Dengeli beslenmeye ek olarak, oyuncular günde üç litre veya daha fazla su içmelidir. Maç yapmadıkları günlerde bile susuz kalmazlar.
Portakal suyu içmemeli. Sporcu beslenmesinde sporcunun alışık olduğu yiyecekler tüketilmeli, yeni bir besin maç öncesi öğünde denenmemeli. Yeterli hidrasyonu sağlamak için bu öğünde 2–2,5 su bardağı su ve maçtan 20–30 dakika önce ½ - 1 su bardağı kadar su içilmeli.
Günde 8- 15 bardak ( 1.5- 3 litre) su tüketimi idealdir. Ancak ağır egzersiz ve sıcak havalarda ihtiyaca göre daha fazla su içmelidir.
Sporda Doğru Sıvı Tüketiminin Önemi
Aktif spor yapanlar ya da spora başlamak isteyenlerin merak ettiği bir soru da “Sporcular ne kadar su içmeli?” sorusu. Sporla uğraşmayan kişiler için günlük su tüketimi 2-2,5 litre olarak öneriliyor.
Futbolcuların maç ve antrenman öncesinde 5 ml/kg, maç veya antrenman sırasında her 15 dakikada bir 2 ml/kg sıvı alması, devre arasında 500 ml ve egzersiz sonrası 700 ml sıvı alması önerilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
▪️ Mate çayı Güney Amerikalı futbolcuların yanlarından ayırmadıkları, enerji veren ve ödem attıran etkisi olan bir içecek.
Dünya Kupası'nın tutkulu izleyicileri oyuncuların garip bir alışkanlığa sahip olduğunu fark etmiş olabilirler. Futbolcular, tempolu maçın getirdiği susuzluğu gidermek için suyu bir dikişte içmek yerine, içmeden tükürüyorlardı!
" Alışkanlık halinde, sürekli 5-6 litre gibi su tüketildiğinde metabolizma bozulur, böbreği yorar ve böbreğin konsantrasyon yeteneğini bozabilir, fazla mineral kaybına neden olabilir. Fazla su tüketimi psikolojik rahatsızlık belirtisi olabilir "dedi.
Metabolizmayı hızlandırır. Susuzluğa ağlı unutkanlık geçer. Kepek, incelme ve kırılma gibi saç sorunlarına iyi gelir. Ağız kokusunu önler.
Birçok uzmana göre; gün içinde 8 defa olmak üzere toplam 2 litre içilmelidir. Ancak bazı sağlık uzmanları vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda diğer bir deyişle susama duygusu yaşandığında su içilmesini önerir. Bir diğer görüş ise gün içinde ihtiyaç duyulmasa bile birkaç damla içmek gerektiğini vurgular.
Sporcular için ise bireysel değişkenler bu miktarı şekillendirecektir. Düzenli egzersiz yapan yetişkin bireylerde erkekler için 3.7 lt ve kadınlar için 2.7 lt günlük su alımı; günlük ihtiyaçları çoğunlukla karşılamaktadır. Sıcak havalarda terleme miktarının artmasıyla almamız gereken su miktarı da artmalıdır.
Farklı kilo ve boya sahip insanlarda oran değişmekle birlikte, bir insanın gün içinde ihtiyaç duyduğu su miktarı günde 8 su bardağı kadardır. Ortalama 1 litre suyun 5 bardağa denk geldiğini düşünürsek, günde ortalama 1-1,5 litre ya da 8 bardak kadar su içmek gerekir diyebiliriz.
14-18 yaş: Kızlarda 2.3 litre, erkeklerde ise 3.3 litre, su içilmesi gerekir.
Vücudunuz en çok idrar ve terleme yoluyla su kaybeder. Spor sırasında kaybettiğiniz suyu yerine koymamanız ise vücudunuzun susuz kalmasına yol açar. Vücudun susuz kalması ise kalbinizi, böbreklerinizi, idrak yeteneğinizi, cildinizi, spor performansınızı etkiler ve baş ağrılarına sebep olabilir.
Spor esnasında su içmek vücudun elektrolit dengesinin korunması adına da önemli bir gerekliliktir. Tüm bu kazanımlar egzersiz performansının artırılmasını ve vücut ısısının dengelenmesini de sağlamaktadır.
Doktorlara gelen vakalar incelendiğinde, bazı kişilerin bir saat içinde 6 litre su içerek su zehirlenmesi yaşadığı da ifade edilir. Su zehirlenmesine neden olacak başka faktörler de bulunur.
Marc Wübbenhorst, dehidrasyon yani bedenin ihtiyacı olan sıvıyı kaybetmesi durumundan ötürü ölümcül bir risk taşıyor. Eğer Marc Wübbenhorst günde 20 litre su içmediği takdirde vücudundaki su dengesinde ciddi bir problem yaşanabilir hatta doktorların kendisine belirttiği üzere yaşamını dahi kaybedebilir.
En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir. Genel kural: ne kadar ağırsanız o kadar fazla suya ihtiyacınız vardır.
Örneğin 14 yaşından büyük yetişkinlere ve çocuklara her gün 1,5 ile 2 litre arasında su içmeleri tavsiye edilir. 1-3 yaş 500 ml, 3- 6 yaş 800 ml, 6-12 yaş aralığında ise 1 litre su içilmesi önerilir. Bununla birlikte yeterli su miktarı mevsim sıcaklıklarına bağlı olarak değişebilir.
Kiloya göre günlük su içme tablosu verileri hesaplanırken kişinin kilogram cinsinden kilosunun 0.033 ile çarpılması gerekir. Örneğin 70 kilogram bir bireyin kilosuna göre içmesi gereken su miktarı 2,31 litreyken, 90 kilo biri için bu miktar 2,97 litre dolaylarındadır.
Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir. Yemekten 10-15 dakika önce içilen su sindirime katkıda bulunur.
Bu uygulamanın yeni olmadığını belirten Ranchordas, 'Turşu suyu kullanıldığında ağız sirkeyi algılandığında beyin kasın gevşemesi için kaslara sinyal gönderir' ifadelerini kullandı. Turşu suyu sporculara giren krampları önlemek değil onların krampları rahatlat için kullanılıyor.
Aynı zamanda, bir oyuncunun hızını ve dikey zıplamasını artırmaktan sorumlu olan hızlı kasılan kas liflerini kullanmak söz konusu olduğunda, görünüşe göre sakız çiğnemek bir oyuncunun sahadaki hareketleri üzerinde de olumlu bir etkiye sahipti.
Bu şifalı meyvenin içinde bol miktarda bulunan C vitamini sporcunun bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve dinç kalmasını sağlıyor. Bu nedenle limon, portakal, greyfurt başta sporcular olmak üzere herkes için çok önemli birer besin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri