Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi icralık olan fatura borçlarını devlet üstlenecek. Bu kapsamda dar gelirlilerin 2 bin TL'ye kadar olan borçları sıfırlanacak.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
İcralık borç ödemelerinizi Enerjisa Müşteri Hizmet Merkezleri ile Akbank internet, Akbank mobil, Akbank şube, ATM ve Akbank Müşteri İletişim Merkezleri'nden nakit veya kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
Borçların silinmesi için vatandaşın borcu için icra sürecinin başlamış olması şartı aranıyor. Vatandaşın borcu var ancak icraya işlem başlamamışsa kapsama girmeyecek. 15 Ağustos tarihinden sonra icra başlamış borçlar kapsamda olmayacak. Silinecek borçlarda sınır 2 bin lira olacak.
İlgili 15 soru bulundu
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
"Birçok tüketici, çok yüksek meblağlarda olmayan elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, uydu tv gibi borçları yüzünden icralık olabiliyor. Tüketici Kanunu, 3 bin 480 liraya kadar olan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurulmasını zorunlu kılıyor.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Bu gibi durumlarda kredi almak, imkânsız hâle gelebilir. Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır.
Su borcunu süresi içinde ödemeyen abonelerin suyu kesilir, borcu ödedikten sonra kapama ve açma ücreti alınarak açılır. Süresi içinde yatırılmayan su bedeli gecikme zammı uygulanarak alınır.
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Borçlu borcu taksitlendirebilir mi ? İİK 111 maddesi borcun taksitlendirmesini düzenler. Borçlunun borcu taksitlendirmek için icra müdürlüğüne talepte bulunması mümkündür. Borçluların tamamı ödeme vaadi ile taksit istemekte ancak taksit geldiğinde sürekli ertelemektedir.
Alacaklı, ilamı on yıllık zamanaşımı süresi içinde icraya koyar ve fakat bu ilamlı icra takibini on yıl süre ile takipsiz bırakırsa, ilam yine zamanaşımına uğrar. Çünkü, ilama dayanan takip, son icra işlemi üzerinde on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar (İİK.m. 39/I).
Şimdi de aynı uygulamayı vergi, ceza, faiz gibi tüm başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşlarımız için hayata geçiriyoruz. Vergi dairelerine olan 21 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan borçların cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz.
İcra takibi, yalnızca alacaklının borcunu tahsil etmek üzere icra dairesi tarafından yürütülür ve bu sürecin adli sicil kayıtlarıyla bir ilişkisi yoktur.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Buna göre; 3.300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetleri'nden karar alınmaksızın icra takibine geçilemeyecektir. Bu doğrultuda haklı olarak birçok vatandaş bir beklenti içerisine girmiştir. Ancak özellikle belirtmekte fayda vardır.
Borçlarınızı dönemler halinde ödeyebilirsiniz. Gecikmiş dönem fatura borçlarınızı ödemediğiniz takdirde suyunuz kapatılacaktır. Suyu kapatılan aboneler borçları ile birlikte su açma bedelini de ödemek zorundadırlar.
Meclis'e sunulacak torba teklifle gelire bakılmaksızın, 15 Ağustos 2022'ye kadar icra takibi başlatılan 2 bin TL altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları silinecek. Elektrik, su, doğal gaz ve telefon gibi temel ihtiyaç abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan küçük miktarlı borçlar silinecek.
TBMM'ye sunulduğunda detayları kesinleşecek olan yeni düzenlemeye göre; elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan küçük borçlara ilişkin icra dosyalarını devlet üstlenecek. Bu kapsamda en az 5 milyon civarında yurttaşa ait 2 bin liraya kadar olan icra borçları silinecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri