Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kuruması üzerine rondoda çekilmesi ile galeta unu oluşur. Un haline gelen bayatlamış ekmekleriniz anında tüketilmeye hazırdır. Şayet galeta unu gerekli ve bayat ekmeğiniz de yok ise de kendiniz galeta unu yapabilirsiniz.
Galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir. Beyaz un yerine galeta unu ile yaptığınız kek ya da poğaça türü yiyecekler çok daha lezzetli ve sağlıklı olabilmektedir.
Galeta Unu Nedir? Galeta unu; fırınlanan bayat ekmeklerin, iyice ezilmesiyle elde edilen bir toz ekmek kırıntılarıdır.
Galeta unu, yiyecekleri ekmek veya ufalamak, güveçlerin üstünü doldurmak, kümes hayvanlarını doldurmak, güveçleri yoğunlaştırmak, çorbalara, köfte ve benzeri yiyeceklere ucuz yığın eklemek ve özellikle kızarmış yiyecekler için gevrek yapmak için kullanılan dilimlenmiş kuru ekmek kırıntılarıdır.
Kanserojen ve sağlığa zararlı malzemeler asla içermezler. Özellikle firmamızdan bulunan galeta unları her zaman özel olarak üretiminin yanında sağlığa da faydalıdır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin ve faydalı olan galeta unu herkesin tercih ettiği bir üründür.
İlgili 36 soru bulundu
Bayat ekmekleri küçük küçük dilimleyip fırınlayın. İyice kuruyunca çıkarıp rondodan geçirerek toz haline getirin. Galeta unu yerine kullanabilirsiniz.
Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır. Başka bir öneri de irmik.
Galeta unu, Hindistan cevizi, ceviz eklenip onlarla da karıştırılır. En son vanilya ve kabartma tozu eklenip yağlanmış tepsiye dökülür. 170 derece soğuk yada 2-3 dakika ısıtılmış fırına verilir. Kekimiz pişerken süt ve şeker iyice çırpılır.
İrmikli köfteler piştikten sonra servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor.
Galeta çeşitlendirilebilir bir ekmek türüdür. Genelde susamlı, çekirdekli, sade, kepekli, yaprak gibi galeta çeşitleri hazır olarak alınabileceği gibi evde de yapılabilir.
Vitamin değeri taşımayan galetanın bir tanesi 18.74 gram karbonhidrat değerindedir. Kilo vermek isteyenler kadar almak isteyenler de sürekli galeta yiyerek vücutta yağ ve karbonhidrat deposu yaratabilirler.
Galeta unu üretiminde öncelikle Buğday unu (Gluten İçerir), su, tuz, ekmek mayası kullanılarak ekmek üretilir. Ardından, bu ekmek özel bir işlemden geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür. Geleneksel olarak et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacıyla mutfaklarda kullanılmaktadır.
Bayat ekmekleri harca kabuğuyla birlikte katıyorsunuz
Bu arada küçük bir tüyo da verelim: Köfte harcında ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.
İçindekiler : Buğday unu, Tam buğday unu, Mısır unu, Çavdar unu, Askorbik asit, Enzim (Fungal alfa amilaz, Hemiselüloz), İçme suyu, Ekmek hamur mayası, Gıda sanayi tuzu, Peyniraltı suyu tozu, Bitkisel margarin, Şeker, Süttozu, Kalsiyum propiyonat. Gluten, Laktoz, Susam, Yumurta, Soya ve Süt ürünü içerir.
İnci Galeta Unu 400 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
2. Ekmek içi veya galeta unu
Ekmek kabukları köftenin içerisinde sert olmasına neden olur. Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır. Eğer evde bayat ekmeğiniz yoksa yerine galeta unu ekleyebilirsiniz.
Ekmekle yapılan tariflerde pişme aşamasında etin yağının içerisinde kalmasını sağlıyor ve kuru olmayan köfteler hazırlamanıza yardımcı oluyor. Pişerken boyutları küçülmüyor. Özellikle uzun süre saklamak istediğiniz köfteler için ekmek kullanmanızı öneririz.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
Tarifinizdeki un miktarından az ya da çok un eklerseniz, tam kıvamında kabarmasına engel olabilirsiniz. Kek yaparken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de unun tam ölçüde eklenmesidir.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır veya istenen herhangi bir şekil verilir. Parçalar galeta ununa bulanıp yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsi üzerine dizilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt kısımlar kızarana kadar pişirilir.
4 - İçine Yumurta Mutlaka Girmeli. Yumurtasız Köfte Kayış Gibi Olur! Yumurta köftenin piştikten sonraki kıvamını veren en önemli malzemedir. Yumurtasız köfte kayış gibi olur.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri