"İftira atan kişi, iftiraya uğrayan kimse affedinceye kadar cehennemde kalır." anlamında bir hadis var mıdır? "Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allah Teâlâ onu cehenneme sokar."
İslam alemi için önemli bir yere sahip olan iftira kavramı Kur'an-ı Kerim'de bütün Müslümanlara yasaklanmıştır. Kısaca başka birini nedensiz suçlama veya suç atma anlamına gelen iftira oldukça günah davranışlardandır.
İftira suçu ve cezası suç unsurlarının oluşması ve mahkemede kanıtlanması ardından düzenlenir. İftira atılan tarafın tanınan ve saygınlığı olan bir kişi olması, verilecek cezanın daha fazla olmasına sebep olur. İftira suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır.
İFTİRA VE ZULÜMDEN KURTARAN DUA “Yâ Sâbiğan'niami ve yâ dâfia'n-nikami ve yâ fârice'l-ğammi ve yâ kâşife'z-zulemi ve yâ a'dele men hakeme ve yâ hasiybe men zulime ve yâ veliyyü men zulime ve yâ evvelü bilâ bidayetin, ve yâ âhırun bilâ nihâyetin ve yâ men lehû ismün bilâ künyetin, ic'al min emrii ferecen ve mahrecen.” ...
Bir kimseye işlemediği bir suçu isnat etme anlamında ahlâk terimi. Bir kimsenin aleyhindeki incitici, küçültücü söz ve davranışları ifade eden ahlâk terimi.
İlgili 16 soru bulundu
Türk Ceza Kanunu'nun 267. Maddesinde düzenlenmiş olan iftira suçunun basit halinin işlenmesi halinde iftira suçunu işleyen fail bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.
Iffetli bir kadına zina isnadında bulunup da bunu dört erkek şahitle ispat edemeyen bir kimse kazıf cezasına çarptırılır. Bunlara ceza olarak seksen değnek vurulur ve bundan sonra şahitliklerine güvenilmez (bk. en-Nûr, 24/4; "kazf" mad.).
İftiraya uğrayan kişi şikayet yoluna başvurabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi Cumhuriyet Başsavcılığına da yapılabilir. Ancak belirtmek gerekir ki iftira suçu şikayete tabi bir suç değildir. Re'sen de soruşturma açılabilir.
İftiraya uğrayan birey şikayet yoluna başvurabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi aynı zamanda savcılığa da yapılabilmektedir. Fakat belirtmemiz gerekir ki, iftira suçu şikayete bağlı bir suç olmamaktadır. Resen de soruşturma açılabilmektedir.
Bunun için çokça tövbe ve istiğfar etmek, yanlışlarımızı görmeye çalışmak, Allah'a tam itaat ettikten sonra, O'nun himayesine girmek en akıllıca bir yoldur. Rabbimiz cümlemizi insi ve cinni şeytanların şerlerinden korusun.
Lanet okumak, doğru değildir.
Haklı iken haksız duruma düşmemek için İslam'ın uygun görmediği -sövme, lanetleme- gibi tavırlardan uzak durmakta yarar vardır. İftiraya maruz kalmış kişinin, iftiracıyı mübaheleye (karşılıklı lanet okuma) çağırma yetkisinin olduğunu düşünmüyoruz.
"İftira atan kişi, iftiraya uğrayan kimse affedinceye kadar cehennemde kalır." anlamında bir hadis var mıdır? "Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allah Teâlâ onu cehenneme sokar." - Bu hadisin kaynağını öğrenebilir miyiz?
Yunus Suresi, 69. ayet: De ki: "Allah hakkında yalan uydurup iftira edenler, kurtuluşa ermezler."
İnançlı saf, namuslu hanımlara iftira edenler, dünya-ahiret lanetlenmişlerdir. Ayrıca onları çok ağır cezalar bekliyor. İffetli olan mümin kadınlara hiçbir şeyden haberleri yokken, zina iftirasında bulunarak suç atanlar, dünya ve ahiret gününde lanetlenmişlerdir. İftiracılar için büyük bir azap vardır.
İftira eden kimseye "müfterî" denir. Ayrıca iftira etmek, aldatmak manasında "e.f.k" sülâsisinden masdar olarak "ifk" ve "b.h.t"sülâsîsinden mastar olarak da "bühtan" kelimesi kullanılmaktadır.
Nisa Suresi 112. ayet: "Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası cehennemdir. O, Allah'ın gazabına uğramıştır ve Allah ona lanet etmiş ve ona büyük bir azap hazırlamıştır." Bu ayet, iftira yoluyla bir müminin öldürülmesinin ciddiyetini vurgulamaktadır.
Cinsel iftira suçu doğrudan kastla işlenebilen bir suçtur. Suçun oluşumunda doğrudan kast yeterli görülmez. Cinsel iftira suçunu işleyen kişinin fiil isnad ettiği kişiye yönelik şikayetini gerçekleştirmiş olması gerekir. Cinsel iftira suçunda failde özel bir kastın varlığının olması gerekir.
“Suç Uydurma” başlığı altında, işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verileceği düzenlenmektedir.
Nitelikli iftira suçu, iftiranın maddi delil ve eserlerinin de fail tarafından üretilmesiyle suçun işlenmesidir. Suçun nitelikli halinde fail, hem iftira atmakta hem de iftira konusu fiilin işlendiğine dair delilleri üretmektedir.
Gıybet, laf taşıma ve iftira gibi günahları işleyen kimse, mutlaka kendi ve Allah arasında tövbe ve istiğfar etmesi gerekir.
İftira Suçunun Yaptırımı
TCK madde 267/1'e göre iftira suçunun basit halinin yaptırımı 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır. TCK madde 267/2'ye göre iftira suçunun nitelikli halinde ceza yarı oranında artırılır.
Değerli kardeşimiz, İftira atmak, hem çirkin bir günah hem de kul hakkıdır.
Kul hakkını ancak kul affeder.
Bu dünyada bize hakkını helal etmeyen kişi, ahirette bu hakkını bizden talep edecektir. Bununla beraber kişi samimi olarak tövbe etmiş ise, Allah Teala hak isteyen kuluna kendi fazlından ihsanda bulunarak o kulun hakkından vazgeçmesini sağlayacağı ümit edilir.
Hak yiyenlerin günahı, akıbeti ne olur? 🔵 Yüce dinimiz İslam, bize hakkı gözetmeyi ve korumayı emretmiştir. Dinimizde kul hakkı büyük günahlardan sayılmaktadır ve ancak hakkını yediğimiz kişilerle helalleşerek bu günahımızın affedileceği buyurulmuştur.
Sözlerinle Allah katında sorumlu olduğunu da Peygamberimizin (sav) şu hadisiyle sana hatırlatıyorum: “Kim bir mümin hakkında onda olmayan bir şeyi söylerse, Allah onu, söylediğini ispat edinceye kadar irin çukurunda bekletir.” Kendine bir irin çukuru kazmanı ve bu duruma hazırlanmanı tavsiye ediyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri