Kişiden kişiye değişmekle birlikte hamileliğin ilk 25-30 haftasına kadar hamilelikte sırt üstü yatmak tehlike arz etmez. Annelerin en çok korktuğu şeylerden biri yatış pozisyonunda bebeğin sıkışıp zarar görmesidir. Bebeği saran amniyon sıvısı bebeği korur ve zarar vermez.
Hamilelikte sırt üstü ve yüz üstü yatış ne zaman bırakılmalıdır? Sırt üstü ve karın üstü yatış özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra önerilmemektedir.
Ortalama 25-30. haftaya kadar, istediğiniz pozisyonda yatabilirsiniz. Anne adayların çekincesi özellikle alışık oldukları yüz üstü pozisyonda, bebeğin sıkışıp zarar göreceği düşüncesidir. Yüz üstü pozisyon, bebeğin eterafını saran amniyon sıvısı sayesinde bebeğe zarar vermez ve korkulmamalıdır.
Gebelikte özellikle sol yana doğru yatış pozisyonu önerilir. Bunun nedeni vücudumuzun ortasında özellikle sağ tarafından geçen en büyük ana toplardamar (Vena Cava İnferior) geçmektedir.
Hamilelikte sırt üstü yatmak; tansiyon düşmesine bağlı olarak rahme giden oksijen ve besin miktarını da azaltır. Özellikle gebeliğin son aylarında görülen bebek ölümlerinin sebeplerinden biri de hamilelikte sırt üstü yatmakla ilgili olabilir. Gebelikte sırt üstü yatmaktan mümkün oldukça kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.
İlgili 33 soru bulundu
Hamilelikte yirminci haftaya ulaşan anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorular arasında hamilelikte 20 hafta kaç aylık oluyor, 20 hafta kaç ay gibi sorular yer alır. 20 haftalık hamilelik, hamileliğinizin 5. ayında olduğunuz anlamına gelir. Yani doğum için geriye 4 aylık bir süre kalmıştır.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Elini çenesine koyarak düşünme pozisyonunda sizi karşılayabilir. Esneyebilir ve dilini çıkarabilir. 5 aylık bebek anne karnında ağzını açma kapama hareketi yaparken ultrasonda görülebilir. Amniyon sıvısını yutma amaçlı yaptığı ağız açıp kapama hareketleri ile aynı zamanda çene kaslarını da güçlendirmiş oluyor.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Bu hafta gebelikte 5. ayın sonlarına yaklaşıldığı anlamına gelir. İkinci trimesterdeki ikinci ay olan bu ayı tamamlayan anne adayları, ikinci trimesterin son ayı olan 6. ayın içerisine girer. 22. hafta ve genel olarak ikinci trimester, anne adaylarının karınlarının büyüyüşünü keyifle izleyeceği bir dönemdir.
Son 4 haftaya kadar devam edilebilir. Her şeyin normal olarak gittiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur. Son 4 haftada ise erkeğin ejakulasyon sıvısı içinde bulunan “Prostaglandin'' denen lipid bileşenlerinin rahim kasılmalarını başlatabileceği düşüncesi ile ilişki önerilmez.
25. hafta hamilelik yaklaşık 6 aylık hamileliğe denk gelir ve ikinci üç aylık dönemin sonuna yaklaşıldığını gösterir. 24 haftalık gebelikte bebekler ortalama bir mısır koçanı boyutunda olurken, henüz daha doğum pozisyonuna geçmemiş olur.
20 hafta hamilelikte uyku pozisyonunun önemi yoktur. Hamile istediği pozisyonda yatabilir. Sırt üstü ya da yüz üstü yatması bir soruna neden olmamaktadır.
23. hafta gün olarak hesaplandığında tam olarak 161 güne tekabül eder. Bu süre ise sizin 5 ay ve 1-2 haftalık hamile olduğunuzu gösterir.
Yukarı doğru uzanmak örneğin evde perde asmak, yüksek bir raftan tabak ve benzeri eşya almak gibi durumlarda gebe hem ağrı duyar hem de bu hareketler sırasında ıkınır ve karın içi basıncını artırır.
Sürekli Sabit Şekilde Oturmaktan Kaçının
Bu sorunun şu ana kadarki bilimsel cevabı; hayır. Yapılan araştırmalar, bilgisayar tarafından yayılan dalgaların, hamilelik süresince bebeğe herhangi bir zarar vermediğini ortaya koymuş durumda.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
Gebelerde ilk bebek hareketleri gebeliğin 18 ile 20 haftalarında hissedilmeye başlanır. İlk 3 ayda hissedilen hareketler kişinin kendi barsak hareketlerini algılamasıdır, yani bebek hareketlerine bağlı değildir. Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler.
Anne Karnında Bebek Hareketleri
Bebeğiniz, gebeliğiniz başladığı andan itibaren sürekli olarak karnınızın içerisinde hareket etmektedir. Siz bu hareketleri ancak gebeliğinizin 16-20. haftaları arasında hissetmeye başlayabilirsiniz.
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
“Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Sırt üstü yatış pozisyonu ise daha da çok gevşemeye neden olur. Çünkü yer çekiminin etkisiyle dil ve dil kökü iyice geriye doğru kaçar. Tavsiye edilen sağlıklı yatış pozisyonu yandır. Yan yatıldığı zaman yer çekimi etkisiyle dil yana doğru kayar, geriye doğru giderek hava yolunu tıkamaz.
Sırt üstü yatmak: Sırt üstü yatış pozisyonu arka bacak kaslarında kısalmaya neden olur. Bel ve sırt ağrılarının artmasına yol açan bu pozisyonda yatarken mutlaka dizler yastık ile desteklenmelidir. Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri