Forklift ehliyeti, sadece iş makinalarını kullanabilmek için verilen G sınıfı ehliyettir. Bu ehliyete sahip olan kişiler forkliftleri depo, şantiye ya da açık alanlarda yasal olarak kullanabilmektedirler.
İş makinesi kullanması gereken bireylerin alması gereken bir ehliyet türü olan G sınıfı belge, özel kapsamlı kategorilerden biridir. Bu ehliyet sınıfı ile iş makinesi türündeki bütün motorlu araçlar kullanılabilmektedir. Üstelik motorlu bisikletlerin de kullanımına izin verilmektedir.
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
G sınıfı ehliyeti, özel içeriğe sahip olan ehliyet türleri arasında yer alır. Bu ehliyete sahip olan kişiler ise, iş makinesi türündeki çeşitli motorlu araçları kullanabilir. Yani bir iş makinesi kullanacak olan kişilerin alması gereken ehliyet türü G sınıfı ehliyet türüdür.
Forklift ehliyeti kurs ücreti; 2022 yılı içinde forklift ehliyeti kurs ücreti belli oldu bundan böyle 2022 yılında uygulanacak ücret 1500 lira olarak belirlendi. 2022 yılı forklift ehliyeti sınav ücreti 140 TL olmuştur. Ayrıca Forklift belgesini G sınıfı ehliyete çevrilmesi ise 2022 yılında 2208,7 Lira olmuştur.
İlgili 28 soru bulundu
Mobil Vinç Ehliyeti Yaş Sınırı
Mobil vinç de dahil olmak üzere iş makineleri için gerekli olan G sınıfı ehliyete ya da operatörlük belgesine sahip olabilmek için 18 yaş sınırını geçmek gerekmektedir. Yani 19 yaşından gün almış olmak gerekmektedir.
Forklift iş makinaları, özel olarak eğitim almış ve kullanma yetkisine sahip operatörler tarafından kullanılmalıdır. Bu belgelere forklift operatör yetki belgesi denir. Gerekli kayıtların oluşturulmasının ardından operatör belgesine sahip olmak için 45 ile 50 gün gereklidir.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
G sınıfı ehliyet, iş makineleri ile trafiğe çıkmak için gerekli olan sürücü belgesidir. İş makinelerini, iş yapılan sahada kullanabilmek için operatörlük belgesi alınması gerekir. Fakat bu iş makinelerini, iş sahasına götürebilme amacıyla trafikte kullanabilmek için G sınıfı sürücü belgesi zorunludur.
Uzmanlar İş Makinaları ve Operatörlük Kursundan sizlere teslim edilecek dosyayı bulunduğunuz yerdeki Emniyet Genel Müdürlüğü'ne müracaat ettiğiniz zaman Operatörlük Belgesini sürücü belgesine "G" sınıfı olarak işletebilirsiniz.
Forklift ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmuş ve en az İlkokul mezunu olmalıdır. İlgili kanunun 41 inci maddesinde sayılan T.C.K maddelerinden mahkûmiyeti olmayanlar alabilir. İş makinesi kullanmasına sağlık problemleri olmayanlar başvurabilir.
Forklift iş makinesinin kullanımı için gerekli olan belgeye forklift ehliyeti denilmektedir. Bu iş makinesinin sadece çalışma sahası içerisinde kullanımında operatörlük belgesi de yeterli olmaktadır. Ancak trafikte kullanılacak iş makinelerinin, iş makinesi kodu ile G sınıfı ehliyete işlenmesi zorunludur.
Src Belgesi Alma İşlemleri
Karayolu taşımacılığına göre eşya, yolcu, madde taşıyacak tüm ticari araçlar src belgesine sahip olmalıdır. Ehliyetten daha farklı bir belge olan bu belge, kişilerin mesleki yeterliliğinin göstergesi kabul edilir.
Öncelikle MEB tarafından yetki verilen iş makinası operatörlüğü kursuna kayıt yaptırılır. Kayıt yaptırılan kurstan teorik ve uygulama dersleri alınarak sınava girilir. Sınavda başarılı olunması halinde kayıtlı olduğunuz kurs tarafından size İş Makinası Operatörlüğü Belgesi düzenlenecektir.
Yaş sınırı 18 olarak belirlemiştir. M, B1, B ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
İŞ MAKİNASI OPERATÖRLÜK KURSU
Sınavdan sonra alınan sertifika ile trafiğe kapalı alanlarda forklift kullanabilir. Ancak forklift ile trafiğe çıkmaları halinde ise mutlaka ehliyete G sınıfı olarak tescil ettirilmesi gereklidir.
G sınıfı ehliyet almak isteyen her birey 18 yaşını bitirmiş olup 19 yaşından gün almış olmak ve 18 üstü yaş grubunda olunduğunda hiçbir sakınca olmadan ehliyet alıp iş makinesi kullanabilmektedir. 18 yaş altı olan kişiler kesinlikle bu ehliyeti alamamaktadır.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
Forklift ehliyeti ile sadece forklift kullanabilirsiniz. İş makinelerinin ruhsatlarında kullandığınız makinenin adı ve özellikleri yazmaktadır. Bu kontrolleri yapmadan ilgili makineyi kullanmayın. Forklift ehliyeti olan çalışanlar elektrikli transpalet kullanamaz.
Türkiye' den aldığınız iş makinası operatörlük sertifikasını kullanacağınız ülkede yetkili mercilerden izin alarak kullanabilirsiniz.
CEVAP: Forklift türü İş Makinesi genelde kapalı mekanlarda(depo,fabrika vb) kullanıldığı için trafiğe çıkmazlar.Bu nedenle ehliyete işletmene gerek yoktur.
Sağlık raporu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve sabıka kaydı gibi evraklar tamamlandıktan sonra sınava girebilmek için gerekli olan harç parasının da ödenmesi gerekiyor. Sınavlar genellikle 15 günde bir yapılmaktadır. Bu durumda ortalama olarak 30 gün içerisinde operatörlük belgesini almak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri