Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Galeriden vadeli araba almak caiz mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Galeriden vadeli araba almak caiz mi?

Taksitli satış da mahiyeti itibariyle vadeli satış grubunda yer alır. Satım akdinde bedelin peşin olarak ödenmesi de, vadeye veya takside bağlanarak ödenmesi de mümkün ve câiz olup her dönemde yaygın bir teâmüldür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fikriyat.com

Vadeyle araba almak caiz mi?

Faizli kredi kullanmadan, vadeli yapılan alışverişler helaldir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Araba alırken vade farkı caiz mi?

Bu fazlalık alışverişte vade farkına girdiğinden, böyle bir muamele caizdir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, fıkıh âlimlerinin beyan ettiği ve vâde farkının cevazını gösteren hükümler, vâde farkını almayı tavsiye mahiyetinde değildir. Ancak, ticarî hayatın zaruretlerinden kaynaklanan bir hükümdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Faiz ile araba almak caiz mi?

İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Ticarette vade farkı helal mi?

Belli bir fiyat üzerinde anlaşmak şartıyla vade farkı konulmasında bir sakınca bulunmamaktadır (Serahsi, el-Mebsut, XIII, 7, 8).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Senetle araba almak câiz midir? Firmadan senetle araç aldığımızda fark koyuyor, bu işlem câiz midir?

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vade farkı ile faiz aynı şey midir?

Başka bir ifadeyle tanımlamak gerekirse vade farkı, herhangi temerrüt faizinden farklı bir niteliğe sahip olmakla beraber, vadesinde ödenmeyen borca ödenmeyen borcun oransal oranında eklenen ek bir külfettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Faiz ne zaman haram olmaz?

Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Vadeli araç satışı günah mı?

Peşin veya çeşitli vadelere göre taksitlendirilerek satışa sunulan bir malın, değişik alternatifleri gözden geçirdikten sonra bunların birini tercih edip, akdi onun üzerine kurmak suretiyle vadeli veya taksitli olarak satımında dinen bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Faiz hangi durumlarda haramdır?

Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kastamonu.edu.tr

Faizle alınan arabaya binilir mi?

Evet, bir mahzuru yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Galericilik yapmak caiz mi?

Alimlerin çoğuna göre sakıncalı olan durum, kişinin malını el değiştirmeden, sözlü veya kağıt üzerinde sattığını iddia etmesidir. İslam hukukunda buna beyu'l-iyne denilmektedir. Şafiiler dışındaki alimlerin büyük çoğunluğu bu alışverişin caiz olmadığını beyan etmişlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kur Korumalı para haram mı?

Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hyd.org.tr

Vade farksız taksit caiz mi?

Taksitle alışverişin bir sakıncası yoktur. Sakıncalı olan durum şudur: Sizin ödeme gününüz gelen taksidinizi ödeyemeyeceğiniz için alacaklının gecikme karşılığı borcunuza ilave yapması sakıncalıdır. En baştan taksitli alışveriş yapanın peşine göre belli bir farkı kabul etmesinde sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Kuveyt Türk'ten araba alan var mı?

Kuveyt Türk, sıfır ve ikinci el araç satın almak isteyenlere en avantajlı teklifi sunuyor. Hayallerinizi süsleyen otomobile sahip olmak araç finansmanı ile çok kolay. Kuveyt Türk Mobil'de 48 aya varan vade imkanlı taşıt finansmanı ile aracınızı hemen alırsınız, ödemenizi uzun vadede yaparsınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuveytturk.com.tr

Emin Otomotiv araba almak caiz mi?

Bir malın veya hizmetin satımında aracı olunması karşılığında alıcı veya satıcıdan yahut her ikisinden aralarında tespit edilen oranda ücret (komisyon) alınması, tarafların aldatılması gibi İslam'ın yasakladığı bir durum söz konusu olmadıkça helaldir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kredi kartı ile taksitli araba almak caiz mi?

Selamünaleyküm. Sözünü ettiğiniz taksitlendirme sistemi banka ve benzeri bir faizli kuruma bulaşmadıkça caizdir. Yani peşin 10 yirmi ay taksitle 15 şeklinde bir alışveriş yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Peygamber efendimiz faiz için ne demiştir?

' diyerek bir daha dönülmemek üzere yasakladığı hususlardan biri de faiz idi. Peygamberimiz, faizin her çeşidini ayakları altına aldığını ilan ederek müminlere şöyle seslendi: 'İyi bilin ki faizin her çeşidi kesinlikle haramdır, kaldırılmıştır. '

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Faiz Allah affeder mi?

Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mahfiegilmez.com

Bankaya para yatırıp faiz almak günah mı?

Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Vadeli araç satışı nasıl yapılır?

Peşinat ödenirse, sonradan ödenecek taksitlerin tutarı daha düşük olur. Aracın devri için notere gidilir ve işlem yapılır. Vadeli bir satış söz konusu olduğu için, noterdeki devir sırasında araç üzerine rehin konulur. Rehin borç süresince geçerli olur ve son taksit ödendikten sonra kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hangikredi.com

Devletin verdiği 1000 TL helal mi?

Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Allah Teâlâ en iyi bilendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Taksitte fiyat artışı caiz mi?

Bir malın taksitli olarak birden fazla fiyatla satışa sunulması caiz midir? Bir malın taksit sayısına göre, farklı fiyatlarla satışa sunulması caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kredi çekip faiz ödemek haram mı?

İslam, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yoldan temin etmelerini emreder ve her türlü faizi kesin olarak haram kılar (al-i İmran, 3/130; Nisa, 4/161). Şahıslar veya kurumlarla yapılacak faizli kredi işlemleri de bu kapsamdadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Devletin verdiği faiz haram mı?

Diyanet'ten TOKİ fetvası: Kamu bankasının faizi caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Riba ve faiz arasındaki fark nedir?

Günümüzde sayıca az bazı yazarlar tarafından riba ile faiz arasında mahiyet ve buna bağlı olarak hüküm farkı olduğu iddiaları mevcut olmakla birlikte bu iki terim arasında esasa ilişkin bir fark bulunmamaktadır. Dolayısıyla İslâm'da faiz, orijinal adıyla riba, kesin olarak haram kılınmış bir getiridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ansiklopedi.tubitak.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT