e-Devlet Üzerinden EYT Başvurusu Adımları kimlik numarası ve şifreyle e-Devlet sistemine girilir. Arama bölümüne aylık, emekli ve gelir kelimelerinden herhangi biri yazılır. Daha sonra “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” bağlantısı seçilir. Yeni çıkan ekranda “Yeni Başvuru” butonu tıklanır.
Alo 170 Vatandaşlık Hattı üzerinden de bu şekilde bir talep için bilgi alınabilir. Tahminim SGK'ın avans açıklamasından sonra zaten yoğun olan işleri için birde avans taleplerine cevap vermek için insanları SGK Müdürlüklerin çağırmak istemeyecekleri yönünde..
Kurumun resmi internet sitesinde yer alan 2018/38 Sayılı SGK Genelgesi'nde, emeklilik müracaatını yapmasına rağmen 90 gün içerisinde maaşı bağlanmayan emekli adayları için avans düzenlemesini kapsıyor. Düzenlemeye göre EYT'liler SGK'dan avans talebinde bulunabilir.
Aylık bağlama işlemi eylül ayına kadar tamamlanamayan EYT'liler ekim ayında ikinci kez avans talep edebilecek. Sonraki 3 ayda da aylıklar bağlanamazsa bu sefer 2024 Ocak ayında üçüncü kez avans ödenecek.
Emeklilik tahsis talebi, sigortalı bireylerin vefat etmesi durumunda, vefat eden kişinin 18 yaşından büyük hak sahiplerinin maaş, cenaze ve evlenme yardımı alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapmaları gereken bir başvurudur. Bu başvuruda eksiksiz ve doğru bilgilerin verilmesi son derece önemlidir.
İlgili 16 soru bulundu
EYT başvuru sonuçları başvuru yapıldıktan sonra 15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca EYT'de ilk maaşlar başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren ödeniyor.
Numarayı öğrenmek için www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapın. Sosyal Sigortalar Kurumu'nun işlemler menüsünden “4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi” seçeneğinden evrak takibi ya da evrak sorgulatması yaparak tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz.
Avans ödemesi yapılabilmesi için yazılıma ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Böylece, işlemleri tamamlanan EYT'lilere nisan ayında normal emekli aylığı bağlanır. Nisan ayına kadar yazılım tamamlandığı takdirde, emeklilik işlemleri tamamlanmamış EYT'lilere avans ödemesi mümkün görünüyor.
Aylık bağlama işlemi eylül ayına kadar tamamlanamayan EYT'liler ekim ayında ikinci kez avans talep edebilecek. Sonraki 3 ayda da aylıklar bağlanamazsa bu sefer 2024 Ocak ayında üçüncü kez avans ödenecek.
Nakit Avans Nasıl Çekilir? Bankaların, kredi kartına tahsis ettiği kredi limiti ya da vadesiz hesaba tanımladığı Kredili Mevduat Hesabı (KMH) limiti dahilinde kredi kartından ya da KMH hesabından nakit para çekilerek nakit avans kullanımı gerçekleştirilmiş olmaktadır.
Emeklilik başvurusu yapan kişiye avans ödemesi yapılması için aylığın 90 gün içinde bağlanamamış olması ve SGK'ya yazılı başvuru yapılması gerekiyor. Avans uygulamasında, SGK, net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor. Bu yıl için avansın tutarı 8 bin 475 lira.
Emekli maaşının bağlanmasını bekleyenlere yönelik avans uygulamasında, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor.
Avans için maaşı geciken EYT'linin yazılı talepte bulunması gerekecek. SGK tarafından verilecek avans miktarı her 3 ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin 3 katını, gelirlerde ise net asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere kurum tarafından belirlenecek.
İş Kanunu'nda Avans
İş Kanunu m. 57'deki; “İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.” Düzenlemeden de anlaşılacağı üzere İş Kanunu'nda tek bir avans ödemesi düzenlenmiştir.
Çalışanın ücretinin, ilgili döneme ilişkin çalışmasını tamamlamasından sonra ödenmesi gerekmektedir. Ancak bazen çalışanlar maddi açısından zor durumlarda kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda, maaşın ödeneceği zamandan önce çalışanın işverenden talebi üzerine tarafına yapılacak olan ödemeye avans denilmektedir.
İşveren, avansı hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda olmalıdır. İşçi hizmetiyle hak ettiği, diğer deyişle o güne kadar çalıştığı günlerin toplamı kadar avans tutarı talep edebilir.
Avans, belirli bir mal veya hizmetin bedelinin bir bölümünün peşin olarak alınması, talep edilmesi gibi durumları ifade eder. Bu ödemeler sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilir. Aynı zamanda muhasebe birimi tarafından da kayıt altına alınır.
İş Kanunu'nda Düzenlenen Avans
İlgili madde uyarınca, işçinin ücretli yıllık izin sırasında ücretinden mahrum kalmaması amaçlanmış ve izin dönemine ilişkin ücretinin izine başlamadan önce peşin veya avans olarak ödenmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Yeni düzenleme kanunlaşırsa, tüm emekliler maaşının 3 katına kadar avans çekebilecek.
Nakit Avans Nasıl Çekilir? Bankaların, kredi kartına tahsis ettiği kredi limiti ya da vadesiz hesaba tanımladığı Kredili Mevduat Hesabı (KMH) limiti dahilinde kredi kartından ya da KMH hesabından nakit para çekilerek nakit avans kullanımı gerçekleştirilmiş olmaktadır.
Tüm emeklilerin maaşlarına her ay ek ödeme (vergi iadesi) ilave ediliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşın yüzde 4'ü ya da yüzde 5'i (çok düşük maaşlılarda) oranında ek ödeme alıyor.
EYT maaşım bağlanmadı ne yapmalıyım? EYT'lilerin maaş bağlama işlemleri eğer eksik bir evrakları yoksa, sigorta primleri tamamsa, başka bir dosya birleştirme yapılmayacaksa hemen emeklilik işlemleri başlatılabilir. Eğer EYT'liler 90 gün içerisinde emekli aylığı alamazsa burada SGK'dan avans alabilme durumları mevcut.
Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde, Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde, Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.
EYT ile emekli olacakların aylık maaşlarıyla ilgili bilgi veren Aydemir, şunları söyledi: “Ortalama aylık tutarı SSK'dan emekli olacaklar için 7 bin 797 TL, BAĞ-KUR'dan emekli olacaklar için 5 bin 811 TL, Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için de 12 bin 389 TL olarak hesaplanıyor. Bunların ortalaması 8 bin 733 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri