Fuzûlî, Ayas Paşa'ya sunduğu üç kasidede Basra seferini konu edinmiştir.
Kanunî için beş kaside yazan Fuzûlî, ayrıca Sadrazam İbrahim Paşa, Kazasker Abdulkadir Çelebi ve Nişancı Celalzâde Mustafa Çelebi gibi devlet ileri gelenlerine de kasideler sunmuştur.
Gelenekte önemli yeri olan Fuzûlî'nin su kasidesine, 19.asrın son 20.asrın ilk yarısında yaşamış, önemli tarihi olaylara şahitlik etmiş, bir devlet adamı ve şair olan Abdülaziz Mecdî, nazire bir su kasidesi yazmıştır.
Türk edebiyatında en çok baskı yapan eserlerin başın- da gelen Safahat, Akif'in şiirlerinin bir araya getirildiği eser olarak çok tanındı.
Su Kasîdesi, Dîvân şiirinin sehl-i mümtenî denilen eşsiz bir misâlidir. Büyük Dîvân şâiri Fuzûlî, her kültürde mühim bir yeri olan su kavramından yola çıkarak Peygamber Efendimize olan sevgisini samimi, doğal ve “su gibi akıcı” bir üslûpla anlatmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
SÖZÜM KASİDESİ - Nef'î (İlk 7 Beyit) Prof. Dr. Özer ŞENÖDEYİCİ - YouTube.
Edebiyatımızın en çok okunan şiirlerinden biri olan Su Kasidesi ile Fuzuli, oldukça samimi, akıcı ve gösterişten uzak ifadelerle naat türünün en güzel örneklerinden birini verdi. NAAT NEDİR?
Mehmet Akif'in 1908-1910 yılları arasında Sırât-ı Mustakim'de çıkmış şiirlerden dördü dışında hepsi bu eserde yer alır. Toplam 44 şiir içerir. Eserde Türk toplumunun sosyal ve siyasi sarsıntıları, bu sarsıntılar karşısında insanların tavrı, toplumun çöküntü sebepleri günün olayları ile birlikte ele alınmıştır.
Mehmet Âkif Ersoy (1873-1936), yedi kitaptan oluşan Safahat adlı eserinde Batı medeniyeti ve Batılılaşma olgusu üzerinde dikkatle durmuş; kültürel, geleneksel ve tarihî bir bilinç üzerinden gelişen, millî zemine oturmuş Batılılaşma eğiliminin önem ve değerini vurgulamıştır.
gerçekleşmeyen bir idealin verdiği üzüntü ile vatandan uzak ve işgal edilmiş bir İslâm diyarında yalnızlık hâlet-i rûhiyesi-nin doğurduğu kırgınlıktan kaynaklanan tevekkül ve teslimiyetin mistik duygularıyla kaleme alınmıştır.
Aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır. Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
Fuzûlî'nin Su Kasidesi klasik edebiyat geleneği içinde yazılan en güzel naat örneklerinden biriyken Hadikatü's-Süedâ adlı eseri ise maktel türünün en güzel örneği kabul edilmektedir. Kendi türlerinin en güzel örnekleri olan iki eser arasında ifade ve anlam bakımından büyük benzerlikler olduğu düşünülmektedir.
Fuzûlî, Türk edebiyatının en büyük şairi kabul edilir. Şiirlerinde aşk unsuru çoktur.
Mehmed bin Süleyman Fuzûlî 1483 de Hillah'da doğdu ve 1556'da Kerbela ya da Bağdat'da Türk divan şairidir. Asıl adı Mehmet bin Süleyman'dır. Türk Bayat boyundan veya Kürt olduğu aktarılmaktadır. Azerice şiirini önemli ölçüde etkilemiştir. Alevilik ve bölge Şiiliğinde Yedi Ulu Ozan'dan biri kabul edilir.
Bu nedenle de onun manzum hikâyeleri teknik olarak hikâye özelliği taşıdığı için realizmle ilişkilendirilmiştir.Safahat'ı oluşturan kitaplar incelendiğinde, bunlar içerisinde özellikle birinci kitabın realizmin özelliklerini daha çok taşıdığı görülür.
Hepinizin bildiği gibi, Mehmet Akif Ersoy bütün şiirlerinin yer aldığı Safahat'a İstiklâl Marşı'nı dâhil etmemiştir. Bunun sebebini sorduklarında "O benim eserim değildir, milletimin eseridir." demiştir. Dolayısıyla 'Safahat'ta onun yeri yoktu' diyen bizzat Mehmet Akif'tir.
İki arkadaşın Fâtih Camii yolundaki konuşmalarından ve cami kürsüsünde verilen vaazdan oluşan uzun bir manzumedir. Tembellik, karamsarlık, geri kalmışlık, milli ve dini değerlerden yoksunluk, Batı taklitçiliği eleştirilmekte, çalışmanın, azmin önemi üzerinde durulmaktadır.
Mehmet Akif'in yedi ayrı kitabının bir araya getirilmesi ile oluşan Safahat eserinin içerdiği şiirler Türk edebiyatında manzum hikâye türünün en önemli örnekleri arasında gösterilir.
Yedi cildin birinci kitabı olan Safahat, Mehmet Akif'in ilk şiir kitabı olarak 1911'de yayımlanmıştı. Kitap, “Safahat” diye anılan başlıksız bir giriş şiiri ile; bu şiir ise “Oku” kelimesi ile başlar.
"سفاهة" (sefâhah) kelimesi Arapça'da "aşırıya kaçma, ahlaksızlık, edebsizlik" anlamında kullanılır. Anlamı: "Sefahat", ahlaki değerlere uygun olmayan, ölçüyü aşan ve genellikle aşırılıkla ilgili olan davranışları ifade eder.
' "Su" redifi ise, yine görebildiğimiz kadarıyla, 5 beyitlik 35 gazelde, 6 beyitlik 6 gazelde, 7 beyitlik ll gazelde, 9 beyitlik 6 gazelde, ll beyitlik 2 gazelde, 22 beyitlik bir kasidede, 27 beyitlik bir kasidede ve 32 beyitlik bir kasidede, yani 52 şairin 453 beyitlik 64 şiirinde, şiirin dış ahengini sağlayıcı unsur ...
fuzulinin turk edebiyatindaki en unlu kasidelerinden biri.. bilhassa, xvi.yy. azerî türkçesi'nin söyleyiş biçimlerini içermesi ve kasidenin genelinde türkçe kelimelerin ağırlıkta olması hasebiyle pek mühimdir..
Âşık olmuş gâliba ol serv-i hoş-reftâre su
Galiba o da serviye benzeyen nazlı gidişli güzele âşık olmuştur. Burada sözü geçen “Ravza” Peygamber Efendimiz'in türbesidir… Servi suyu seven bir ağaçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri