Gabinli sözleşmeye bağlanan yaptırım ise “ iptal edilebilirlik “ tir. Gabinli sözleşme hakkında söz konusu olan “ iptal beyanı “ gerek kullanılışı gerekse hükümleri bakımından BK. md. 31'de ifade edilen irade sakatlığı halleri için kullanılan iptal beyanından farksızdır.
Zarar gören taraf, aşırı yararlanma (gabin) halinde sözleşmenin iptali ve ifa ettiği edimin geri verilmesini isteme hakkına sahiptir. Edimin geri verilmesi duruma göre sebepsiz zenginleşme veya istihkak (ayni dava) davası ile istenebilir.
Buna göre zarar gören bu hakkını, düşüncesizlik veya deneyimsizliğini öğrendiği, zor durumda kalmada ise bu durumun ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve her halde sözleşmenin kurulduğu tarihten başlayarak beş yıl içinde kullanabilir.
Örnek vermek gerekirse sahip olduğu bir arazinin yakında çok değer kazanacağı konusunda hiçbir deneyime sahip olmayan ,köyde yalnız başına yaşayan yaşlı bir kadından ,arazisi gerçek değerinin çok altında bir bedelle satın alınması hali örnek verilebilir.
Diğer taraftan; sözleşmenin gabin (aşırı yararlanma) nedeniyle illetli olduğunun kabulü için edim ve karşı edim arasındaki nisbetsizliğin, taraflardan birinin, diğerinin şahsında mevcut özel bir durumu bilerek,istismar etmesi, sömürmesi sonucu oluşması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Gabin davasına örnek vermek gerekirse; gabin sebebine dayanarak açılacak bir tapu iptal ve tescil davası için taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurulacaktır.
Basiret kuralları gereği bir tacirin deneyimsizlik ya da düşüncesizlik içinde bulunamayacağı kabul edilmektedir. Hal böyle olunca tacirlerin gabin iddiasına dayanak olarak tecrübesizlik ya da düşüncesizlik hali iddiasında bulunamayacağı açıktır.
Akdin haksız kazanca yol açacak ölçüde kapalılık taşımasını ifade eden fıkıh terimi.
A.
Đslam hukukunda gabin “bir malı değerinin altında bir bedel karşılığında sat- ma veya değerinden fazla bir bedel karşılığında satın alma suretiyle aldanma” mana- sında kullanılmaktadır.
Gabin sözcük olarak sömürme, aşırı yararlanma anlamına gelmektedir1. Gabin kelimesi Arapça kökenli olup, Riba kavramının daha genel anlamda kullanılmasıdır2. Bu kavram dini hukuktan alınmıştır3. Hukuk dilinde ise daha farklı bir anlamda kullanılmaktadır.
Gabin (Aşırı Yararlanma), Borçlar Kanunumuzda bir irade bozukluğu hali olarak öngörülmemiştir. Bu nedenle gabini irade bozukluğu sebepleri arasında değil, sözleşmenin kurulması ile ilgili hükümler arasında düzenlemiştir.
Aşırı Yararlanma ya da Gabin; iki taraf için borcu koşullandıran sözleşmelerde; taraflardan birinin diğerinin düşüncesizliğinden, tecrübesizliğinden veya zorda kalma halinden yararlanarak fayda etmesidir.
Gabin aşırı yararlanma, sözleşmenin taraflardan birinin diğerinin içinde bulunduğu zayıf durumdan yararlanmak suretiyle, tarafların edim veya karşı edimleri arasındaki oluşturduğu orantısızlık hali ve bu orantısızlık nedeniyle bir tarafın temin ettiği haksız yarardır.
Yargıtay kabulüne göre açık oransızlık; edimler arasında %50 lik fark olarak kabul edilir. Olağan koşullar altında ise bir gabinden bahsedebilmemiz için edimler arasında en az %25 fark olması gerekmektedir.
Miras bırakanın sağlığında mirasçıların hile ve benzeri nedenlere dayalı tapu iptali davası açma hakkı söz konusu olamaz.
Konuya Yargıtay uygulaması açısından bakıldığında Yargıtay gabin, hata ve hile iddialarının aynı davada ileri sürülemeyeceğini (Y.4.HD. 25.1.1949 T. 1949/611 E. 1949/231 K. ; Y.4.HD. 20.3.1953 T. E.
(ﺗﻐﺮﻳﺮ) i. (Ar. ġurūr “aldatmak”tan taġrіr) Alış verişte alıcıyı aldatma: Gabn-i fâhiş ile mağbun olan kimsenin vefâtında tağrir dâvâsı vârisine intikal etmez (Cevdet Paşa).
Herkesin bildiği gibi Suç Şeriatte, kanunun (kanun koyucu Allah'ın) cezalandırdığı fiillerdir. kanunilik, maddi unsur ve manevi unsur gibi üç unsuru vardır. islam hukukunda cezanın kendine has bir tasnifi vardır. Suçlar, hadd suçları, kısas ve diyet suçları ve tazir suçları şeklinde taksime tabi tutulmuştur.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir.
TAPU İPTAL ve TESCİL DAVALARINDA “İRADE SAKATLIĞI” ; ”HİLE” (Aldatma) – ”HATA” (Yanılma)- ”KORKUTMA” (İkrah)- ”GABİN” (Aşırı Yararlanma) ve ”İNANÇLI İŞLEM” KAVRAMLARI.
Yanılma (Hata), bir kimsenin olayları yanlış algılaması, bunları yanlış değerlendirmesi, beklenti ve tahminlerinin isabetsiz olmasıdır. Sözleşme kurulurken esaslı yanılmaya (hataya) düşen taraf sözleşme ile bağlı olmaz (TBK m 30/1). Yanılma nedeniyle sözleşme ile bağlı olmamak için; 1-Yanılmanın varlığı gerekir.
Garar veya ğırar (Arapça: غرر) kelime anlamı belirsizlik, tehlike, şans veya risk anlamına gelir. İslam Hukuku'nun muamelat kısmında, riba (faiz) ve meysir (kumar) gibi olumsuz bir unsurdur.
Her ne kadar tacirler, düşüncesizlik ya da tecrübesizlik hallerine dayanamaz ise de edimler arasında aşırı nisbetsizliğin bulunduğu durumlarda müzayaka halinden istifade suretiyle gabin koşullarına dayanabilir.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
TBK m. 27/I'e göre, “Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür”. İptal sebepleri ise TBK'da dört ayrı hükümde düzenlen- miştir. Bu sebeplerden üçü irade bozukluklarına ilişkindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri