Temel
Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
Gram TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Kilogramın binde biri değerindeki ağırlık ölçüsü birimi.
Öncelikle olumlu yanından söz etmek gerekirse bu yolla ya- pılan kısaltmalar, birkaç harfle kelimenin bütünü hakkında fikir vermeyi sağlamaktadır: yrd. [yardımcı], zf. [zarf], Ütğm. [Üsteğmen] gibi. Ancak bu yolla aynı kelime için birden fazla kısaltma da ortaya çıkabilmektedir.
1416 SAYILI KANUNA GÖRE MİLLî EĞİTİM BAKANLIĞI ADINA VE HESABINA RESMİ-BURSLU STATÜDE YURTDIŞINA GİDECEK ÖĞRENCİLERİN İMZALAYACAKLARI YÜKLENME SENEDİ (İşbu yüklenme senedi içinde geçen “MEB” kısaltması Millî Eğitim Bakanlığını ifade eder.)
İlgili 25 soru bulundu
Kısaltmalarda kurum, kuruluş ve üniversite adlarında bütün baş harfler büyük yazılır. Bunlara örnek olarak; TRT, TBMM, İTÜ, DSİ, TDK, TTK, MEB verilebilir. Kısaltmaların arasına nokta konulmaz.
“Standard Tasarısı Hk.”ki 07.06.1979 tarihli yazınızda da hemen görüldügü gibi, “Türk Dilinde Kısalta Kuralları”na göre “hak.” şeklinde olması gereken “hakkında”nın kısaltması alışıldıgı üzere “Hk.” şeklinde, ve “Baş.” şeklinde olması gereken “Başkanı”nın kısaltması yine alışıldıgı üzere “Bşk.” şeklinde yazılarak ...
Kısaltma bkz., tartışılan konuyla karşılaştırma yapmak ve konuyu genişletmek üzere okuyucuyu diğer materyallere yönlendirmek için yazılı olarak kullanılır.
Kısaltmalar: Makalede kullanılan kısaltmalar uluslararası veya ulusal kabul edilen kısaltmalar şekilde olmalı, ilk kullanıldıkları yerde açık olarak yazılmalı ve parantez içinde kısaltılmış şekli gösterilmelidir. Bundan sonra, tüm metin boyunca kısaltılmış şekil kullanılmalıdır.
TDK kurum adlarına getirilen ekleri ayırmada kesme işareti kullanma kuralını kaldırdı.
Bu sözcüğün doğru şekilde yazılmış olan hali, 'Turizm' biçimindedir.
Gram (sembolü g), metrik sistemde bir kütle birimidir. Uluslararası Birimler Sistemi'nde temel kütle birimi olarak kabul edilen kilogramın binde biri veya 1×10−3 kg olarak tanımlanır.
gramın kısaltması gdir. bunu ilk "gr" şeklinde yazan kişi bir adım öne çıksın.
Gray Uluslararası Birimler Sisteminde kullanılan bir birimdir. Bu birim radyasyona maruz kalan bir maddede soğrulanan enerji miktarının ölçümünde kullanılır. Kısaltması Gy dir.
Kısaltılan kelime veya kelime grubu, özel ad , unvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur: Alm (Almanca ), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Prof. (Profesör), Av. (Avukat), is. (isim), sf. (sıfat), hzl. (hazırlayan), çev. (çeviren), kim.
DDY, embriyolojik dönemde çeşitli nedenlerden dolayı bebeğin yüz bölgesindeki yapıların birleşme kusuru nedeniyle ortaya çıkar. Halk arasında tavşan dudaklılık olarak bilinir.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Bu yüzden "ka" diye bir ses olmayıp "ke" sesi vardır. TSK'nin yazımı doğrudur. TDK'nin yazımı doğrudur.
Tarihlerin yazımında Milattan Önce ve Milattan Sonra belirtilirken kısaltmada nokta kullanılmaz: MÖ, MS. Sık kullanılan bazı kısaltmaların yazımı: yak.
Trombositten zengin fibrin (PRF) tedavisi, yaralı tendonların, bağların, kasların ve eklemlerin iyileşmesini hızlandırmak için hastanın kendi trombositlerinden oluşan bir konsantrasyonun enjeksiyonunu kullanır.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir.
Somutlamak gerekirse, Türk Ceza Kanunu'nun kısaltması TCK olduğuna göre, bu kısaltmanın alacağı ek, kısaltmanın açılımına göre değil, kısaltmayı oluşturan harflerin okunuşuna göre olmalıdır. Dolayısıyla TCK kısaltmasının ek almış biçimi “TCK'nun” değil, “TCK'nin” biçiminde yazılmalı ve okunmalıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri