İçeriği bakımından kimyasal bileşenlerden oluşan ağız bakım suları, ağızda fazla kaldığında ağzı buruşturucu bir etkidedir. Yani ağızda kalması gereken süreden daha fazla olan bir sürede ağız bakım suyunun, gargara yapılması; ağızdaki o uyuşukluk hissinden dolayı zarar verici olabilir.
Gargara Dili Temizler mi? Gargara sayesinde dil üzerindeki tüm kalıntılar giderilebilmektedir. Ancak yine de dilin fırçalanmasına fayda vardır.
Gargaralar, uzun süre kullanılmaları halinde ağızdaki faydalı bakterileri de etkisiz hale getirebilmektedir. Bu, ağızdaki mantar sayısının artmasına ve enfeksiyon haline gelmesine sebep olmaktadır.
Uzun süreli kullanımda diş renklerinde değişim görülebilir. Bazı gargaralar ağız kuruluğunu hafifletici bileşenler içerebilir.
Prof. Dr. Murat Akkocaoğlu, "Uzun süreli ağız gargarası kullanımı ağız içinde rutin olarak yaşayan mikroorganizmaların oranlarında değişikliğe sebep olur. Bu da özellikle mantar enfeksiyonu oluşumuna sebep olabilir." dedi.
İlgili 41 soru bulundu
Aksi durumda çeşitli mide ve solunum yolu rahatsızlıklarına veya zehirlenmelere yol açabilir. 30 saniye ve 1 dakika arasında yutmadan ağızda tutulan gargaralar hemen durulanmaz ve gargara uygulandıktan hemen sonra yiyecek ve içecek tüketilmesi tavsiye edilmez.
5-15 ml KLOROBEN ile her 1,5-3 saatte bir 30 saniye süre ile gargara yapılır. Sürekli olarak 7 günden fazla kullanılmamalıdır. Yanma ve batma hissi oluşursa gargara su ile seyreltilmelidir. KLOROBEN'in kullanılması tavsiye edilmez.
Yaralanma veya tahriş
Bazı diş macunları, gargara, şeker ve sakız gibi yaygın maddelerdeki bazı bileşenler gibi, asitli yiyecekler, tarçın aroması veya büzücü maddeler de tahriş edici olabilir.
Tuzlu Su Gargarası: Tuzlu su ile gargara yapmak, dil yarasının temizlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olabilir.
Reçeteli gargara solüsyonları da dil yarasına bağlı oluşan ağrının hafifletilmesi için kullanılabilir. Ağız kuruluğu yaşayan kişilerde pamukçuk gibi sorunlar görülebilir.
“Günde iki defa veya daha fazla” diş fırçalayan bireylerin ağız gargarası kullanım oranı “Günde bir defa” ve “Haftada iki-üç defa” diş fırçalayan bireylere göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05).
Bunun için günde 3-4 kez tuzlu su ile gargara yapmanız gerekir. Diş ağrısı ve diş eti kanaması çeşitli diş problemlerinin bir sonucu olabilir.
1 su bardağı suyun içine 2 yemek kaşığı sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Suyu az miktarda ağız içine alın ve çalkalama işlemine geçin. Çalkalamadan sonra kirli suyu tükürün. Birkaç uygulama sonrasında nefesinizin ferahladığını ve dişlerinizin beyazladığını fark edeceksiniz.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Ağız Gargarası Kullanımı: Ağız gargarası veya dil temizleme solüsyonları da kullanabilirsiniz. Bunlar, bakteri ve kötü kokuların giderilmesine yardımcı olabilir. Dil Kazıyıcı Kullanımı: Özel olarak tasarlanmış dil temizleyiciler dilinizi daha etkili bir şekilde temizlemenize yardımcı olabilir.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Dil Yarasına İyi Gelen Bitkisel Çözümler
Bunların yanında tuz, karbonat, limon ve aloe vera dil yarasına karşı en sık kullanılan bitkisel çözümler arasında yer alır. Dil yarasına bitkisel çözümler şu şekilde sıralanabilir: Anti-bakteriyel bir yapıya sahip olan bal, dil üstünde yer alan iltihabın iyileşmesini sağlar.
Dil yaralarının tedavisinde kullanmak için bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık suyu karıştırın. Bu karışımı macunsu bir hale getirin. Hazırlanan karışımı, etkilenen bölgeye sürün ve bir dakika kadar bekleyin. Bir dakikadan sonra dilinizi ılık suyla durulayın.
Kişiler düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya özen göstermelidirler. Kortikosteroid ilaçların tedavide kullanıldığı ve başarılı sonuçlar sağladığı bilinmektedir. Şiddetli olmayan dil iltihabı durumunda doktor tarafından yalnızca ağız çalkalama sularının kullanımı da tavsiye edilebilmektedir.
Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir. Tuz aynı zamanda aft ağrısını da hafifletir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzu eritilir ve bu suyla günde birkaç kere hatta birkaç saatte bir bu suyla, yutmadan 15-30 saniye gargara yapılabilir.
Papiller iltihaplığında, bakteri, besin ve ölü hücreler bu minik kabarcıkların arasında hapsolabilir. Bu da diliniz üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur. Beyaz dilin diğer sebepleri, ağız kokusunun sebepleriyle benzerdir: ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni ve tütün.
Ağızda veya dilde enfeksiyon meydana gelmesi dilde kabarıklık ve ağrıya neden olabilir. Isırma gibi travmalar sonucu yaralanan dilde enfeksiyon görülme riski artar. Sağlıklı bir ağız dahi çok sayıda bakteriye ev sahipliği yapar. Dilde yaralanma gibi durumlarda lezyonun olduğu bölge kolayca enfeksiyon kapabilir.
Gargaranın yutulması genellikle tavsiye edilmez, bu nedenle gargara yaptıktan sonra ağzınızı tekrar suyla çalkalamanız önemlidir. Gargaralar genellikle günde bir kez veya ihtiyaç duyuldukça kullanılır.
Gargaraların içerisinde yer alan ve diş/dişeti sağlığı ile ilgili olan bazı komponentler su ile temas ettiğinde reaksiyona girerek etkinliğini kaybedebilmektedir. Bu yüzden ağız gargaraları/solüsyonları kullandıktan sonra yaklaşık yarım saat ağza su dahil hiçbir şey alınmamasını tavsiye ediyoruz.
Hazırlanan sirkeli su yutmadan boğazları temizlemek üzere gargara yapılır ve tükürülür. Bu gargara boğazlardaki enfeksiyonun anında temizlenmesine yardımcı olur. Günde 2-3 defa uygulanması halinde birkaç gün gibi kısa sürede boğaz ağrısı ve şiddetli öksürük kısa sürede geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri