Fuzûlî'nin Türkçe Dîvân'ında 1 dibace, 42 kaside, 294 gazel, 2 terci-bend, 2 müseddes, 2 tahmis, 3 muhammes, 3 murabba, 42 mukatta, 76 rubai bulunmaktadır.
Fuzûlî'nin Farsça şiirlerini içeren bir külliyat olarak Dîvân'ında, 49 kaside, 410 gazel, 3 musammat, 46 kıt'a, 105 rubai ve 1 mesnevi olmak üzere toplam 614 şiir bulunmaktadır.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
Şu kısa girişten de anlaşılacağı üzere Fuzulî'ye ait olduğu kesinlikle bilinen mesnevilerin sayısı üçtür. Bunlardan Beng ü Bâde5 eski Türk edebiyatında "münâzara" türünde yazılmış mesnevilerin başarılı örneklerindendir.
Fuzûlî'nin Bağdat seferinden bir müddet sonra yazdığı bu mektup edebiyatımızda daha çok Şikayetnâme adı ile anılmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Fuzuli'nin bu dönemde yazılan “Şikâyetname” adlı eseri, edebiyatımızdaki ünlü bir mektuptur. Şikâyetname, Edebiyatımızda ilk edebi mektuptur.
Fuzûlî Osmanlı sarayının hizmetine girmiş ve padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında da 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Ancak maaşını alamayınca, bürokrasiyi, rüşvetçiliği ve yozlaşmayı yeren kâfiyeli nesir tarzında Şikâyetnâme'yi yazmıştır.
Klasik Türk edebiyatında beş mesneviden oluşan eserlere “hamse”, beş mesnevisi olan şairlere de “hamse sahibi” denir.
Fuzûlî, Türk edebiyatının en büyük şairi kabul edilir. Şiirlerinde aşk unsuru çoktur.
Fuzûlî'nin (ö. 963/1556) aşk konulu ünlü mesnevisi. Klasik Türk edebiyatının en büyük şairlerinden. Doğu edebiyatlarında çok işlenmiş bir aşk hikâyesinin kahramanları ve bu hikâyeyi konu alan eserlerin ortak adı.
Meselâ, Hasanoğlu'nun bugün elde olmasa da hece ile yazdığı türkülerinin olduğu bilinmektedir. Kadı Burhaned- din ve Nesîmî'nin her iki ölçü ile yazmış olduğu şiirleri bulunmaktadır. Fuzûlî'nin oğlu Fazlî'nin de hece ile yazdığı şiirleri vardır. Fuzûlî'nin ise yalnız aruzu kullandığını görmekteyiz.
Adını şair Fuzûlî'den almıştır. Düzlük arazide, Aras Nehri kolu olan Köndelençay'ın (Azerice: Göndələnçay) sağ kıyısında yer alır. Bakü'den 318 km uzaktadır.
Hikâyeyi konu alan mesnevilerin en başarılısı ise 16.yy.da Fuzûlî (ö. 963-64/1556)'ye aittir. Fuzûli'nin Leylâ vü Mecnûn'unda Nizâmî, Hâtifî (ö. 926-27/1520-21) ve Hamdullah Hamdî (ö. 908/1503)'nin mesnevilerinin etkileri mevcuttur. Ancak eserin Nizâmî'den çeviri olduğu iddiası doğru değildir.
*Fuzûlî'nin Leylâ vü Mecnûn'u kendisinden önce ve sonra yazılmış olan Leylâ vü Mecnûn mesnevilerinin en güzeli olup, Türk edebiyatının ünlü eserlerindendir. *Mesnevi olan eser, 3096 beyitten oluşmuştur. *Fuzûlî, Leylâ vü Mecnûn'u 1534 tarihinde tamamlayarak, Bağdat valisi Üveys (Veys) Bey'e sunmuştur.
Çoğunlukla kaside nazım şekliyle yazılır. Diğer nazım şekilleriyle de yazılabilir. Fuzuli Divanında kaside ve gazel nazım şekliyle karşımıza çıkar.
Mesnevide beyit sayısı sınırsızdır.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Anadolu'da yazılan ilk hamse Hamdullah Hamdi'ye (ö. 909/1503) aittir. Hamdi'nin Hamse'si Yûsuf u Züleyhâ, Leylâ vü Mecnûn, Tuhfetü'l-uşşâk, Kıyafetnâme ve Ahmediyye (Mevlid) mesnevilerinden meydana gelmektedir. Bunlardan özellikle Yûsuf u Züleyhâ büyük üne sahiptir.
Fuzûlî'nin Heft-Câm ya da Sâkî-nâme adıyla bilinen Farsça, tasavvufi ve alegorik mesnevisi. 327 beyitten oluşan ve mütekârib bahrinin “Fe'ûlün fe'ûlün fe'ûlün fe'ûl” kalıbıyla yazılan eserin yazım tarihi tam olarak bilinmemektedir. Heft-Câm, manzum, kısa bir mukaddimeden sonra yedi kısım ve bir hâtimeden oluşur.
Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Fuzûlî de İran edebiyatının büyük gazel üstadı Hâfız'dan etkilenmiş fakat ardından kendi sanat anlayışı çerçevesinde Türkçe şiirin en güzel örneklerini sunmuştur.
Elimizdeki Arapça Dîvân'a ait şiirler 11 kaside ve 1 yarım kasideden oluşmaktadır. Günümüze ulaşan tek nüshası Leningrad'daki Asya Yazma Eserler Kütüphanesi'nde bulunan Arapça Dîvân'daki şiirler 465 beyitten ibarettir.
Şikâyetname adlı eseri de Fuzulî'nin emeklilik beratını bir vakfa götürüp karşılığı için başvurmasını, sonrasında yaşananlar sonucunda eli boş dönmesini ve söz konusu vakıfta gördüğü yozlaşmayı devlet adamı Koca Nişancı Celalzâde Mustafa Çelebi'ye ilettiği mektubudur.
1. Nişancı Celâl-zâde Mustafa Çelebi'ye mektup: Şikayetnâme adıyla bilinmektedir. Fuzûlî'nin en iyi bilinen mektubudur. Bu mektup Fuzûlî Dîvânı'nın hemen bütün matbu nüshalarında bulunmaktadır.
Fuzuli de bu durumu bildiren bir mektup yazıp vaktin maliye işlerine bakan Nişancı Celalzade Mustafa Çelebi'ye gönderir." Nişancı Paşa Mektubu ve daha çok Şikayetnâme adıyla bilinen bu mektup esasen Nişancı Celâl-zâde Mustafa Çelebi'ye hitaben yazılmış mektuptur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri