Çoğu durumda kanal tedavisi ile dişin kurtarılması mümkün olur. Apsenin tedavi edilmeden bırakılması enfeksiyonun kalp ve beyin gibi vücudun diğer bölgelerine yayılarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açmasına neden olabilir. Kanal tedavisi kapsamında dişe delik açılarak pulpa temizlenir.
Diş Apsesi Nasıl İner? Sadece diş etinde oluşan, dokuya zarar vermeyen diş apsesi kısa sürede kendiliğinden geçebiliyor. Fakat diş apsesi geçmiyor ve sık sık yineleniyorsa diş hekimine görünmenizde yarar vardır. Diş kökünde veya diş ile diş eti arasında oluşan diş apsesi önlem alınmadığı takdirde kendiliğinden geçmez.
İltihap diş köklerine zarar vermemişse ve boyutu çok büyük değilse kanal tedavisi ile tedavi edilip ağızda tutulabilir. Fakat diş iltihabı eğer büyükse ve dişlerin köklerini de etkilemişse dişin çekimi önerilir. Radyolojik görüntüleme ile bu tedavi yöntemlerine hekim karar verir.
Apsenin en yaygın sebebi sık tüketilen şeker ve karbonhidrat ihtiva eden yiyecek ve içeceklerdir. Bu tür gıdaların tüketildikten sonra ağız bakterilerin üremesine elverişli bir hale gelir. Ve bu bakteriler dişlerdeki çürük ve kırıklardan derinlere inerek apselere sebep olur.
İlgili 40 soru bulundu
Diş Eti Apsesi Ne Zaman Tehlikeli Olur? Diş eti apsesi tedavi edilmediği, enfeksiyonun çenenin diğer bölümleri ile baş ve boyun bölgesine ,ileri aşamalarda tüm vücuda yayıldığı durumlarda hayati tehlike dahi söz konusu olabilir.
Apse patlarsa ağzınızın içindeki çirkin tat veren akıntıdan bunu anlarsınız. Apse patlarsa ağrı azalabilir ancak enfeksiyondan kurtulmak, dişi kurtarmak ve komplikasyonların önüne geçmek için bir diş hekimi tarafından tedavi edilmeniz gerekir. Apse patlamazsa enfeksiyon vücudun diğer bölümlerine yayılabilir.
Eğer apse doktor tarafından tedavi edilmezse baş-boyun bölgesindeki diğer alanlara yayılabilir. Hastanın nefes almasını engelleyecek bir şişlik hayati tehlike arz eder. Septisemi denen enfeksiyonun kan dolaşımına katılarak tüm vücuda yayılması durumu da ölümcüldür.
Bakterilerin neden olduğu diş kökü enfeksiyonu her yaşta görülebiliyor. Dişte oluşan bir kırık, çürük veya boşluktan girebilen zararlı bakteriler diş köküne ulaşarak enfeksiyona sebep olabiliyor. Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Diş iltihapları oluştuğu takdirde iltihapların kuruması için ve iltihabın geçebilmesi için bazı yöntemler kullanılır. İlk olarak eğer bir ilaç tedavisi alınacaksa doktor tarafından önerilen antibiyotikler kullanılır. Bunun yanında kekik, zerdeçal, çörek otu gibi doğal iltihap gidericiler kullanılabilir.
Bu tür vakaların antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir. Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir. Diş hekimleri hasta özelinde; penisilin, klindamisin ya da metronidazol antibiyotikleri reçete etmeyi tercih edebilirler.
Akut iltihaplarda dişin çekilmesi mümkün değildir. Çünkü iltihaplı dişlerin çekimi sonrası enfeksiyon vücuda hızlı bir şekilde yayılma gösterebilir. Antibiyotikle kurumayan diş iltihabı olmasına rağmen, dişin çekilmesi sonrasında enfeksiyonun hızla yayılması oldukça yüksektir.
Diş Kökü İltihabı Kaç Günde Geçer? Diş kökü iltihabının iyileşme süresi, uygulanan tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterebilir. İltihabın kurutulması için verilen antibiyotik ilaçlar, ortalama olarak 7 ila 10 gün boyunca kullanılır.
Buz iltihaplı dişi uyuşturur ve ağrı hissiyatınızı azaltır. Diş ağrısını geçici olarak hafifletir. İltihaba da iyi gelmektedir. Dayanılmaz bir diş ağrısı çekiyorsanız mutlaka buz uygulamasını bez yardımı ile yanağınıza koyarak diş ağrınızdan kurtulabilirsiniz.
Diş kökü iltihabı tedavisi, uzman diş hekimin iltihaplanmaya neden olan durumu belirlemesi ve enfeksiyonu durdurabilmek için antibiyotik tedavisine başlamasıyla gerçekleştirilir. Bazı durumlarda iltihaplanma ilerlemiş olabilir. Bu durumda ise iltihaplı dokulara doğrudan iğne yardımıyla antibiyotik verilir.
Diş eti iltihabı sorunu yaşayan kişilere günde 3 kez dişlerin ve dilin uygun şekilde fırçalanması ve düzenli diş ipi kullanımı önerilir. İltihabın geçmesini hızlandıran ve iltihaptan kaynaklı oluşan ağrı hissini azaltan antiseptik ve antiinflamatuar içerikli gargaralar da önerilmektedir.
Bu nedenle dişte ağrının ve hassasiyetlerin meydana gelmesini önleyebilmek için uyuşturulması gerekecektir. Bu nedenle lokal anestezi son derece önemlidir. Özetle apseli dişe anestezi uygulanmasında bir sakınca bulunmaz. Ancak genellikle diş hekimlerinin tercih ettiği antibiyotik ile tedavidir.
Soğuk kompres yapmak: Apsenin oluştuğu bölgeye uygulanan soğuk kompres şişkinliği indirdiği gibi ağrıyı da azaltır. Apsenin oluştuğu bölgeye taze sarımsak sürmek: Sarımsak antibiyotik özelliği taşıdığından bakterilerin ölmesini sağlar.
Diş etlerine küçük bir insizyon yapılır. Enfekte olan dokulara ulaşılıp, o bölge temizlenir. Daha sonra dikiş atılıp, kapatılır. Bu işlemler doğru bir şekilde yapıldıktan sonra enfeksiyon kısa bir süre içinde iyileşir.
Böylece ilaç kullanımı sonucunda oluşan iltihabın azalması amaçlanır. Diş apsesi antibiyotik ile geçmezse ve iltihapta azalma görülmemiş ise iltihaplı bölgeden iltihapın boşaltılması gerekir.
Apse nasıl boşaltılır? Apse, gözle görülebilir ve ulaşılabilir bir yerde ise genellikle ameliyathane ortamı gerektirmeyen poliklinik şartlarında apse alanı temizliği yapıldıktan sonra lokal anestezi uygulanarak küçük bir kesi yapılır ve apse boşaltılır. Boşaltıldıktan sonra apse loju yıkanarak temizlenir.
"Yanak ısırması ağız kanserine yol açabilir"
Apsenin ilk olarak ağızda oluşan şişlik, kızarıklık ve kimi zaman da çok şiddetli ağrı ile kendini gösterdiğine işaret eden Altuntaş, şunları kaydetti: 'Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir diş hekimine giderek tıbbi bir müdahale alınmalıdır.
Apse olan bölgenin temizlenmesi ve düzenli antibiyotik kullanımı sonrasında diş etinde oluşan apse yaklaşık 6 ila 7 gün içerisinde tamamen ortadan kaybolacaktır. Diş Apsesi Yüz Şişmesi Nasıl Geçer? Diş Şişliği Nasıl İner Kaç Günde Geçer?
Akut enfeksiyon un antibiyotikler le kontrolü, Fistüle olmaya yakın bir apse söz konusuysa apsenin açılarak drene edilmesi ve dren uygulanması, Enfeksiyon kaynağı olan diş in çekimi veya Endodontik tedavi (Kanal tedavisi) ile iltihap kaynağının tamamen kurutulması.
Klindamisin: kemikte veya yumuşak dokuda oluşan dental apseler için kullanılır. Dişçi bunu genellikle, penisilin ve benzeri denendiği ve başarısız olunduğu durumlarda ikincil tedavi olarak önerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri