Aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır. Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
Su Kasîdesi, Dîvân şiirinin sehl-i mümtenî denilen eşsiz bir misâlidir. Büyük Dîvân şâiri Fuzûlî, her kültürde mühim bir yeri olan su kavramından yola çıkarak Peygamber Efendimize olan sevgisini samimi, doğal ve “su gibi akıcı” bir üslûpla anlatmıştır.
Su Kasidesi, iki mısradan oluşan, nazım parçası beyitlerden meydana gelmiştir. Kaside olması sebebi ile beyitler arasında anlam bütünlüğü bulunur. Su Kasidesi toplamda 32 beyitten meydana gelmektedir. Kasidede bulunan kelimeler aruz ölçüsüne uygun olan seslerden oluşturulmuştur.
Fuzulî her türden şiirinin pek çok beytinde yaptığı gibi, sözü ve anlamı simetrik ve paralel söyleme sanatının en başarılı örneklerini bu kasidesinde vermiştir.
Gelenekte önemli yeri olan Fuzûlî'nin su kasidesine, 19.asrın son 20.asrın ilk yarısında yaşamış, önemli tarihi olaylara şahitlik etmiş, bir devlet adamı ve şair olan Abdülaziz Mecdî, nazire bir su kasidesi yazmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Su Kasidesi Fuzûlî'nin kasidelerinden biridir. Aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır. Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
Bu itibarla ilk kasidesini Akkoyunlu Elvend Bey'e sunmuştur. 1508 yılında Bağdat, Şah İsmail'in eline geçtiği sırada Fuzûlî, edebiyat alanında oldukça tanınmış, genç ve gözde bir şairdi.
' "Su" redifi ise, yine görebildiğimiz kadarıyla, 5 beyitlik 35 gazelde, 6 beyitlik 6 gazelde, 7 beyitlik ll gazelde, 9 beyitlik 6 gazelde, ll beyitlik 2 gazelde, 22 beyitlik bir kasidede, 27 beyitlik bir kasidede ve 32 beyitlik bir kasidede, yani 52 şairin 453 beyitlik 64 şiirinde, şiirin dış ahengini sağlayıcı unsur ...
Son Peygamber'e dair övgüyü içerdiği için aynı zamanda bir na't-ı şerif olan kaside nazım türündeki bu eser, günümüzde de hâlâ ilgili bölümlerde ders olarak okutulan, üzerine şerhler yazılan başyapıt niteliğinde bir manzumedir.
Fuzûlî'nin Su Kasidesi klasik edebiyat geleneği içinde yazılan en güzel naat örneklerinden biriyken Hadikatü's-Süedâ adlı eseri ise maktel türünün en güzel örneği kabul edilmektedir. Kendi türlerinin en güzel örnekleri olan iki eser arasında ifade ve anlam bakımından büyük benzerlikler olduğu düşünülmektedir.
Edebiyatımızın en çok okunan şiirlerinden biri olan Su Kasidesi ile Fuzuli, oldukça samimi, akıcı ve gösterişten uzak ifadelerle naat türünün en güzel örneklerinden birini verdi. NAAT NEDİR?
Türk edebiyatında en çok baskı yapan eserlerin başın- da gelen Safahat, Akif'in şiirlerinin bir araya getirildiği eser olarak çok tanındı.
Nefsini yüceltmemek, kibir ve gurur yapmamak için şiirlerinde "boş, gereksiz, yersiz" anlamına gelen "fuzuli mahlasını kullanmıştır.
Kaside, dini konu dışında genelde dönemin ileri gelen kişilerinden birisini veya bir devlet büyüğünü farklı sebeplerle övmek, yapılan övgünün karşılığı olarak ise memdûhtan câ'ize almak amacı ile yazılmış olan manzumelere denir. Bir kasidede toplamda 6 adet bölüm bulunmaktadır.
fuzulinin turk edebiyatindaki en unlu kasidelerinden biri.. bilhassa, xvi.yy. azerî türkçesi'nin söyleyiş biçimlerini içermesi ve kasidenin genelinde türkçe kelimelerin ağırlıkta olması hasebiyle pek mühimdir..
Klâsik şiir geleneği içerisinden Fuzûlî gibi bir abide şahsiyetin XVI. yüzyılda yazdığı na't kasidesi olan, meşhur Su Kasidesi'nin, geçmişte ve bugün yeri ve önemi tartışılamaz.
Beni candan usandırdı şiiri - Fuzuli.
XVI. yüzyıl Divan şairi Fuzûlî, sanatçılık kudreti bakımından sadece yaşadığı dönemin değil, bütün Divan şiirinin ilk akla gelen simalarından birisidir. “Fuzûlî, edebiyatımızda halk tarafından en çok benimsenen şairlerden biri olmuş, geniş kitlelerce okunup beğenilmiştir.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
Karışıklığı ortadan kaldırmak üzere Fuzûlî mahlasını seçtim. Bu adı kimsenin sevmeyeceğini ve bu sebeple almayacağını tahmin ettiğim için adaşlık endişesinden kurtuldum. Ayrıca ben, Allah'ın inâyetiyle bütün ilim ve fenleri nefsinde toplamış bir insan olarak geçiniyordum. Mahlasım bu amacı da içine alır."
Âşık olmuş gâliba ol serv-i hoş-reftâre su
Galiba o da serviye benzeyen nazlı gidişli güzele âşık olmuştur. Burada sözü geçen “Ravza” Peygamber Efendimiz'in türbesidir… Servi suyu seven bir ağaçtır.
Mehmet Akif'in 1908-1910 yılları arasında Sırât-ı Mustakim'de çıkmış şiirlerden dördü dışında hepsi bu eserde yer alır. Toplam 44 şiir içerir. Eserde Türk toplumunun sosyal ve siyasi sarsıntıları, bu sarsıntılar karşısında insanların tavrı, toplumun çöküntü sebepleri günün olayları ile birlikte ele alınmıştır.
Mehmet Âkif Ersoy (1873-1936), yedi kitaptan oluşan Safahat adlı eserinde Batı medeniyeti ve Batılılaşma olgusu üzerinde dikkatle durmuş; kültürel, geleneksel ve tarihî bir bilinç üzerinden gelişen, millî zemine oturmuş Batılılaşma eğiliminin önem ve değerini vurgulamıştır.
gerçekleşmeyen bir idealin verdiği üzüntü ile vatandan uzak ve işgal edilmiş bir İslâm diyarında yalnızlık hâlet-i rûhiyesi-nin doğurduğu kırgınlıktan kaynaklanan tevekkül ve teslimiyetin mistik duygularıyla kaleme alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri