Bu kapsamda, gaitanın kıvam, renk ve kokusu kadar, içerisindeki gıda artıklarının özellikleri, mikroorganizmaların türleri ve miktarları ile safra içeriği gibi çeşitli parametreler değerlendirilir.
Sindirim sisteminde meydana gelen bozukluklar, enfeksiyon ve kolon kanseri gibi hastalıkların tespiti için dışkıda parazit ve bakteri bulunup bulunmadığını belirlemek amacı ile doktor tarafından gaita testi istenebilir. Amaç vücutta meydana gelen sorunların belirlenmesi ve uygun tedavi yönteminin planlanmasıdır.
Bu kan kayıplarına; ülser, divertikulozis, polip kanamaları, inflamatuvar bağırsak hastalığı, hemoroid, diş eti kanaması ve burun kanaması yüzünden yutulan kan ya da kanseröz bir tümör yol açıyor olabilir. Gaitada gizli kan olmasına rağmen, negatif olarak sonuç verdiği durumlar da vardır.
Kişiden alınan gaita örneği öncelikle sulandırılır. Daha sonra mikroskop camına sulandırılan gaita yayılır. Mikroskop camına yayılmış olan gaita örneği detaylı bir şekilde incelenir. Uygulanan gaita mikroskopisi yöntemi sayesinde gaita içinde yer alan parazitler ve parazit yumurtaları kolay bir şekilde tespit edilir.
Gaitada kan olup olmadığı hakkında veri kit kullanımı sonrası yaklaşık 10-15 dakika içerisinde belirlenebilir. Evde yapılan gaitada gizli kan test sonucunun geçerliliği hakkında doğru bilgiye, uygulama sonrası hekime başvurarak ulaşılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Gaita sonuçları hasta şikayetleri doğrultusunda incelemeye tabi tutulduğunda dışkıda kan varlığı haricinde, mikroorganizma değerlendirilmesi, enfeksiyon gelişi, bağırsak flora yapısının incelemesi, parazit değerlendirilmesi, ph ölçümü, hazım testi gibi alt başlıklarda sonuçlar elde edilir.
Gaitada lökosit görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi olayın bulunabileceğini düşündürür.
Dışkıda incelme genellikle şu rahatsızlıklarda görülmektedir; 🔸 Kronik kabızlık varsa 🔸 Makat çatlağı varsa 🔸 Makatta aşırı kasılma varsa 🔸 Makat darlığı varsa 🔸 Makat çatlağı varsa 🔸 Makat çıkışında problem varsa 🔸 İltihabi bağırsak hastalığı varsa Ayrıca, makat ve bağırsak kanseri gibi durumlarda da bu hastalık ...
Direk bakılarda en sık kullanılan geçici boyalar D'Antoni ve lugol solüsyonu gibi iyotlu bileşikler, MİF solüsyonu ve tanponlanmış metilen mavisi solüsyonudur. Bazı laboratuvarlarda kullanılan %1'lik eosin-salin solüsyonu ile boya almayan canlı organizmalar, pembe-kırmızı zemin üzerinde kolaylıkla ayırt edilebilir.
Sindirim sisteminin herhangi bir bölgesinden kaynaklanan az miktardaki kanamaları tespit edebilir. Gaitada gizli kan testi negatif: Normal kabul edilir. Dışkıda kan tespit edilememiştir.
Sonuç pozitifse, muhtemelen sindirim sisteminin bir yerinde kanama var demektir. Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
Gaitada gizli kan testinin pozitif olması, anormal sonuçtur ve dışkıda kan bulunmuş olduğunu gösterir. Bu sonuç, kanser tanısı değildir, ancak kişinin kolonoskopi için uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini gösterir.
Gaitada gizli kan testi negatif olan bir kişide %10-30 oranlarında kolonda polip veya kolon kanseri olabilir. Tüm polipler kolon kanserine dönüşmez. Bununla birlikte kolonoskopi de görülen tüm polipler çıkartılmalıdır.
Parazitolojik incelemeler ve kültür testi için diski örneği laboratuvara ne kadar sürede ulaştırılmalıdır? Parazitolojik incelemeler için fındık büyüklüğünde dışkı örneğinin, özel kabında en geç 30 dakika içinde laboratuvara ulaştırılması gerekir.
Gaita testini yaptıracak kişinin test öncesi 10 – 12 saat aç kalması önerilir. Ayrıca kahve, çay, kola gibi içerisinde yoğun kafein bulunan içeceklerden uzak durulması gerekir.
Bu sebepten dolayı hastaneye başvurulması ve uzman hekimden yardım alınması gerekir. Kıl kurdu tanısını koymak için gaita tahlillerinden çok selefon bant testi, ile işlem gerçekleştirilerek tanı konulur. Yapılan tahliller sonucunda kıl kurdu oluşumunun sonucunu veren parazitolojik testtir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Yağ malabsorpsiyonu tanısı için dışkıda yağın varlığı aranır. Yine kanda çölyak için testlere bakılabilir. Dışkı incelesmesinde pankreas enzim yetersizliği için fekal elastaz ve iltihabi barsak hastalığı için fekal kalptrotektin bakılabilir. Gerekirse hastalara endoskopi ve kolonoskopi yapılarak biyopsi de alınabilir.
Vücutta parazit, ishal, kabızlık, cilt dokusunda değişiklik, kilo kaybı belirtileriyle ortaya çıkar. Bu belirtiler kesin teşhisi ifade etmese de doktor kontrolünde testlerin yapılması gerektiğinin bir habercisidir. Parazit türüne bağlı olarak belirtileri de farklılık gösterebilir.
İnce dışkılar her zaman kanser belirtisi değildir. Fakat dışkıda zorlanma ve kabızlığa eşlik eden bir incelme mevcutsa doktora danışılmalıdır. Bu gibi durumlarda doktor kolonoskopi isteyebilir.
Hastalığın hemoroid ile karıştırılması tanıyı geciktirebilir
Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, dışkı çapının incelmesi, kabızlık, dışkılama sonrası tam boşalamama, karında şişkinlik gözlenen diğer bulgulardır.
Virüsler, bakteri ve parazitler, ilaçlar, laktoz intoleransı, fruktoz ile yapay tatlandırıcılar ve crohn, ülseratif kolit ve çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi sorunları ishalin yaygın nedenleridir.
Gaitada eritrosit görülmesi ne anlama gelir? Gaita içerisinde yani dışkıda kan görülmesi durumu tehlikeli olabilir. Bakteri, parazit kaynaklı ya da mide, bağırsak hastalıklarına bağlı olarak gelişen durumlarda gaitada eritrosit görülme nedenleri arasındadır.
Lökosit yüksekliği, bir kişinin kanında normalden daha fazla beyaz kan hücresi (lökosit) bulunması durumunu ifade eder. Lökosit yüksekliği, genellikle vücudun bir enfeksiyonla savaştığı veya iltihaplandığı bir yanıt olarak ortaya çıkar.
Genel olarak, yetişkinlerde bir mikrolitre kanda 11.000'den fazla beyaz kan hücresi (lökosit) sayısının yüksek bir beyaz kan hücresi sayısı olduğu kabul edilir. Mikrolitre başına 4.000'den az bir lökosit sayısı mevcutsa, vücudun enfeksiyonla olması gerektiği gibi savaşamayacağı anlamına gelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri