Kapının Konumu: Mescid-i Aksa'nın doğu surunda bulunuyor, Esbat Kapısından 200 metre uzaklıktadır. Dış tarafı ise Babul Rahme Mezarlığının içerisindedir. Tövbe ve Rahmet Kapısı, Mescid-i Aksa'nın doğu surudur. Kapının iç tarafı Mescid-i Aksa'dır, dışı ise cehennem vadisidir.
Önce şunu belirtelim ki, tövbe kapısı herkes için her zaman açıktır. Yalnız yaşamanın sona erdiğini gösteren alametlerin ortaya çıkması, bu kapının kapanmasına sebep olur.
Günümüzde bu surlar üzerinde 24 burç bulunur ve surların, bir kısmı Mescid-i Aksa'nın kapıları rolü de gören yedi ana kapısı vardır: Amud kapısı, Esbat kapısı, Meğâribe kapısı, Nebi Davud kapısı, Halil kapısı, Sahire kapısı, Yeni kapı.
Yine İmam Sâdık (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Hüccet yeryüzünden sadece kıyametten önce kırk gün boyunca kalkar. Hüccet kalkınca tevbe kapıları kapanır ve insan iman etmemişse artık iman etmesinin de bir faydası olmaz." (el-Bihar, 6/18/1).
Örneğin, Haçlı Kudüs Krallığı döneminde, Kudüs'ün her biri bir tarafta olmak üzere dört kapısı vardı. Mevcut surlar, içerdiği altı kapı ile birlikte Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa edildi; Osmanlılar gelmeden önce duvarlarla çevrili olan birkaç eski kapı olduğu gibi bırakıldı.
İlgili 26 soru bulundu
Kapının Konumu: Mescid-i Aksa'nın kuzey tarafında olup kuzey revaktaki ikinci kapıdır, Esbat Kapısından 120 metre uzaklığındadır. Kapının İsimleri: Bu kapının ismi Bakara suresinin 58. ayetine nispeten, bu kapıdan girenler hatırlasınlar diye verildi.
İshak, Yakup, Yusuf peygamberlerin ve Sâre'nin de kabirleri Kudüs'te bu- lunmaktadır. Hz.
Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahı terk etmek, günah işlediğine pişman olmak, günahı bir daha işlememeye azmedip söz vermek, eğer işlenen günah kul haklarıyla ilgili ise bu durumda, hak sahibi ile helalleşmek, Allah'tan af dilemek gerekir.
Tevbe duasını okuyacak kişi okumaya başlamadan önce gusül abdesti almalıdır, çünkü gusül almak sünnettir.
İnsanın yaptığı her günahdan dolayı tövbe etmesi gerekir. Günahlarının bir kısmından tövbe ederse, Ehl-i sünnet'e göre, sadece o günahları hakkında tövbe etmiş sayılır; tövbe etmediği günahları devam eder. Kur'ân-ı Kerîm âyetleri, hadîs-i şerîfler ve İslâm âlimleri tövbe etmenin gerekli olduğunu göstermektedir.
İlk kıblemiz ve Peygamber Efendimizin (S.A.V.) emaneti olan Mescid-i Aksa'nın altında tespit edilebilmiş 62 tünel bulunuyor. Bu köstebek deliklerinden en büyüğü 483 metre uzunluğunda ve gayrimüslim turistlere 50 dolar karşılığında gezdiriliyor.
Ulaştığımız sonuçlara göre Mescid-i Aksa, bir yapı değil, Kudüs'te bulunan ve Süleyman mabedinin kalıntılarının yer aldığı harem bölgesinin tamamıdır.
Kabul edilmeyen bir başka tövbe de hayatını, hak dini inkâr içinde geçirdikten sonra ölen ve âhiret âlemini gördükten sonra pişmanlık duyanların tövbesidir. Bu da gayba iman ve samimi pişmanlıktan kaynaklanmadığı için Allah tarafından kabul edilmeyecektir.
Onlar iki türlü günahlardır: 1- İçerisinde kul hakkı bulunan günahlar. 2- Şirk ve küfür ihtiva eden günahlar. Bu iki türlü günahlar şartlarına uyarak tövbe etmedikçe bağışlanmaz.
430 İbn Mâce, “Zühd”, 30. Tövbe, Allah Teâlâ'nın, günah işleyen insanların, işledikleri günahlar- dan kurtulmaları için onlara tanıdığı bir imkandır. İnsan ne kadar çok günah işlerse işlesin ümitsizliğe düşmemeli, Allah Teâlâ'nın ona tanıdığı bu imkandan yararlanmalıdır.
Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur'ân okumak gibi ibadetleri ve taatleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur.
"Tövbe almak", tarikata bağlılık ifade eden bir ritüel. Tarikat mensupları, ortaya çıkan 3 şeyhten hangisine bağlanacağına karar verecek ve bu bağlılığın bir işareti olarak "tövbe alacak."
Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz, günde 70 kere istiğfar edermiş. Buna binaen bizim de hergün en az 70 kere tevbe istiğfar etmemiz gerekir.
İsra, Arapçada gece yolculuğuna verilen isimdir. Muhammed'in geceleyin Mescid-i Haram'dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülmesini ifade eder. Birlikte İsra ve Miraç olarak anılır.
Peygamber'in Mekke'deyken atası Hz. İbrahim'in inşa ettiği Kâbe'ye dönerek namaz kıldığını söylemek mümkün. Bunun, Mekke'nin müşrik sakinlerine karşı Hz. İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir.
İbrahim, Lût, İshak, Yakub, Yunus, Yusuf, Davud, Süleyman, Musa, Zekeriya, İsa (a.s.)… Elbette Hz. İsmail de bu topraklarda doğdu, Sâre Ana, Hacer Ana, Meryem Ana da bu topraklarda yaşadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri