Aynı tarzda şiirler yazan Kanık, Anday ve Rifat'ın bu tarzlarının "garip" bulunması üzerine, ortaya koydukları yeni şiir anlayışlarına "Garip" adını verdiler.
Garip hareketi, garip akımı ya da birinci yeni olarak bilinen; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın öncülüğünü yaptığı şiir hareketidir. Türk şiirinde o güne kadar yer etmiş kalıp ve anlayışlardan kurtulmak gerektiğini savunur ve biçimciliğe, duygusallığa karşı çıkıp söyleyiş güzelliğini esas alır.
Garip Hareketi, Cumhuriyet döneminde ortaya çıkmış önemli edebî topluluklardan biridir. İlk şiirlerini 1937 yılında Varlık dergisinde yayınlayan Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat Horozcu daha sonra bir araya gelerek 1941 yılında “Garip” adlı ortak bir kitap çıkartmıştır.
Akım ismini, üç şairin şiirde sürüp gitmekte olan aşırı duygusallığa, şairaneliğe, basmakalıp söyleyişe karşı çıkan şiirlerini topladıkları “Garip” (1941) adlı kitaptan alır.
Garip akımı genel olarak kural ve kalıplara karşı çıkmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Bunun yanı sıra kafiye kullanmadan şairane duyguları şiirlerden silmedi amaçlamıştır. Oktay Rıfat Horozcu Garip akımının önemli temsilcilerinden olup toplumsal sanat ilkesini benimsemiştir. Masal ve tekerlemelerden yararlanan Oktay Rıfat Horozcu daha çok sosyal şiirler yazmıştır.
Bu akıma "Garipler" ya da "Garipçiler", "Garip Akımı" denmesinin sebebi ise şöyledir. Üç samimi arkadaş olan şair bir araya gelerek uyak ve ölçü olmadan şiirler yazıp bunları da "Garip" isimli dergide yayımlamaya başladılar. İşte akıma verilen isim bu dergiden kaynaklanmaktadır.
Aslında İkinci Yenicilerin dili, özellikle orta sınıf insanın günlük yaşamını, duygularını ve fikirlerini temel alan Garipçilerin konuşma diline tepki olarak ortaya çıkmıştır.
Hareketin kuramcısı ve isim babası Muzaffer İlhan Erdost'tur. Edip Cansever, İlhan Berk, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Ece Ayhan ve Ülkü Tamer, Tevfik Akdağ İkinci Yeni Şiir topluluğu şairlerindendir.
Açıklama. İlk kez 1941 yılının Mayıs ayında yayımlanan Garip'te Melih Cevdet Anday'ın on altı, Oktay Rifat'ın yirmi bir, Orhan Veli Kanık'ın ise yirmi dört şiiri yer aldı. Daha sonraları bu şairlerin temellerini attıkları şiir akımına adını veren Garip'in önsözü Orhan Veli tarafından yazıldı.
Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler (Oktay Rifat) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Garip şiiri, gerçeküstücülüğün felsefi arka planıyla tam olarak örtüşmese de şiir tekniğindeki benzer uygulamalarıyla bu akımdan etkilenir.
Yenisi, Türk şair Orhan Veli Kanık'ın 1947 yılında yayınlanan dördüncü şiir kitabı.
Garip Akımı Temsilcileri
Bunlar Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat Horozcu ve Melih Cevdet Anday'dır. Bu üç samimi arkadaş, Varlık dergisinde yazmışlardır. Onları diğerlerinden ayıran, ölçü ve uyak kullanmadan şiir yazmalarıdır. Kendileri bu akıma dahil olan şiirlerini Garip adındaki bir kitapta toplamışlardır.
Ali Oktay Rifat (10 Haziran 1914, Trabzon - 18 Nisan 1988, İstanbul), Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır.
Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber (1931, Erzincan - 9 Ocak 1990, İstanbul), Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir.
1950'li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerinden biridir. Yetmişin üstünde kitap çevirmiş, şiir antolojileri hazırlamıştır.
Melih Cevdet Anday (13 Mart 1915, Çanakkale – 28 Kasım 2002, İstanbul), Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır.
Telgrafhane şiiri ünlü Şair Melih Cevdet Anday tarafından yazılmıştır. 1952 yılında yayınlanan bu şiir kişinin ülkesine dair sorumluluğunu dile getirmektedir. Telgrafhane şiirinin Şairi Melih Cevdet Anday Türk şiirinin öncüleri arasında yer almaktadır.
Orhan Veli, daha ilk cümlede sahip olduğu anlayışa göre şiirin tarifini basitçe yapar. Orhan Veli'ye göre şiir, “söz söyleme sanatı”dır(2010:20). Böylesi bir tanımı yapan şairin amacı mevcut olan şiir tariflerinin v anlayışlarının garipliğini göstermektir.
Garip akımının ilkeleri:
Şiirde kapalılığı, sanatlı söyleyişleri, mecazları ve şairaneliği redr detmişlerdir. Günlük konuşma dili ile o güne kadar işlenmemiş, alelade konur ları işlemişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri