“Sabahınız hayat olsun”, “akşamınız hayat olsun”, “aydın olsun” gibi sözler söylerlerdi.
Gün ve aydın. Hani gece karanlık demek gibi. İçinde duygu, dilek barındırıyor değil. Hayırlı sabahlar, güzel sabahlar, mutlu sabahlar, sabah-ı şerifleriniz hayrolsun gibi dilekler daha duygu dolu ve hoş geliyor kulağa.
Türkiye'de, günümüzde yaygın biçimde kullanılan alışılagelmiş selamlaş- ma sözcük ve ifadelerini ise; merhaba, selamünaleyküm, selam(lar), günay- dın(lar), iyi sabahlar/hayırlı sabahlar, iyi günler/hayırlı günler, iyi akşam- lar/hayırlı akşamlar, iyi geceler/hayırlı geceler, iyi yolculuklar, hoş geldiniz, Allah'a ...
Buna göre “Selamün aleyküm” ya da “Esselâmu aleyküm” şeklindeki selam terk edilecek, onun yerine sabahları “günaydın”, öğleden sonra “tünaydın”, akşam vakti “iyi akşamlar”, gece bastırınca da “iyi geceler” denilecekti.
Sabah 11.00'e kadar “Günaydın!” kelimesini kullanıyoruz. Sabah 11.00'den sonra “İyi günler!” diyoruz. “İyi günler!” sözünü güneş batana kadar kullanıyoruz. Güneş batıyor ve akşam oluyor.
İlgili 21 soru bulundu
Ayrı yazılanlar: İyi akşamlar, iyi geceler. Bitişik yazılanlar: Günaydın, tünaydın.
[1] Öğleden sonra, akşamdan önce kullanılan bir selamlama ünlemi.
Karşılaştığı kimseye selâm verdikten sonra meselâ "Hayırlı Sabahlar" derse, bunda bir günah yoktur. Ancak karşılaştığı kimseye "Esselâ Aleykum" diyerek selâm vermeden "Hayırlı Sabahlar" derse, şüphesiz kötülük etmiş olur. Muvaffakiyet, Allah Teâlâ'dandır.
Selâmlaşma, Müslümanlardan birinin diğerine “Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun” anlamına gelen “selâmün aleyküm/es-selâmü aleyküm” diyerek hayır duada bulunması; diğerinin de “ve aleyküm selâm/aleykümü's-selâm” diyerek aynı duayla karşılık vermesidir.
Hayırlı sabahlar yerine günaydın denilmesinin dinen günah olup olmadığı Müslüman alemi tarafından sıklıkla merak ediliyor. İşte konuya dair bilgiler… GÜNAYDIN DEMEK CAİZ Mİ? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi açıklamasının olmadığını söyledi.
Günaydın Sevgilim Gün Aydınlık Seninle Günler Seninle Parlak Bugün ki Gibi Gün Seninle Güzel Sevgilim Günaydın… Günler Seninle Başlar, Gözlerimi Açtığımda Yeni Bir Güne Seninle Uyanmanın Mutluluğunu yaşıyorum Sevgilim Günaydın..
Duha kelimesi kuşluk vakti demektir. Kuran'ı Kerim'de 93. surenin adı Duha'dır. Farsçada sabah manasına gelir. Subh, Arapçada sabah anlamına gelir.
GM Kelimesinin Açılımı
GM kısaltması Good Morning olarak yazılan ve günaydın demek olan İngilizce kelimenin kısaltmasıdır. Günaydın demek için genellikle GM kısaltması kullanılmaktadır.
⇝ Cümleye başlarken günaydın ve merhaba kelimesi büyük harfle başlar, lakin cümlenin ortasında ise günaydin ve merhaba kelimeleri küçük harfle başlar. Normalde de hangi Kelime olursa olsun cümleye her zaman büyük harfle başlanır. Eğer ki özel kelime ise cümlenin ortasında da büyük harfle başlanır.
Günaydın sadece sabahları kullanılır. Merhaba ise her zaman kullanılır.
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.
Bir Müslümanla buluştuğunda Selam kelimesi ile selamlaş.
Bir Müslümanı onların birbirlerini selamladıkları gibi selamla. ”Es-Selamu-Aleyküm” ifadesini kullan. (“Selam üzerinize olsun”). Bu ifade, “es-se-laam-muu-a-ley-küm” şeklinde telaffuz edilir.
6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. 7- Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz. Aksıran ise, kalbinden Elhamdülillah der. 8- Tuvalette abdest bozarken, önü ve arkayı kıbleye getirmemeli.
“Selam”ın İslam'daki yeri bilindiği, o ihmal edilmediği ve Müslümanların bir şiarı olarak korunduğu sürece, insanların “günaydın, hayırlı sabahlar, iyi akşamlar…” gibi daha başka ifadelerle birbirlerine iyi dileklerini bildirmelerinde ve selamlaşmalarında bir mahzur yoktur.
Günümüzde kullanılan "hayırlı sabahlar", "hayırlı akşamlar", "iyi günler", "iyi akşamlar", "günaydın" veya "tünaydın" gibi deyimler, selam verilenler üzerinde huzur, güven ve esenlik meydana getirebilirse de "İslam'a ait selam"ın yerini tutmadığında açıklık vardır.
Günaydın demek, sabahları iyi dileklerde bulunmak için kullanılan bir selamlama şeklidir. Bu sözün dinimizde bir sakıncası yoktur. Ancak Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2015 yılında “Ramazan Günlükleri” adlı kitabında, günaydın demenin cahiliye dönemindeki bazı sözlere benzediğini belirtmiştir.
tün "gece" demekmiş. 12:00'den sonra günaydın dediğinizde "günaydını mı kalmış? tünaydın." gibi cümlelere konu olan bu sözcük günümüzde üstte de belirtildiği gibi "iyi öğleden sonraları" anlamına gelse de aslında akşamdan sonra söylenen bir selamlama sözüymüş. nişanyan sözlük' e göre türkçe karşılığı "dünaydın".
Öğleden sonra (ÖS), ya da post meridiem (pm veya p.m.), günün 12 saatlik bölüme bölündüğü gösterimde, öğleden sonra saatlerin sonuna eklenir.
Eski Türkçe tün “gece” ve Türkiye Türkçesi aydın sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için dün, aydın maddelerine bakınız. Türk Ocakları tarafından üretilen ilk Yeni Türkçe deyimlerdendir. Türkiye Türkçesi karşılığı dünaydın olsa gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri