Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor. Ekim'de ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar bu ay yarım kiloya kadar çıkıyor. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmüyorlar. Ocak sonrası da güneye doğru harekete geçiyorlar.
Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, sardalya, barbunya, karagöz, kalamar ve ahtapot gibi balıklar avlanabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında çipura, levrek, sardalya, barbunya, kolyoz, çinekop, lüfer ve orkinos gibi balıklar avlanabilir.
Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarında hava karardıktan sonra sakin, kuytu, rüzgar almayan yerlerde aynı rapalaları direk bir klipsli fırdöndüye bağlayarak, sırtı çekmek suretiyle de kalamar avlanılabilir.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
İlgili 36 soru bulundu
Kış ayları boyunca denizin diplerinde bulunan karidesler, baharın gelmesi ile birlikte sahillere doğru göç etmeye başlar. Karides mevsimi karideslerin göç ettiği nisan aylarında başlar.
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor.
Kalamar avı sabah erken saatlerde ya da akşam hava kararmaya yakın, yani karanlık saatlerde yapıldığı için ektra ışık kullanmak her zaman kullanıcıya avantaj sağlar.
Ekimde ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar ocak ayında daha da büyümüş olur. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmezler. Ocak sonrası da güneye doğru harekete geçerler. Kalamar akşam güneş batmaya yakın, sabah da güneş doğumu saatlerinde daha çok yakalanır.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Ağdan genellikle karagöz, işkine, lüfer, mırmır, ısparoz, kefal ve çeşitli ot balıkları çıkmaktadır. Sade çinekop ağı, Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim aylarında adalar civarında 6–7 tekne tarafından kıyı sularına atılmakta ve çinekop dışında, uskumru, kolyoz da yakalanmaktadır.
Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir.
taze kalamar parlak ve pürüzsüz görünmeli üstünde de halen biraz deniz kokusu olmalıdır. donuk veya büzüşük duruyorsa ya da çok balık kokuyorsa, taze değildir ve bu kalamar alınmamalıdır.
Kalamar balıkları dünyanın pek çok yerinde bulunmakla beraber soğuk olmayan ve belli bir tuzluluktaki sularda yaşayabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi ve Karadeniz de yaşayabilen kalamar balığı ekonomik değeri yüksek olan deniz canlıları arasında gösterilmektedir.
Şâfiî mezhebinde ise aslen suda yaşadığı hâlde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Kalamar balıkçılığı gece yarısı saatleri şansınızı denemek için en iyi zamanlardan bazıları. Kalamar özellikle süper parlak ışığa düşkündür, bu yüzden onları çekmek için led yeşil su altı aydınlatma armatürleri önerilmektedir.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Ayrı bir kapta maden suyu, yumurta un ve tercih miktarda tuz ilavesi ile koyu kıvam mayi elde edilir. Yıkanan kalamarlar bu yumurtalı karışıma batırılarak kızgın sıvı yağda kızartılır. Kızartma işlemi 15 -20 saniye ile sınırlı olmalı fazlası kalamarları sertleştirir. Afiyet olsun.
Kalamar tava, balık menüsüne çok yakışır. Fırında levrek veya palamut tava yanına servis edebilirsiniz.
Kalamar büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balıktır.
Genelde kalamarlar 100gr ile 4kg arasında olmaktadır. Bu nedenle maksimum 6kg çekerli, hafif, avlandığınız doğaya uygun renklere sahip mavi, yeşil veya şeffaf misinilar etkili olacaktır. Uca doğru yavaşça incelen hafif veya orta aksiyona sahip bir kamış yumuşak etli kalamarı rahatlıkla çekmenize olanak verecektir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Palamut, barbun, tekir, levrek, sardunya Ekim ayında balık tezgahlarını süsler. Hem lezzeti yerindedir hem de fiyatı her keseye uygun olur. Ekim ayının favori balıkları uskumru, istavrit ve kılıç balığıdır.
BALIK SEZONU NE ZAMAN AÇILIYOR? Denizlerde su ürünleri av yasağı 15 Nisan 2023 tarihinde başladı, yasak 31 Ağustos 2023 tarihinde sona erecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri