Günlük ağız bakım ürünü kullandıktan sonra ağzınızı suyla çalkalamalı mısınız? Günlük ağız bakım ürünü kullandıktan sonra ağzın tekrar suyla çalkalanmasına gerek yoktur. Ürünün etkinliğinin daha uzun süre devam etmesini sağlamak için çalkalamamak tavsiye edilir.
Ağız gargarasını ağzınızın her yerinde dolaştırarak gargara yapmalı ve sonra tükürmelisiniz. Durulayın: Etiket talimatlarında yazıyorsa eğer gargarayı tükürdükten sonra ağzınızı çalkalamalısınız.
Aksi durumda çeşitli mide ve solunum yolu rahatsızlıklarına veya zehirlenmelere yol açabilir. 30 saniye ve 1 dakika arasında yutmadan ağızda tutulan gargaralar hemen durulanmaz ve gargara uygulandıktan hemen sonra yiyecek ve içecek tüketilmesi tavsiye edilmez.
Diş fırçalama, diş ipi kullanımı sonrasında gargara kullanımı önerilir. Az miktarda (5 çay kaşığı kadar) gargara, genellikle 30 saniye kadar ağızda çalkalanarak tükürülür. Gargaraların bazılarında çalkalama süresi 1 dakikaya kadar çıkabilir.
Gargara diş fırçalanmasının yardımcısıdır, diş fırçasının tamamlayıcısıdır. Dişler mutlaka fırçalanmalı, ağız gargarası dişler fırçalandıktan sonra yapılmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Günlük ağız bakım ürünü kullandıktan sonra ağzınızı suyla çalkalamalı mısınız? Günlük ağız bakım ürünü kullandıktan sonra ağzın tekrar suyla çalkalanmasına gerek yoktur. Ürünün etkinliğinin daha uzun süre devam etmesini sağlamak için çalkalamamak tavsiye edilir.
Gargaraların içerisinde yer alan ve diş/dişeti sağlığı ile ilgili olan bazı komponentler su ile temas ettiğinde reaksiyona girerek etkinliğini kaybedebilmektedir. Bu yüzden ağız gargaraları/solüsyonları kullandıktan sonra yaklaşık yarım saat ağza su dahil hiçbir şey alınmamasını tavsiye ediyoruz.
Diş etlerine doğrudan uygulayarak veya suyla seyreltilmiş olarak gargara yaparak diş eti iltihabını hafifletmeye yardımcıdır.
Klorheksidin glukonat içeren gargara daha düşük renk değişimine neden olmuştur. Hidrojen peroksit içerikli beyazlatma ajanı en yüksek renk açıcı etkiye sahiptir. Bununla birlikte, polisaj patı uygulaması gargara kullanımı sonrası oluşacak diş renklenmelerinde renk açıcı kolay bir yöntem olarak tavsiye edilebilir.
“Günde iki defa veya daha fazla” diş fırçalayan bireylerin ağız gargarası kullanım oranı “Günde bir defa” ve “Haftada iki-üç defa” diş fırçalayan bireylere göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05).
Diş eti iltihaplanmasına karşı tuzlu suyla gargara yapmak eskiden beri bilinen ve sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bir çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık su karışımını ağızda yaklaşık 30 saniye boyunca gargara yaparak, ardından tuzlu suyu tükürüp ağız durulanarak uygulanır.
5-15 ml KLOROBEN ile her 1,5-3 saatte bir 30 saniye süre ile gargara yapılır. Sürekli olarak 7 günden fazla kullanılmamalıdır. Yanma ve batma hissi oluşursa gargara su ile seyreltilmelidir.
Dişlerin dış, iç ve çiğneyici yüzeyleri iki dakika boyunca temizlenmelidir. Ayrıca yumuşak hareketlerde diş eti dokusunun da fırçalanması sağlanabilir. Son olarak dil yüzeyi ileri geri hareketlerde fırçalandıktan sonra ağız bol su ile çalkalanarak işlem tamamlanabilir.
Gargaradaki florür gibi maddeler çürüklerin önlenmesine yardımcı olabilir fakat hiçbir gargara tek başına plağı dişlerden temizleyemez. Aslında çok basit, diş eti hastalığı ve diş çürüğü gibi durumları önlemenin en etkili yolu, plağı mekanik olarak çıkartmaktır.
Diş fırçaladıktan sonra ağızdaki bakteri sayısı azalmaz. Artar. Çünkü diş fırçasının yerinden kaldırdığı bakteriler salyaya geçer. Bu sebeple ağız su ile bol yıkanmalıdır.
Ağız kokusunu gidermek için kullanılan nane, sakız, gargara vb. ürünler geçici olarak ağız kokusunu giderebilmektedir.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Ilık suyla tuzun karıştırılmasıyla elde edilen tuzlu su ile ağız çalkalanır. Tuzlu su ile gargara yapmak diş çürüğünden ziyade diş eti iltihapları veya ağız içi yaralarından kaynaklı ağrılara iyi gelmektedir. İnsanlık tarihi boyunca diş ağrısı tedavilerinde karanfil veya karanfil yağı sıklıkla kullanıldı.
Boğaz iltihabı için tuzlu su ile gargara yapın
Tuzlu su ile gargara yapmak, birçok iltihap ve enfeksiyonun iyileşmesinde etkili olduğu gibi boğaz iltihabının iyileşmesinde de adeta ilaç rolü üstlenir.
Diş Eti İltihabı Tuzlu Su
Doğal çözümler arasında yer alan tuzlu su ile ağız içinde bakım yapılabilir. Diş macunu gibi ürünler dışında tuzlu suyla da gargara yapılması birçok bakteri ve plağın temizlenmesini sağlar. Diş eti iltihabının belirtilerini azaltmak için tuzlu suyun kullanılması kişide rahatlama hissi yaratır.
20'lik dişler nedeniyle oluşan ağrıyı hafifletmek için, ağrının olduğu bölgeye buz uygulanarak gargara ile ağız temizliği yapılabilir. Bunun yanında ılık su ile çalkalama yapmak da 20'lik diş ağrısına iyi gelebilecek yöntemler arasında yer alır.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Doğru diş fırçalama en az iki dakika yani tam 120 saniye sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz.
Dişleri Fırçalamaya Başlamak için Yemek Yedikten Sonra En Az 30 Dakika Beklemek En Sağlıklı Davranıştır. Tükürük burada dengeleyici etken olarak görev yapar. Ayrıca ağzınızdaki pH seviyesini tekrar dengelemek için ağzınızı hızlıca alkalik özellikte bir ağız gargarası ile de çalkalayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri