Çocuklarda görülen kaygı bozukluğunda, yetişkinlerde görülen takıntılı davranışlar, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, olumsuz inanç ve düşünceler, kaçınma gibi belirtilerin yanı sıra, hırçınlık, alt ıslatma/dışkı kaçırma, tırnak yeme, karın/mide ağrıları ve bulantı, nedensiz ağlama nöbetleri gibi belirtiler de ...
Tüm yaş gruplarında anksiyete bozukluğu olan çocuklarda mide ve baş ağrısı, sık banyo yapma ihtiyacı, hızlı nefes alma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bulantı ve kusma, iştahsızlık, kas ağrıları, gerginlik ve uyku güçlüğü gibi fiziksel belirtiler görülebilir. Bazı çocuklarda öğürme nöbetleri olur.
Aşırı kaygılı çocuklar çok hareketlidirler. Kendilerini koruma kaygısı içinde olduklarından saldırganca davranışlar gösterebilirler. Korkuları vardır. Özellikle geceleri sık sık korku ile uyanırlar.
Kaygı bozukluğuna sahip bir çocuğa sahipseniz eğer çocuğunuzu anlamaya çalışmalısınız, onunla bu konu hakkında konuşmalı ve dinlemelisiniz. Korku ve kaygısına saygı göstermeli ve küçümsememelisiniz. Aşırı tepki vermemelisiniz, kaygılı olduğunda çocuğa aşırı ilgi gösterilmesi de kaygı durumunu pekiştirebilir.
Çocuklarda kaygı bozukluğunu çocukluk yaşantısından gelmektedir. Bu yaşantının çocuğun anne, baba ve öğretmen ilişkisinin yanı sıra akrabalık ilişkilerinin de etkisi olduğu bilinmektedir. Reddedici ve küçük düşürücü tutumlar çocuklarda kaygılı bir tutum oluşmasına neden olmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Bilişsel davranışçı terapinin yanı sıra oyun terapisi yöntemi de çok güzel sonuçlar vermektedir. anksiyete tedavisinde çocuk psikiyatristi ve çocuk arasında yeterli işbirliği ve güven ilişkisi oluştuktan sonra kaygı duyulan obje, durum ile çocuk karşılaştırılır ve önceden kullandığı işlevsiz baş edim yöntemleri ...
Çocuklarda kaygı esnasında hızlı kalp atışı, hızlı soluk alıp verme, mide ağrısı, baş ağrısı, terleme, titreme, kusma, ishal gibi birçok semptom ortaya çıkar. Çocuklarda kaygı aynı zamanda çocuğun yerinde duramaması ve devamlı hareket etme ihtiyacı hissetmesiyle de kendini gösterebilir.
Kaygı bozukluğu, çocukluk çağında en sık görülen ruhsal bozukluklar içinde birinci sırada gelmektedir ve %8.6 ile %17.7 arası değişen bir yaygınlık oranına sahiptir (Essau ve ark. 2000, Ollendick ve ark. 2002, Egger ve Angold 2006, Leung ve ark. 2008).
Kaygı Bozukluğunun farklı belirtiler gösteren farklı türleri vardır, fakat hepsinde ortak olan şey mevcut durumla orantılı olmayan, uzun süreli, yoğun kaygıdır. Kaygı Bozuklukları gelişme döneminde en sık görülen rahatsızlıklardan biridir ve genellikle 11 yaş civarında ortaya çıkmaktadır.
Çocuk, onu rahatsız eden bir duruma karşı duygusal bir tepki vermektedir. Bunu fark edip, onu anlamaya çalışmak en doğru yaklaşımdır. Çocukla empati kurmak, onu anlamaya çalışmak gerekir. Okul reddine hangi durum ve duygunun neden olduğunu bulup, bu sorunun çözülmesi için çalışılmalıdır.
Çocuklarda kaygı bozukluğu, Çocuk ve ergenlerde görülen anksiyete bozuklukları; ayılma anksiyetesi, yayın anksiyete bozukluğu, sosyal fobi, özgül fobi, panik bozukluk, obsessif-kompulsif bozukluk ve post travmatik ya da akut stres bozukluğu olarak sıralanmaktadır.
Kaygı bozukluğu olan kişilerin büyük çoğunluğu tedaviden fayda görür. İlaç tedavileri ve psikoterapiler veya her iki yöntem bir arada uygulanabilir. Hangi tür tedavinin hasta için uygun olduğu doktorla alınacak ortak karar ile belirlenir.
Anksiyete tedavi süresi, kişinin beynindeki kimyasal bozuklukların ne derece olduğuna göre değişmektedir. Anksiyete tedavi süresi, 4 ila 8 hafta olabileceği gibi kişinin yaşantısına ve anksiyete derecesine bağlı olarak daha fazla sürebilir.
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
Çocukluk Döneminde Gözlenen Kaygı Bozukluğu
Çocuklarda kaygı bozukluğu genellikle bedensel semptomlarla kendini gösterir: Gastrointestinal sorunlar (sindirim problemi, karın ağrısı, kabızlık vb.), kalp çarpıntısı, yorgunluk, terleme, nefes alıp vermede değişim, kendini sıkma gibi.
Anksiyete, tedavi edilmezse hayat kalitesini düşürebilen bir rahatsızlıktır. Ancak genellikle ölümcül bir hastalık değildir. Anksiyetenin en şiddetli şekli olan panik ataklar, kalp krizi veya inme gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, ancak bu durumlar nadirdir.
Anksiyete bozukluklarının nedenleri kesin olarak anlaşılamamıştır. Fakat travmatik olaylar, çeşitli deneyimler, sağlık sorunları, kalıtsal faktörler gibi etmenlerin kaygı bozukluklarını tetikleyebildiği görülmektedir. Genetik sebeplerden kaynaklı anksiyete bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.
Sarılmak, sırtını okşamak gibi fiziksel temaslar çocuğu oldukça rahatlatacaktır. Sakin bir ses tonu kullanarak korktuğunu anladığınızı gösterebilirsiniz. Çocuğun anlaşıldığını hissetmesi kendini ifade etme isteğini de arttıracaktır. Korkusu olan çocuğa 'ağlama', 'geçer' ya da 'korkma' demek fayda etmez.”
Kaygılı bağlanan çocuklar yabancılara karşı aşırı şüpheci olma eğilimindedirler. Bu çocuklar ebeveynden veya bakım verenden ayrıldıklarında (işe gitmek, evden bir süre uzaklaşmak veya çocuğu okula bırakmak vb.) gözle görülür bir stres sergilerler fakat ebeveynin geri dönüşünde de rahatlamış gözükmekten uzak olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri