Füruzan, edebiyat dünyasına 1956 yılında Seçilmiş Hikâyeler dergisinde yayımlanan bir öyküsüyle adım atar. Ancak daha çok 1970'li yıllarda yayımlanan eserleriyle tanınmış ve öykü türünde takdir edilen bir yazar olarak anılmıştır.
O, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en başarılı öykü yazarlarındandır ve edebî akım olarak Modernizmi benimsemiştir. Fürüzan'ın yazmış olduğu öykü, roman ve şiir kitapları aşağıda verilmiştir.
Kırk Yedi'liler (1974) ve Berlin'in Nar Çiçeği (1988) yayımlanmış iki romanıdır. Lodoslar Kenti (1991) ise Füruzan'ın şiir türündeki tek eseridir. Füruzan'ın hikâyeciliğine kaynaklık eden sistemlerin başında sosyalizm gelmektedir.
Füruzan (Halid Ziya Uşaklıgil) - Fiyat & Satın Al | D&R.
FÜRÛZÂN (MUALLİM NACİ)
Muallim Naci'nin 1886'da yayımladığı şiir kitabı. Eser, Muallim Naci'nin Tercüman-ı Hakîkat gazetesindeki görevinden ayrıldıktan sonra yayımladığı ilk şiir kitabıdır. Eserde eski tarzda şiirlerin yoğunlukta olduğu görülmekle birlikte yeni tarzda şiirler de okunmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
Sevinç Çokum, (d. 25 Ağustos 1943, Beşiktaş, İstanbul), Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden. Hikâye, roman ve senaryo yazarı. Türk Edebiyatı Vakfı'nın kurucularından biri olan Çokum, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin de üyesidir.
Öyküde, olayın geçtiği yer sınırlı, anlatım özlü ve yoğundur. Karakterler belli bir olay içinde gösterilir ve çoğu zaman sadece belli özellikleri yansıtılır. Konu tümüyle hayal ürünü ya da gerçekçi olabilir.
Edebiyatımızda teorik yazılarında ileri sürdüğü düşünceleri eserlerinde uygulayabilen ender şahsiyetlerden biri olan Halid Ziya Uşaklıgil'in, edebiyatımızda "hikâye" ve "roman" terimlerinin bile yerli yerine oturmadığı bir dönemde ve henüz yirmi üç yaşında kaleme aldığı Hikâye adlı bu eseri ileride yazacağı Ferdi ve ...
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Belli bir tarihsel süreçte edebiyatı, tür ve yazarın milliyeti bakımından herhangi bir ayrım olmadan şekilsel ve içerik olarak etkileyen belli üslup, duygu ve düşünce dizisine edebiyat akımı veya edebi akım denir.
Göztepe Mah. Orhangazi Cad. 2384. Sok. No 3 Bağcılar/İstanbul Mahmutbey Metro durağına 200m mesafadedir.
Füruzan (Farsça: فروزان) (9 Ağustos 1937, İran - 24 Ocak 2016, Tahran), İranlı sinema oyuncusu, yapımcı ve sanat yönetmeni. Oyuncu 24 Ocak 2016 tarihinde 78 yaşında Tahran'da ölmüştür.
Cumhuriyet Dönemi kadın yazarlarımızdan biri olan Füruzan, 1950'li yıllarda edebiyat dünyasına adım atmıştır.
Kökeni Farsça olsa da herkes bu ismi bebeğine verebilir. Füruzan isminin anlamı parlayan anlamına gelmektedir. Bu isim parlak ve parlayıcı anlamını taşır.
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
Rozalya Ana adlı hikâyede, İkinci Dünya Savaşı sonunda Stalintarafından Orta Asya'nın ıssız topraklarına sürgüne gönderilen KırımTürklerinin tekrar kendi topraklarını yurt edinmeleri konu edilir.
Emine Işınsu, Türk kültürünün ulu bir kimliğini, Bektaşiliğin kurucusu Hacı Bektaş Veli'yi biyografi ve tarih iç içe girmiş olarak romanlaştırmıştır. Hacı Bektaş Veli'nin bağlı olduğu değerler, öğretisi ve yaşamı somutlaştırılmıştır. Bu yazıda Hacı Bektaş Veli romanında Bektaşilik algısı ele alınmıştır.
Selim İleri'nin roman kişileri bilinçaltının öne çıkartılmasıyla modernist figüre yakın dururlar. modern roman tekniklerini kullanarak sunar. Modern kent insanları arasından seçilen bu kişiler, toplumsal yapılara, toplum değerlerine yabancılaşmış ve kendi iç dünyalarına yönelmiş kişilerdir.
Haldun Taner, toplumsal yaşamda öne çıkan aksaklıkları ve mizahî unsurları okuyucularına sade dille aktaran bir hikâyecidir. Engin kültür birikimi ve her düşünceye saygı duyan anlayışının hikâyelerine de etkileri olmuştur.
Ferit Edgü, eserlerinde gerçeküstücülük ve varoluşçuluk akımlarından etkilenmiştir. Öykülerinde de daha çok varoluşçuluk akımının izleri görülür. Eserlerinde hayatla yüzleşen ve kendini arayan insanları işlemiştir. Yazar, kendi hayatını ve edebi çalışmalarını, Hakkari öncesi ve Hakkari sonrası olarak ikiye ayırır.
Kitabın konusu Evliliğe yaklaşmış olan Süheyla ve Engin, bir gün Engin'in zengin olmak arzusuyla her şeyi bırakıp dünya telaşına, mal mülk peşine düşmesiyle ayrılırlar. Bu ayrılık Süheyla'yı derinden sarsar. Süheyla çalıştığı işten ayrılır. Halihazırdaki dünyasından vazgeçişle maneviyata yönelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri