Bir sözün, zamanı gelmeden söylenmesi, büyük zararlara yol açabilir. Bunun için, uygun olmayan zamanda aklına geleni söyleyen kişi cezalandırılır.
VAKİTSİZ ÖTEN HOROZUN BAŞINI KESERLER ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Her söz yerinde ve zamanında söylenmelidir, zamansız ve yersiz söylenen sözler büyük zararlara yol açabilir.
Horoz diğer hayvanlardan farklı bir hususiyet taşır: Bilhassa geceleri ötüşünü belli periyodlarla yapar ve bunu hiç değiştirmez. Her gün fecirden önce ve fecirden sonra muntazam ötüşleri vardır. Gecelerin uzayıp kısalması onun fecir öncesi ve fecir sonrası periyodik ötüşlerini aksatmaz.
Vakitsiz Öten Horozun Başını Keserler Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? “Her laf yeri geldiği zaman konuşulmalıdır, yeri ve zamanından önce söylenmiş her söz, beraberinde büyük sorunlar getirir.” Her insan, düşüncelerini bir başkasına söylemeden önce, yerini ve zamanını iyi ayarlaması gerekir.
Resulullah (asm), horozların bu muntazam ötüşlerinin tesadüfî olmadığını, İlahî irade ile melek tarafından uyarıldıklarını nazar-ı dikkate arzetmektedir. Onlar madem ki bu işe müekkel bir meleği görerek ötmektedirler. Öyleyse o sırada yapılacak duaya meleğin "amin"i kazanılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Horozlar bunu bir nevi güç gösterisi olarak yapmaktadır. Ayrıca herhangi bir tehlike anında da öterek, diğer tavuk ve civcivleri uyarmaktadırlar. Daha birçok farklı nedenden ötebilen horozlar, bu aktiviteyi tamamen içgüdüsel olarak yapmaktadır.
Geçmişte, Bahar Bayramı öncesinde kesilen horozlar genel olarak yeni yıl arifesine kadar ancak sofraya sunulabilirdi. Özellikle yeni yıl arifesinde horoz etlerinin bir kerede tümüyle tüketilmemesi ve sonraki günlerde tüketilmek için bekletilmesi gerekir. Çünkü horozlar Çin halkının zihninde talihi simgeler.
Tavuk ve horoz gibi kümes hayvanları deprem öncesinde ilginç sesler çıkartmaktadırlar. Horozların sürekli olarak sıçradığı ve kümeslerinden dışarı çıktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca kuşlar da sürü halinde öterek depremin olacağı bölgeden uzaklaşmaktadırlar.
Ünal, Denizli horozunun, şehrin simgesi haline geldiğini belirterek, "Normal bir horoz 4-5 saniye öter. Denizli horozu, 15-20 saniye hatta daha uzun süre de ötebilir. Süre uzadıkça, nefesi kontrol etmeleri zorlaşıyor.
Horoz, melek gördüğü zaman öter. Melek günahsızdır. Meleklerin kötülük yapma kabiliyeti yoktur. Hep Allah'ı tespih ederler.
[1] Bir kişinin kendi malı olan yerde ya da kendisine çok bağlı bulunan çevrede sözü geçer.
Biliyorsunuz, horozlar günün her saati ötse de büyük bir kısmı gün doğumunda öter ve bu tamamen biyolojik ritimleriyle ilgili bir durumdur.
Horozlar Kaç Yıl Yaşar? Tavuklardan sonra horozların da kaç yıl yaşayacağı merak konusudur. Horozların yaşam süresi de ırkına göre farklılık gösterir. Bu süre 5 ile 10 yıl arasındadır.
Horozun normal olarak sabah vakti ötmesi gerekir. Bunun aksine gecenin tam ortasında öterse, insanları rahatsız eder, hatta çocukları ürküttüğü için o horozun kesilmesi gerekir.
Toplamda 4 hafta karanlık odada tutulan horozların, ışık görmedikleri için biyolojik ritimlerinin tamamen bozulduğu ve yeniden harekete geçmesi için ışığa ihtiyaç duydukları belirlendi. Aslında sabahın erken saatlerinde ötmek sadece horozlara özel bir durum değildir çünkü neredeyse tüm kuşlar bu vakitlerde ötmektedir.
Modern bilim ve teknolojimiz çerçevesinde depremleri önceden tahmin etmenin hiçbir yolu bulunmamaktadır. Deprem tahmini yaptığı iddia edilen kişi ve kurumlar tamamen istatistiki yalanlara ve hilelere başvurmaktadırlar. "Tahmin" ettikleri herhangi bir şey bulunmamaktadır ve sözde tahminleri tamamen işlevsizdir.
Özellikle kedi, köpek, kuş, at, inek gibi hayvanlar depremi önceden fark edebilirler. Genellikle huzursuzluk, agresiflik, korku gibi birtakım davranışsal değişiklikler gösterirler. Yapılan araştırmalara göre hayvanların duyu organları insanlara göre daha hassastır.
Bazı deney ve çalışmalarla kedilerin depremi önceden sezdikleri fikri araştırılmıştır. Çalışmalar kedilerin deprem öncesinde garip davranışlarda bulunduklarını göstermiştir. Deprem beklentisiyle kedilerin endişeli oldukları, korktuklarını, yönünü şaşırdıkları ve uzak yerlere kaçmaya çalıştıkları görülmüştür.
Rüyada Horoz Kesmek, kişinin maneviyatından uzak kalmış olmasına rivayet edilir. Horoz kesen kişinin, namaz ibadetini yerine getirmediğine vurgu yapılmıştır. Alimler, kişinin sadece namaz değil, zekat ibadetini yerine getirmediğini riayet ederler.
Bir sözün, zamanı gelmeden söylenmesi, büyük zararlara yol açabilir. Bunun için, uygun olmayan zamanda aklına geleni söyleyen kişi cezalandırılır.
Kurban kesmenin akşam ya da gece şeklinde belirli bir saati bulunmamaktadır. Sabah ya da gece kesmek caiz kabul edilmektedir fakat gece kurban kesmek aynı zamanda da mekruh olarak sayılmıştır. Bu sebepten dolayı gündüz vakitleri içerisinde kurban kesilmesi en doğru karar olmaktadır.
Atasözü [1] Babalar çocuklarının kendilerine yakın olmaları için ne denli uğraşırlarsa uğraşsınlar,çocuklar annelerine daha çok bağlı olurlar.
Horoza birkaç damla zeytinyağı içirmek, Horozu kapalı ve karanlık ortamda tutmak, Horozun öttüğü durumları belirleyip bu durumları ortadan kaldırmak ile horozların ötmesini engelleyebilirsiniz.
Ebu Hureyre'den (rivayet edildiğine göre) Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Horoz ötüşünü duyduğunuzda yüce AIIah'dan fazlını (bereket ve ihsanını) isteyiniz. Çünkü o (anda) melek görmüştür. Eşek anırması işittiğiniz zaman ise şeytan'dan Allah'a sığınınız. Çünkü o (o anda) şeytan görmüştür."
Yılda bir kez yumurtlarlar. Tavuk yumurtalarına göre daha küçük olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri