21 FTP (File Transfer Protocol): İstemcinin bilgisayarı ile bir bilgisayar ağındaki sunucuya dosya göndermeyi sağlayan ağ protokolüdür. FTP'ye günlük internet kullanıcıları ihtiyaç duymaz. Fakat internet site geliştiricileri FTP'yi hemen hemen her gün birçok kez kullanır.
FTP (File Transfer Protocol) dosya aktarımı için kullanılan bir protokoldür. Bu protokol, ağ üzerinden dosya transferi yapmak için kullanılır. FTP, sunucu ve istemci arasında bir bağlantı kurarak dosyaları aktarmak için standart bir yol sağlar.
Açılımı “File Transfer Protocol” olan FTP, dilimizde Dosya Transfer Protokolü olarak biliniyor. İsminden de anlaşılacağı üzere dosya transfer işlemi için kullanılan bir protokoldür. İnternete bağlı iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlayan bir protokoldür.
Port 67 (DHCPS): Dynamic Host Configuration Protocol Server olarak bilinir ve ağa dâhil olacak istemci makinelere IP adresi atamaktadır. UDP protokolü tarafından kullanılmaktadır. Port 68 (DHCPC): DHCP istemci portudur. UDP protokolü tarafından kullanılmaktadır.
FTP'ye Bağlanın
Bir FTP programı olan Filezilla'yı açtıktan sonra üst kısımda bulunan Sunucu metin alanına sitenin IP adresi veya sitenin FTP adresini, Kullanıcı Adı metinine FTP kullanıcı adını ve Parola FTP kullanıcı şifrenizi yazıp Hızlı Bağlan butonuna tıklayarak bağlanın.
İlgili 15 soru bulundu
FTP port numarası aksi belirtilmedikçe “21” olarak belirlenmiştir. Eğer SFTP üzerinden bağlantı sağlıyorsanız bu port da “22” olarak belirlenmiştir. Çoğu FTP programında port numarasını boş bırakırsanız otomatik olarak 21 numaralı porttan giriş yapmayı denerler.
ftp://kullanıcıadı:ş[email protected]ı adresini ziyaret ederek FTP adresinize ulaşabilirsiniz. ise, gideceğiniz adres ftp://abcuser:[email protected] olmalıdır.
Port 443: HTTP Güvenli (HTTPS). HTTPS, HTTP'nin güvenli ve şifreli sürümüdür. Tüm HTTPS web trafiği 443 numaralı bağlantı noktasına gider. HTTPS üzerinden DNS gibi şifreleme için HTTPS kullanan ağ hizmetleri de bu bağlantı noktasına bağlanır.
587 aynı smtp 25 gibi bir standarttır ancak farklı olarak authentication amaçlı da kullanılır (smtp-auth). Yani 587 arkasında authentication isteyen bir servis çalışıyor ve kullanıcılar bu porttan mail sunucusuna erişirken mutlaka kimlik doğrulamak zorunda kalıyor...
FTP, özellikle web sitesi yöneten/tasarlayanların ve yazılım geliştirenlerin kullandığı, birçok kişinin de farkına varmadan kullandığı bir dosya transfer protokoludur. Amaç ağ üzerinden dosya transferi ve bazı temel dosya işlemleri yapabilmektir.
Açılımı File Transfer Protocol olan FTP'nin Türkçe karşılığı Dosya Transfer Protokolü'dür. İsminden de anlaşılabileceği gibi internete bağlı iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlayan bir protokol ve bu işleme hizmet eden uygulamaya verilen isimdir.
File Transfer Protocol olarak bilinen FTP kısaltmasıyla yer alan dosya transfer protokolü bilişim dünyasında sıkça kullanılır. İnternete bağlı 2 cihaz arasında dosya transferini kolay bir şekilde yapmanıza olanak sağlayan protokol hizmet ve uygulama açısından avantaj sunar.
FTP temel olarak “Aktif FTP” ve “Pasif FTP” olarak ikiye ayrılır.
Port 80: Hypertext Transfer Protocol (HTTP) World Wide Web üzerinden web sayfalarına erişmeyi sağlayan protokoldür ve 80 numaralı portu kullanır. 123 numaralı port: Ağ Zaman Protokolü (NTP) 123 numaralı portu kullanır ve bilgisayar saatlerinin senkronize edilmesini sağlar. Bu işlem şifreleme işlemi için gereklidir.
İlk geliştirilen internet protokollerinden birisidir. FTP protokolü ile bir bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimli bağlantı kurulur ve bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma ve gönderme işlemleri yapılır. şeklindedir.
Secure Sockets Layer (SSL), internet bağlantıları için veri doğrulama ve şifrelemeden sorumlu teknolojidir. İnternet üzerinden iki sistem arasında (genellikle bir sunucu ve bir istemci arasında) gönderilen verileri şifreler, böylece özel kalır.
445 portu microsoftun kullandığı bir port sonuçta. Bu portu dışarıdan içeri kapattığınız zaman bir sorun yaşamazsınız. SMB portu windows sistemlerde dosya ve yazıcı paylaşım hizmeti vermesine ve makineler arası dosya paylaşımı yapılmasına olana sağlar.
Ping, küçük bir veri setinin cihazınızdan internetteki bir sunucuya ve tekrar cihazınıza aktarılması için geçen süre anlamına gelir. Ping süresi milisaniye (ms) cinsinden ölçülür. Ping, özellikle çevrimiçi oyunlar için çok önemli bir göstergedir.
Açılan ekranda “telnet” komutu boşluk ip adresi boşluk port numarası şeklinde (telnet 192.168.1.1 80) bir komut yazarak o portun açık olup olmadığını öğrenebilirsiniz. netstat -an komutu ile bir IP adresinin dışarıdan açık olduğu portları görmeniz mümkündür.
TCP / IP temelleri
Bu sistemde, ağ servislerine iki bileşen kullanılarak referans verilir. Bunlar: ana bilgisayar adresi ve bir bağlantı noktası numarasıdır. 65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır.
“netstat -a” komutunu kullandığınızda, IP adresinizin bir dizi varyasyonunu ve onlara atanmış port numaralarını göreceksiniz. Portlar her zaman önlerinde IP adresinizle görüntülenir. IP adresiniz 255.255.255 ise IP portunuz 255.255.255:46664 (“46664” port numarasıdır) gibi görünecektir. Bu kısa halidir.
FTP servisinin kullanımı iki temel başlık altında toplanabilir. Birincisi herkese açık bir bilgi alanına ulaşmak yani “anonim FTP” yapmak, diğeri ise sadece yetkili kullanıcı koduna ve şifresine sahip kişilere açık olan bilgiye ulaşmaktır. Burada sadece “anonim FTP” servisi anlatılacaktır.
ftp komutu, yerel anasistem ile uzak anasistem arasında ya da iki uzak anasistem arasında dosya aktarmak için FTP ' yi (File Transfer Protocol; Dosya Aktarma Protokolü) kullanır. ftp komutunun uzaktan yürütülmesi önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri