Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Çoğu insanda fıtık ağrısı birkaç hafta içinde azalır, altı hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Çünkü diskin jöle benzeri çekirdeği sıvı kaybeder ve küçülür. Bunun sonucu olarak sinir dokusu üzerinde baskı hafifler. Bel fıtığı ağrısı kendi kendine geçse bile hasarlı diskteki kayan disk yapısı aynı şekilde kalır.
Bel fıtığı ile ilgili yapılan araştırmalar arttıkça, artık fıtığın korkulacak bir şey olmadığını göstermiştir. Özellikle ameliyat kararı artık neredeyse hiç alınmamalıdır. Fıtık kendiliğinden geçer mi sorusunun cevabı evettir!
FITIK KENDİ KENDİNE GERİLEYEBİLİR
Sadece ciddi kuvvet kaybı ve idrar/dışkılama sorunu olan hastalarda açık ameliyat önerilir. Bunun nedeni ise bel fıtığının, %70'e kadar varan olguda kendi kendine gerilemesidir. Vücudumuzun savunma sistemi, fıtığı 3 ila 6 ay içinde öğütebilmektedir.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Bu tedavi yöntemleri genellikle istirahat, antienflamatuvar ve ağrı kesici ilaçlar, egzersiz, fizik tedavi, steroid enjeksiyonu olabilir. İlaçların tamamı reçete edildiği şekilde kullanılmalı ve eğer iyileşme görülmüyor ise hekime tekrar başvurulmalıdır.
Bel fıtığı için uygulanan fizik tedavi uygulamaları neredeyse %90 oranında başarı sağlamaktadır. Bel fıtıkların büyük bir bölümü fizik tedavi ile veya zaman içinde kendiliğinden küçülebilir veya yok olabilir. İyi bir fizik tedavi uygulaması iyileşme oranlarını belirgin artırmaktadır.
Fıtık zaman ile kuruyup, büzüşür ve küçülür.
Fıtık atağı durumunda birkaç dakika gevşedikten sonra şişlik üzerine nazikçe baskı uygulayarak ve ovalayarak şişliği karın içine doğru ittirmeye çalışabilirsiniz. Eğer bu mümkün olmuyorsa fıtık sıkışmıştır ve 2 saatten fazla beklemek tehlikeli olabilir. Bu durumda cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.
Peki, bel fıtığı hareketleri bel fıtığı ağrısında etkili midir? Evet, doğru planlanmış fizik tedavi ve egzersiz programı ile bel fıtığınızın iyileşme oranı %90-93 arasındadır. Bunun yanında başlangıçta yapabileceğiniz kolay ve hızlı sonuç veren egzersizler bulunmaktadır.
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur.
Herhangi bir ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kendiliğinden geçmesi de muhtemel olmayan kasık fıtığının tek tedavisi de ameliyattır. Fıtık ameliyatı kasığın zayıflayan ve fıtık oluşturan tarafından giriş yapılarak bölgenin güçlendirilmesi ile sonuca ulaşır.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Yani fizik tedavi temel olarak, palyatif (geçici, ağrı kesici) bir tedavi değildir. Bel fıtığı tedavisinde FİZİK TEDAVİ ne kadar sürede düzelme sağlar? Tedavi süresi 15-20 gündür ve bu süre sonunda genellikle % 80-85 civarında bir düzelme olur; tedaviden 15 gün sonra da % 90-93'lere ulaşır.
Akut bel ağrılarında genellikle ağrı birkaç gün içerisinde azalır ve birkaç hafta sonra tamamen geçer. Ağrı 3 aydan daha fazla sürerse bu ağrıya kronik (müzmin) bel ağrısı denir. Bel ağrılı hastaların %90'ının yakınması ilk 4 hafta içinde kendiliğinden geçerken ancak %5'i kronikleşir.
Bel fıtığı patlamış tüm hastalar için ameliyat. gerekmemektedir. Aslında, bazı hastalarda herhangi bir. cerrahi tedavi olmadan ağrılarda rahatlama görülebilir.
Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.
Bel fıtığı ileri yaşlarda daha sık görülse de genç yaşlarda da görülebilir. İleri yaşlarda görülmesinin sebebi yaşlanmaya bağlı olarak omurgada ki disklerde bulunan sıvının azalmasıdır. Ayrıca sigara kullanan kişilerde ve fazla kilolu olan kişilerde görülme riski daha fazladır.
Obezite: Omurga esnekliğini sağlayan diskler, fazla kiloların baskısı nedeniyle deforme olarak bel fıtığına neden olmaktadır. Fazla kilolarınızı vererek bel fıtığı riskini en aza indirebilirsiniz. Hareketsizlik:Boyun, sırt, bel ve karın kasları vücudun yükünü taşıyan omurganın en önemli yardımcılarıdır.
Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir. Bu nedenle boyun fıtığı semptomları olan kişilerin bir sağlık uzmanına danışması ve uygun tedaviyi alması önemlidir.
Fıtık geliştikten bir süre sonra ağrının hafiflemesi nedeniyle çoğu kişi bir şey yaptırmak istemez. Ancak tedavi edilmeyen fıtıklarda fıtık boğulması ve fıtığın dev boyutlara ulaşması riskleri vardır.
Uyku Pozisyonu
Sırt üstü yatılacak ise gövdeyi biraz kaldırmak için ayarlanabilir yatak yada yastık desteği kullanılabilir. Yan yatarak omurganın öne eğilmesi sağlanırsa omurgaya binen yükler azalır ve bel fıtığına bağlı ağrı da azaltılabilir. Yan yatarken bacakların arasına yastık almayı ihmal etmemekte yarar vardır.
Bel fıtığında ağrı bel omurgasında ve sırttan kalçalara, uyluklara ve hatta baldırlara yayılır. Fıtıklaşmış bir disk kaynaklı ağrı hareket halinde artarken, dinlenildiğinde azalır. Sıkışmış sinirlere baskı yaptığı için öksürme, hapşırma ve oturmak gibi vücut hareketlerinde ağrı kötüleşir.
L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri