“Sporcular kola ve alkollü içeceklerden uzak durmalı”
Asidik sıvılara, sporcu içeceklerinin yanında meyve suyu, meşrubat, şarap, bira, çay, kahve ve kola gibi içecekler örnek verilebilir.
Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo'nun EURO 2020 basın toplantısında masada duran Coca-Cola şişelerini masadan kaldırıp yerine su koymasının ardından şirketin hisseleri yüzde 1,6 düştü. Bu 4 milyar dolarlık bir değer kaybı anlamına geliyordu.
Gazlı içecekler ise kesinlikle uzak durulması gereken içecek türleridir. Özellikle spordan sonra direnci azalan vücudun organları düşük seviyede çalışır. Kola ve benzeri içeceklerin içeriğinde bulunan asitler başta mide olmak üzere birçok hayati oranda büyük zararlar verebilir.
Kola yüksek oranda fosforik asit içerir, asit diş minesini aşındırır. Bu da dişlerde çürük oluşumuna neden olur. Fazla fosfor içeriği kemik erimesi hızını da artırır. Yapay tatlandırıcı ve koruyucular, içeriği ile reflü gibi mide rahatsızlıklarına da neden olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, herhangi bir içkinin kola ile karıştırılmasının oldukça zararlı olduğunu açıkladı. Açıklamada, içki ve kolayı karıştırmanın sonucunda içkinin etkilerinin gizlendiği, bunun sonucunda da daha fazla içki tüketmek anlamına geleceği belirtildi.
Bir bardak kolada bulunan şeker miktarı vücunuzun ihtiyacından 100 kattan fazla ve bir bardak kola bir paket sıgarayla aynı oranda vücudunuza zarar verir. Her gün içeceğiniz 2 litre kola ile ömrünüz en az 30 sene kısalır.
KOLA: Her gün bir kutu kola içmek ciddi sağlık sorunları yaşamanıza ve kilo alma riskinin artmasına neden oldur. ALKOL: Alkol kas toparlanmasını, motor becerilerinizi yavaşlatır ve buna ek olarak kuvvet performansınızı zayıflatır. Alkol aynı zamanda idrar söktürücüdür yani vücudunuzu sıvısız bırakır.
SPORCU İÇECEĞİ NASIL OLMALI? İyi bir sporcu içeceği; sporcunun kendi isteği ile daha fazla sıvı tüketmesini sağlamalı, hızla bağırsaklardan emilmeli, içerdiği karbonhidrat ile performansı desteklemelidir. EGZERSİZ ÖNCESİNDE; İzotonik ya da hipotonik sporcu içecekleri ya da su tüketimi önerilmektedir.
Gazlı ve Tatlandırılmış İçecekler Kalori Alımını Artırır
Ayrıca gazlı içeceklerin, içerdikleri asit nedeniyle de midenize zarar verebilecekleri bilinmektedir. Dolayısıyla gazlı ve tatlandırılmış içecekler suyun yerini tutmaz. Ayrıca su yerine midenizi bu içeceklerle doldurduğunuz için günlük sıvı alımınız düşebilir.
Günde iki litreden fazla su içiyor. Şeker, kafein ve alkolden uzak duruyor ve sigara kullanmıyor.
Coca Cola'nın rakibi PepsiCo da, Birmanya'da satışa başlamayı planladığını duyurdu. Şimdi dünyada Coca Cola'nın alınıp satılamadığı sadece iki ülke var: Küba ve Kuzey Kore.
Cristiano Noel'de bile alkol içmiyordu. Cristiano Ronaldo kendini alkolden uzak tutuyor.
Artan sıvı ihtiyacı karşılanmalı
Bunu geri kazandırmanın en sağlıklı yolu bol bol su içmektir. Giden sıvıyı yerine koymadıkça vücudun kaybı sadece sıvı değil, kas kütlesi de olacaktır. Günde 8- 15 bardak ( 1.5- 3 litre) su tüketimi idealdir. Ancak ağır egzersiz ve sıcak havalarda ihtiyaca göre daha fazla su içmelidir.
Kahve kadar olmasa da hatırı sayılır miktarda kafein içeriği olan kola, vücutta uyarıcı etkilere neden olarak uykusuzluk sorunu yaratabilir. Özellikle gece saatlerinde birkaç bardak kola içtiğinizde çarpıntı, enerji yüksekliği gibi belirtiler hissedebilir ve uykusuzluk problemi yaşayabilirsiniz.
Kolanın kilo aldırma etkisi metabolizmayla ilgili olarak değişir. Çok çok zayıf kişilerin sıkça kola içmesi daha da zayıflamasına neden olurken; kilolu kişilerin kola tüketmesi de obeziteye davet çıkarmaktadır. Çünkü asit ve basit şeker, obezite seviyesinde kilo aldırmaktadır.
Enerji içecekleri sporcu içeceği değildirler. Bu nedenle yoğun ve ağır egzersizlerden sonra enerji içeceği tüketilmemelidir. Ayrıca enerji içeceğinin fazla içilmesi içerisindeki şeker dolayısıyla vücudun su kaybetmesine neden olur.
Kolay sindirilip, emilen yiyecekler tercih edilmelidir. Bu yiyecekler karbonhidrattan zengin, düşük yağ içeren meyve, ekmek, tahıl gevreği, az yağlı süt, az yağlı yoğurt, gaz yapmayan meyve suları, sporcu içecekleri gibi yiyecek ve içeceklerdir.
İyi bir karbonhidrat kaynağı pilav ve makarna, haşlanmış patates, çorbalar, meyveler, komposto, taze sıkılmış asitsiz meyve suları olmalıdır. Antrenman öncesi glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir.
Kola erkekte, testosteron hormon dengesini bozarak, erkeklerde sperm sayısını ve hareketini önemli derecede azaltmaktadır. Bu da erkeklerde üreme fonksiyonlarını önemli derecede etkilemektedir. Kola, çok fazla şeker içermesinden dolayı obeziteye de davetiye çıkarır.
Futbolcular, tempolu maçın getirdiği susuzluğu gidermek için suyu bir dikişte içmek yerine, içmeden tükürüyorlardı!
Araştırmaya göre profesyonel futbolcuların yüzde 42.1, amatör futbolcuların ise yüzde 48.3'ü ise alkol kullanıyor.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, işlenmiş hazır gıdaların sigaradan daha zararlı ve ölümcül olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, cips, fast food ve tatlılar, hastalıkların ve ölümlerin bir numaralı nedeni. Hazır yiyeceklerin, sigaradan daha ölümcül olduğunu ortaya koyan araştırma, İngiltere'de yapıldı.
Serinlemek ve rahatlamak için tek başına tüketilebilen Cola Turka, Türkiye'de helal sertifikası almış ilk kola markası olarak serüvenini sürdürüyor. Cola Turka, Türk damak zevkine uygun ve alkolsüz olarak Japon DyDo Drinco tarafından Adapazarı'nda üretiliyor. Menşei Türkiye'dir. Yağ, protein ve lif yoktur.
1 su bardağı kolada 7 küp şeker, 1 kutu kolada 15 küp şeker vardır. Aslında bu kadar şekeri aynı ölçüdeki bir suya, çaya ya da kahveye koysanız içmek istemezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri