Galeta unu, yiyecekleri ekmek veya ufalamak, güveçlerin üstünü doldurmak, kümes hayvanlarını doldurmak, güveçleri yoğunlaştırmak, çorbalara, köfte ve benzeri yiyeceklere ucuz yığın eklemek ve özellikle kızarmış yiyecekler için gevrek yapmak için kullanılan dilimlenmiş kuru ekmek kırıntılarıdır.
Galeta unu genellikle kızartma ve hamur işi tariflerinde kullanılır. Patates ve tavuk gibi kızartmalık yiyecekler önce yumurtaya daha sonra galeta ununa batırılarak tavada kızartılır ve afiyetle tüketilir. Bu yöntem galeta ununun en yaygın kullanım tekniğidir.
Birçok yerde kullanabileceğimiz galeta unu yapımı; hem bayat ekmeklerimizin ziyan olmamasını sağlıyor. Hemde birçok tarifte ciddi anlamda işe yarıyor. Çok basit bir yapım süreci mevcut; öncelikle ekmekleri küçük küçük bölerek 25 dakika 170 derece fırında, yakmadan kontrollü ısıtıyoruz. Yanarsa unumuzda acır.
Galeta ununun son kullanım alanı da hamur işleridir. Beyaz un yerine galeta unu tercih edilip, daha lezzetli ve genellikle daha uzun süre bayatlamayan kek ve poğaçalar yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra hazırladığınız poğaça ve börekleri galeta ununa bulayıp, daha gevrek ve çıtır da yapabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması için harcına ekmek içi ya da galeta unu katmanız gerekir. Böylece daha iyi bir köfte hamuru hazırlayabilirsiniz. Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz.
Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır. Başka bir öneri de irmik.
Galeta Unlu Tatlı Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak bir kaba yumurta ve şeker konulup iyice çırpılır. Daha sonra sırası ile yağ, galeta unu, ceviz, hindistan cevizi, kabartma tozu, vanilya eklenip karıştırılarak borcama dökülür. 180 derece fırında pişirilir.
Kanserojen ve sağlığa zararlı malzemeler asla içermezler. Özellikle firmamızdan bulunan galeta unları her zaman özel olarak üretiminin yanında sağlığa da faydalıdır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin ve faydalı olan galeta unu herkesin tercih ettiği bir üründür.
Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır. Eğer evde bayat ekmeğiniz yoksa yerine galeta unu ekleyebilirsiniz.
250 gr köftelik kıyma. 1 adet küçük boy yumurta. 1 adet küçük boy soğan. 1-1,5 yemek kaşığı galeta unu.
Suyunu çekmiş hamsiyi galeta unu ve tuz olan bir kaba alıp karıştırıyoruz. Geniş teflon tavaya zeytin yağımızı döküp yağı kızdırdıktan sonra hamsileri tavaya seriyoruz. Pişirip güzel bir çoban salatayla servise hazır hale geliyor :) AFİYET OLSUN.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Patatesleri soyup kızartmalık doğruyoruz, bir tarafta da yağı kızdırıyoruz. Bir kaba galeta unu ve tuzu koyup iyice karıştırıyoruz. Patatesleri tuzlu galeta ununa koyup elimizle harmanlıyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz. Gerçekten lezzetli, afiyet olsun.
Galeta unu, Hindistan cevizi, ceviz eklenip onlarla da karıştırılır. En son vanilya ve kabartma tozu eklenip yağlanmış tepsiye dökülür. 170 derece soğuk yada 2-3 dakika ısıtılmış fırına verilir.
İrmikli köfte tarifi adından da anlayacağınız gibi içinde irmik barındırıyor. Ama irmik ekstra olarak eklenmiyor, ekmek kırığı/galeta yerine kullanılıyor. Elinizde ekmek ya da galeta unu yokken köfte yapamayacağınızı düşünmeyin.
En önemlisi ekmek, glutene tahammülü olmayanlar için uygun bir besin değildir, bu yüzden ekmekten elde edilen besinlerden kaçınmak gerekir. Galeta unu fazla tüketimi, kilo alımında etkiye sahiptir.
Bir dilim kurutulmuş ekmekten içerisine farklı un, tuz ilave edilmeden 1 yemek kaşığı kadar galeta unu elde edilebilir.
Mısır Unu galeta unu yerine kullanılabilir. Unların muhafaza edildiği yerlere dikkat edilmelidir. Rutubetli bir ortamda saklanan unlar bulunduğu yerdeki kokuları emecektir. Güneş ışığından da uzakta bulunması bayatlamasını engeller.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır veya istenen herhangi bir şekil verilir. Parçalar galeta ununa bulanıp yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsi üzerine dizilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt kısımlar kızarana kadar pişirilir.
Ancak ne kadar önlem alınırsa alınsın, raf ömrü geçmiş bir üründe, özellikle bakteri ve küfler ile bunların toksinleri bulunabiliyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde, raf ömrü geçmiş bir ekmeğin, galeta ununa dönüştürülmesinin insan sağlığı açısından ne kadar riskli olduğu anlaşılıyor.
Köfteyi yoğurmak için tuz, karabiber, toz kırmızı biber, tarçın, galete unu, sıvıyağ, karbonat maydanoz az su ilave edin.
İrmikli köfteler piştikten sonra servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor. İrmikli köfte yapması kolay, lezzetli, yumuşacık bir köftedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri