G2C (Devletten Vatandaşa) Günümüzde devlet kurumları, birçok hizmeti internet üzerinden veriyor. Örneğin e-devlet, G2C modelini temsil ediyor. Devlet kurumları e-devlet üzerinden vatandaşlara hizmet sunar ve karşılığında vergi alır. Vergilerin online ödenmesi de bu modele örnek olabilir.
C2G (Customer to Goverment)
Tüketici ile devlet arası e-ticaret modeline C2G deniyor.
B2G (Business to Government): İşletmeden devlet ve devlet kurumları ile yaptığı e ticaret sistemidir. Devletin online olarak ihale açması ve bu ihaleyi işletmelerin yine online olarak takip edip devlete ürün veya hizmet satışı gerçekleştirmesi bu e ticaret modeline örnektir.
B2G iş modelinin açılımı “Business To Goverment” şeklindedir. Türkçe karşılığı ise “İşletmeden Devlete” şeklindedir. Bu iş modelinde devletler, özel işletmelerden hizmet satın almaktadır. Bu hizmetin herhangi bir sınırlaması yoktur.
B2B'de firmadan firmaya satış gerçekleşirken B2C'de firmadan tüketiciye doğru bir satış gerçekleşir. B2C'da tüketiciye sunulan fiyatlarda pazarlık payı yoktur. Ürünler belirlenen fiyatlar üzerinden satışa sunulur. B2B e-ticaret modelinde B2C'a göre daha teknik bir dil kullanılır.
İlgili 38 soru bulundu
G2B (Devletten İşletmeye) B2G (İşletmeden Devlete) G2C (Devletten Vatandaşa) G2G (Devletten Devlete)
Devlet kurumlarının işletmelere bir ürün ya da hizmet sağlarken elektronik platformları kullanması, G2B modelinin kullanıldığı anlamına gelir. Devlet tarafından ihracat yapan işletmelere verilen Eximbank kredileri G2B örnekleri arasında yer alır.
C2B (Customer To Business)
Müşteriden işletmeye, daha az karşılaşılan e-ticaret iş modellerinden biridir. C2B satışları, tüketicinin firmalara ürün veya hizmet sunduğu ve buna göre ücret ödediği uygulamaları kapsar. Modelde bireyler, değer yaratıcıları ve bu değerlerin şirketlere sağlayıcısıdır.
B2B, işletmelerin birbirinden mal ve hizmet satın almasını içeren bir modelken, C2C, genellikle çevrimiçi bir ortamda birbirleriyle ticaret yapan tüketicileri ifade eder.
Her bir iş modeli, kendine özgü avantaj ve dezavantajlara sahiptir. B2B, işletmeler arasında gerçekleştirilen işlemleri ifade ederken, B2C perakende satışlarda müşteri ile işletme arasındaki işlemleri ifade eder. C2C ise müşterilerin kendi aralarında gerçekleştirdikleri işlemleri ifade eder.
B2C İş Modeli Nedir? Ne Anlama Gelir? Açılımı “Business to Consumer” olan bu iş modelinin Türkçe karşılığı “Firmadan Tüketiciye” şeklindedir. Bu iş modeli, şirketlerin tüketiciler ile direkt olarak kurdukları ticari ilişkileri açıklayan ve ifade eden en kısa tanımdır.
B2C (Business to Consumer) iş modeli nedir? B2C, Türkçe karşılığı “işletmeden tüketiciye” olan iş modelidir. Yani bir işletmenin doğrudan tüketiciye hizmet veya ürün satışı yaptığı modeldir.
B2C; üretici ya da tedarikçinin, doğrudan tüketiciye yani müşteriye satış yapmasıdır. E-ticaret siteleri ve sanal pazar yerleri, bu tanımı doğrudan karşılayabilen bir iş modeline sahiptir. B2C açılımı ise “Business to Consumer” yani “İşletmeden Tüketiciye” şeklindedir.
G2G – Government to Government
Devletten devlete yapılan ticareti veya işlemleri ifade eder. G2G sistemiyle devletler birbirlerine ürün sağlamaktadırlar. G2G sadece mal veya hizmetle sınırlı da tutmamak gerekir. İki devletin kurumları arasında gerçekleşen güvenli çevrimiçi iletişim sistemi de örnek olarak verilebilir.
Bir B2B satış stratejisi, anlaşmaları tamamlamanıza ve potansiyel müşterileri ürün veya hizmetinizi satın almaya ikna etmenize yardımcı olacak bir plandır. Bu stratejiler güvenilir ve tekrarlanabilir olmalıdır, bu da potansiyel müşterilerinizle sürekli olarak anlaşmalar yapmaları gerektiği anlamına gelir.
İşletmeler arasında doğrudan satış kanalı bulunması ve bu kanal ile elde edilen ürün veya hizmetlerin tüketicilere iletilmesine B2B2C adı veriliyor. Yani bayi ağı gibi özel ticari sistemleri olan şirketleri kapsıyor.
C2C (Consumer to Consumer): Tüketiciden tüketiciye işlem yapılan bir E-ticaret modelidir. Gittigidiyor.com, eBay.com vb. siteler buna örnek olarak gösterilebilir. Son kullanıcıların kendi aralarında işlem yaptığı modeldir. Letgo gibi uygulamalar da örnektir.
Hepsiburada, morhipo, trendyol ve ZARA gibi çevrimiçi mağazalara sahip perakendecilerin tümü, B2C e-ticaretiyle uğraşan işletmelere örnektir. İşletmeden İşletmeye (B2B) – Adından da anlaşılacağı gibi B2B e-ticaret, iki işletme arasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgilidir.
B2C (Business-to-consumer) terimi, işletmeden tüketiciye yani bir şirketin tüketicilere ürün satması anlamına gelir. İşletmeden Tüketiciye başlığı altındaki şirketler genellikle IKEA, H&M, Decathlon gibi perakendecilerdir. Pek çok çevrimiçi mağaza da B2C kapsamına girer.
Business to Customer olarak da ifade edilen B2C ihracatı üretici firmanın tüketiciye doğrudan satış yaptığı e-ticaret modelidir. Gelişen teknolojilerle birlikte artık alışveriş alışkanlıkları da değişmiştir. B2C ihracat yapan firmalar uluslararası pazarlarda satış imkânına sahip olmaktadır.
Açılımı consumer to consumer olan C2C, tüketiciden tüketiciye çalışma modelidir.
B2C, Business-to-Consumer (işletmeden tüketiciye) kısaltmasıdır ve işletmelerin ürünlerini doğrudan tüketicilere satmak için kullandığı bir ticaret modelidir. B2C, işletmelerin bir ürün veya hizmeti doğrudan tüketiciye satmak için kullandığı bir e-ticaret yöntemidir.
Özel kurulmuş platformlar üzerinden tüketiciler arasında gerçekleştirilen satış, ikinci el satışı alanlarını kapsar. Örneğin günümüzde sıklıkla kullanılan Gittigidiyor, Dolap ve Letgo sistemleri söz konusu ticaret yöntemine örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri