Dr. Ranchordas; “Turşu suyunun içinde sodyum, potasyum ve sirke var. Bu da yüksek sıcak ve tempoda mücadele eden sporcuların kaybettikleri sodyum ve tuzu yerine getirir, krampların geçmesini sağlar” diye açıklıyor durumu.
Özellikle kış aylarında tükettiğimiz turşunun suyu da besin değeri açısından zengin olduğu için, kişinin sağlık durumuna yönelik doğru miktarlarda tüketildiği takdirde hastalıklara karşı vücut direncinin artmasınadestek sağlamaktadır. Sodyum, potasyum, a vitamini ve c vitamininden zengindir.
Salatalık turşusu suyu, özellikle sporcular için faydalı bir içecektir. İçerdiği elektrolitler sayesinde vücuttaki sodyum ve potasyum dengesini sağlayarak kas spazmlarının önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, turşu suyu probiyotik özellikleri sayesinde bağırsak sağlığını da destekleyebilir.
Magnezyum Kaynağı: Turşu suyu, magnezyum açısından zengindir. Magnezyum, kas fonksiyonları, sinir sistemi ve kemik sağlığı için önemlidir.
İlgili 31 soru bulundu
Doğal Antibiyotik Deposu
Turşunun faydaları, ilk olarak hastalıklara karşı açtığı savaşta kendini gösteriyor. Turşu oluşumu sırasında kullanılan limon ve sirke, tercih edilen meyve ve sebzelerin vitaminleri ile de birleşince; doğal bir antibiyotik etkisi gösteriyor.
Turşu suyu güçlü bir probiyotik ve antioksidan kaynağıdır. Bu yüzden bağışıklık sistemini düzenler. Özellikle kış aylarında tüketildiğinde hastalıklara karşı koruma sağlar. Metabolizmanın daha düzenli ve hızlı çalışmasını sağladığı için kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketilebilir.
Günde 1 fincan turşu suyu ile, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken midenizin sindirim faaliyetini de düzene almış olacaksınız. İçeriğindeki sirke ve limondan ötürü, kabızlık sorunlarına en doğal ilaçtır.
Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.
Turşu yeme isteğinizin sodyum eksikliğiniz olduğu anlamına geldiğine dair daha “bilimsel” bir açıklama da duymuş olabilirsiniz. Hamilelik sırasında kan hacmiyle birlikte sodyum ihtiyacının arttığına dair bir efsane var ve turşu özlemi, bu mineralde düşük olduğunuz anlamına gelir.
Not: Aspirini turşumuz kurarken ekleme sebebimiz turşumuzun daha geç baritlanmasını sağlamak içindir.
Turşu suyu içmenin sağlık üzerine birçok olumlu etkisi olmasına rağmen yüksek oranda tuz içermesi nedeniyle hipertansiyon, böbrek, karaciğer ve kalp hastalığı bulunan insanların kontrollü şekilde turşu suyu tüketmesi tavsiye edilir [4].
Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, yoğurt, kefir ve turşu gibi fermente yiyecek ve içeceklerin vücutta oluşan iltihabı azalttığı ortaya çıktı.
Turşu suyu tüketimi mineralleri hızlı bir şekilde yerine koymaya yardımcı olur. Spor sırasında oluşabilen kas kramplarını azaltıcı etkileri olduğu da bilinir.
▪️ Mate çayı Güney Amerikalı futbolcuların yanlarından ayırmadıkları, enerji veren ve ödem attıran etkisi olan bir içecek.
Turşu suyu sporculara giren krampları önlemek değil onların krampları rahatlat için kullanılıyor. Sezon öncesi, sezon başında ve oyuncular sakatlıktan döndüğünde kullanıldığı da bildirildi. Kramp anında kaybedilen tuz oranını turşu suyu ile tamamlanıyor ve vücutta rahatlama meydana geliyor.
Şişme ve iç boşalması: Turşularda görülen önemli bir diğer bozulmada gerek doku solunumu gerekse mikroorganizma aktivitesi sonucu oluşan CO2'in ürün içinde birikerek şişmesi ve iç boşalmasıdır. CO2'in çözünürlüğü ham madde bileşimindeki azota göre daha fazladır.
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır.
sirkesi de az oldu..5 kiloluk bidona 5 yemek kasigi tuz ve en az 5 cay bardagi sirke koymak lazim..
Yapılan araştırmalarda turşu suyu tüketmenin kas kramplarını rahatlatmaya yardımcı olduğu görülmüştür. Bunun nedeni ise, turşu suyunun ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan sirke içermesidir.
Öncelikle 1 litre suyu hazırlamalısınız. Bu su kaynamış su olmalıdır. Kaynamış suyun içerisine yarım su bardağı sirke katmalısınız.
Kalorisi az olan bu besin, diyet listelerinde de yer alır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan turşu, aşırıya kaçmadıkça kilo vermenize destek olur.
E vitamini yönünden zengin olan beyaz lahana, cilt ve diş sağlığını koruyor. İçerdiği flavonoidler kandaki kolesterolü düşürüyor. Güçlü bir potasyum kaynağı. Turşu suyunun spor sonrası oluşan kas ağrılarını hafiflettiği biliniyor.
Turşu suyunun bulanmasının en önemli nedenleri arasında, su, tuz ve sirke oranını iyi ayarlamamak geliyor. Turşu suyunun bulanmasını önlemek için, 1 litre suya 1 çay bardağı sirke ve 3 yemek kaşığı kaya tuzu oranını kullanabilirsiniz. Turşu suyunun bulanmasındaki ikinci neden ise, tarifte musluk suyu kullanmaktır.
Turşu bolca lif ve fermente maddeler içerir. Probiyotikler sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve bağırsakları çalıştırır. Bağırsaklarınız son günlerde durgun ise; sebzeli turşuları tüketerek kabızlık gibi problemleri çözebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri