5'i kronikleşir.
Yan pozisyonda öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak hem bel fıtığı hastaları için hemde sağlıklı bireyler için sağlık bakımından en uygun pozisyondur... Bel bölgenizi terli kalmaktan, yel ve rüzgardan korumak alınacak ilk tedbirlerden biridir..
Evet, doğru planlanmış fizik tedavi ve egzersiz programı ile bel fıtığınızın iyileşme oranı %90-93 arasındadır. Bunun yanında başlangıçta yapabileceğiniz kolay ve hızlı sonuç veren egzersizler bulunmaktadır.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
İlaç tedavilerinin yanında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları bel fıtığı ağrısına iyi gelmektedir.
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Masajın faydaları arasında ağrı azaltması, stresi azaltması ve uyku kalitesini arttırması da yer alır. Akupunktur, bel fıtığı tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilir.
Çoğu insanda fıtık ağrısı birkaç hafta içinde azalır, altı hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Çünkü diskin jöle benzeri çekirdeği sıvı kaybeder ve küçülür. Bunun sonucu olarak sinir dokusu üzerinde baskı hafifler. Bel fıtığı ağrısı kendi kendine geçse bile hasarlı diskteki kayan disk yapısı aynı şekilde kalır.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Fıtık şikayetlerine genel olarak ortopedi bölümü bakar. Bel, boyun, kasık ya da göbek kısmında meydana gelen fıtık belirtileri ortopedi uzmanı tarafından takibe alınarak, şikayetlerin fıtık olup olmadığı eğer fıtık ise hangi aşamada olduğunun tespit edilmesi için bir takım tıbbi işlemleri yapılıyor.
Bel fıtığına iyi gelen çaylar arasında öne çıkanlar; papatya çayı, çarkıfelek çayı, zencefil çayı, defne yaprağı çayı, rezene çayı ve söğüt kabuğu çayıdır. Bu çayların hepsinin temelinde kasları gevşetmek ve belin rahatlamasını sağlamak vardır.
Fıtıkların yenidoğan döneminden, ergenliğe kadar çocukluğun her aşamasında ortaya çıkabileceğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Şafak Karaçay, “Fıtık, doğumundan sonra birinci günde de ortaya çıkabileceği gibi 16 yaşında da görülebilir.
Fıtık tanısı temelde hastanın öyküsü ve fizik muayene ile konur. Hastanın fıtığa uyan belirtiler tanımladığı ancak muayenede net fıtık saptanamayan olgularda bölgeninultrasonografik incelenmesine ihtiyaç duyulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri