MADDE 5- Kulüplerin amatör futbolcularının futbol faaliyetine katılabilmeleri için bu talimat hükümlerine göre lisans almış olmaları ve bu lisansları her yıl vize yaptırmaları zorunludur.
Amatör Futbolcu Lisans ve Transfer Talimatı'nın 6. ve 7. maddeleri değiştirildi. Lisans çıkartma yaşının 8 olduğu belirtilen talimatın 6. maddesi değiştirilerek lisans çıkartma yaşının her sezon öncesi Federasyonca belirlenmesi kararlaştırıldı.
Cevap: Sporcu veya görevlinin bir oyunda oynaması, görev alabilmesi için verilen uygunluk ve yetki belgesi.
Gençlik ve Spor İl/İlçe Müdürlükleri'nden alınacak olan Sporcu Lisans bedeli tüm branşlarda 1,000 TL olup, bu bedel Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) banka hesabına yatırılacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
İkinci transfer ve tescil döneminde lisans ve tescil işlemi yapılan futbolcunun, takip eden sezonun birinci transfer ve tescil döneminde transferi mümkündür. Amatör futbolcunun, profesyonel olması halinde Profesyonel Futbol ve Transfer Talimatı hükümleri uygulanır.
Sporcuların lisans başvurularında kulüp adına değil 'ferdi' olarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir. 18 yaşından küçükler için Veli/Vasi İzin Belgesi (EK-1) (Veli/Vasi İzin Belgesi, e-Devlet üzerinden de düzenlenebilir.)
Organize sporlara ve yarışmalara katılımın 10 yaşlarından sonra başlaması önerilmektedir. Spor dallarının birçoğunda üst düzey antrenmanlar ancak 14-16 yaşlarından sonra başlanabilir.
(1) Amatör bir futbolcu, 15 yaşını doldurmuş olması kaydıyla, bu talimat hükümlerine uygun olarak profesyonel futbolcu statüsünü kazanabilir. 18 yaşın altındaki amatör futbolcuların profesyonel statüye geçişlerinde, adına tescilli oldukları kulübün yazılı muvafakatinin alınması zorunludur.
Futbola başlama yaşı, 5 ila 7 yaş arasındadır. İlk olarak temel eğitimleri alan çocuk daha sonra antrenmana başlar. Futbola başlayan çocuk, kendisini geliştirdikçe profesyonel futbol maçlarında oynayabilir. Kişinin profesyonel maçlar oynaması için 5 yıl eğitimin ardından profesyonel lisans almalıdır.
Daha on yıl öncesine kadar 32, 33 veya 34 yaşına gelen futbolcular “yaşlı” olarak yorumlanırken, günümüz futbolunda bu yaştaki oyuncular olgunluk dönemine geçiş yapan isimler olarak değerlendiriliyor. Modern futbolda önemli isimler de içinde olmak üzere oyuncular 40 yaşını kariyer planlamasında zorlamaya başladı.
Bu bağlamda futbolcunun sözleşmesi devam ederken başka bir takıma transfer edilmesi söz konusuysa bonservis bedeli yeni kulüp tarafından ödenir. Ödenen bu ücretin sahibi ise mevcut durumda futbolcuyla sözleşmesi bulunan kulüptür.
Spor dalları fiziksel yeterlilik gerektirdiği için belli bir yaşa kadar yapılabiliyor. Genelde 35 yaş futbol kariyerinin sonu gibi gözükse de bu yaş, sporcunun kendisine nasıl baktığına, ne kadar form tuttuğuna göre değişiyor. Aktif futbol hayatı sonrasında da birçok farklı alanda kariyer imkanı bulunuyor.
Futbola başlama yaşı en erken 8 en geç 15 olmakla birlikte ideal yaş 11 – 12 olarak belirtilmektedir. Futbolcu olmak isteyenler muhakkak yaşam standartlarına önem vermeli, sağlıklı beslenme ve egzersiz hayatın bir parçası haline gelmelidir.
Amatör lisans aldıktan sonra profesyonel lisans almak için öncelikle 5 yıl futbol oynamanız gerekir. Profesyonel lisans aldıktan sonra bu lisans ile kulüplere transferiniz gerçekleşmektedir. Profesyonel lisansa sahip futbolcular amatör ya da profesyonel liglerde futbol oynayabilmektedir.
Lisans derecesi, lise eğitiminizi tamamladıktan sonra okuyabileceğiniz ilk yüksek öğrenim derecesi türüdür. Lisans dereceleri sanat, sosyal bilimler, bilim, mühendislik ve tıp gibi aklınıza gelebilecek çoğu konu ve alanı kapsar.
TFF antrenör eğitmenleri eşliğinde düzenlenen TFF C kursunun ardından "TFF C" lisansı almaya hak kazanan antrenörler, her yaş grubundaki amatör futbol faaliyetlerinde ve bayan futbolu takımlarında teknik sorumlu olarak görev yapabilecek.
TFF Grassroots C eğitimini tamamlayan kişiler, Türkiye Kadınlar Ligi'nde ve amatör kulüplerde yardımcı antrenör olarak görev alırlar. UEFA PRO eğitimini tamamlayan antrenörler ise FIFA, UEFA ve ülke federasyonlarınca gerçekleştirilen müsabakalara katılan tüm takımlarda görev almaktadırlar.
UEFA B Lisans sahibi antrenörler; profesyonel ve amatör liglerde yer alan kulüplerin 15 yaş altı Gençlik Geliştirme programında ve TFF tarafından denetim altında olan futbol okullarında antrenör olarak çalışabilirler.
Türkiye'de lisanslı futbolcu sayısının 466 bin 445'e ulaştığı açıklandı.
Nitekim Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı'nın 4. maddesine göre profesyonel futbolcu şu şekilde tanımlanmıştır: “Bir kulüple yazılı sözleşme yapmış olan ve kendisine futbol faaliyetleri kapsamında yaptığı harcamalardan daha fazla miktarda ödeme yapılan futbolcudur.”
Sporcu lisanslı sorgulama işlemleri https://spor.sgm.gov.tr/EDevlet.aspx adresi üzerinden tamamlanmaktadır. Öğrenciler kullanıcı adı ve şifreleri ile beraber bu sistemde kayıtlı olan lisans bilgilerine anında ulaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri