Hekim ön raporuna göre en fazla 20 gün sürmektedir. Zorunlu tedavi nasıl yapılır? Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınan zorunlu tedavi kararı sonrası Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ile irtibat kurularak kapalı psikiyatri polikliniklerinde tedavi gerçekleştirilmektedir.
Zorunlu tedavi kararı ile kaymakamlıktan çıkan karar aynı değildir. Kaymakamlık üzerinden yapılan tedavi başvurularının kanunen zorunlu tedavi kapsamında bağlayıcılığı bulunmaz. Zorunlu tedavi kararı için Türk Medeni Kanunu 432. Maddesi gereğince Sulh Hukuk Mahkemelerine dilekçe ile başvuru yapılmalıdır.
Bağımlılık sürecinde tedavi aşamaları AMATEM (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi), ÇEMATEM (Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi), ATM (Ayaktan Tedavi Merkezi) ve Psikiyatri Poliklinikleri aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.
TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa teklifiyle öngörülen Türk Medeni Kanunu'daki değişiklik, akıl sağlığı, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, bulaşıcı hastalık veya serserilik gibi sebeplerle toplum için tehlike oluşturduğu değerlendirilenlere tibbi müdahale için gerektiğinde zor kullanılacak.
Tedavi detoksifikasyon (arındırma) ve sonrasında psikososyal tedavi programından oluşmaktadır. Yatarak tedavi 4 haftadır. Taburculuk sonrası tedavi, 3 ay süreyle grup psikoeğitim programını ve en az 1 yıl süreyle poliklinik takiplerini kapsamaktadır. Bağımlılık tedavisi ömür boyu sürebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bağımlılık tedavisinde kişinin yardım almak istemesi çok önemlidir. Zorla tedavi yapılamaz. Tedavi detoksifikasyon (arındırma) ve sonrasında psikososyal/sürdürüm tedavi programından oluşmaktadır. Yatarak tedavi süresi hastanın ihtiyacına göre belirlenmekte olup yaklaşık 4 – 6 hafta sürmektedir.
Türkiye'de madde bağımlılığı tedavisi için 20 AMATEM hizmet veriyor. AMATEM'ler sosyal güvenceli hastalara ücretsiz bakarken, bu imkânı olmayan hastalardan para alıyor.
Bir kişi ne zaman bağımlı sayılır? Aşağıdaki durumlardan sadece üçü 12 aylık bir süreç içerisinde görülen kişi bağımlıdır: Kullanılan madde miktarının, aynı etkiyi sağlamak amacıyla giderek arttırılması Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında fiziksel ve ruhsal yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması
Yoksunluk belirtileri kullanılan maddenin cinsine ve kişinin eşlik eden psikiyatrik bozukluklarına göre değişebilmektedir. Örneğin yoksunluk döneminde kişi terleme, titreme, eklem ve kas ağrıları, karın ağrısı, gerginlik ve huzursuzluk hissi, uyuyamama gibi sorunlar yaşamaktadır.
Yani AMATEM'e yatış yapacak olan bir kişinin alkol ya da madde bağımlısı tanısı almış olması beklenir. Bununla birlikte AMATEM'e yatış yapacak olan kişinin servise alındığı günde alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olmaması gerekir.
Depresif semptomlar metamfetamin yoksunluğunda görülen en belirgin semptomlardır ve 2 haftalık ayıklık döneminden sonra da devam edebilir. Yoksunluk döneminde görülen bu semptomlar intihar düşüncelerine neden olabilir.
Hastanın bağımlılığını yenebilmesine yönelik göreceği psikoterapinin yanında, bağımlı olduğu maddeye karşı arzuyu azaltan ve keyif almasını ortadan kaldırmaya yönelik ilaçlar giderek artmaktadır. Bunlar arasında akamprozat, naltrekson, nalokson, bupronorfin gibi ilaçlar bulunur.
Tedavi için: Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler.
Zorunlu yatış terimi bireyleri istemleri dışında hastaneye yatırmak ve orada tutmak anlamını taşımaktadır. Zorla tedavi terimi ise hastaların hastalığı ve tedaviye gereksinimi olduğunu kabul etmemelerine bağlı olarak aydınlatılmış onam veremeyecek durumda olmalarında başvurulan durumdur.
Bağımlıya yardım edecek kişilerin yapacakları konuşma açık, samimi ve inandırıcı olmalıdır. Bağımlıya öğüt vermekten kaçınılmalıdır. Aile üyeleri kendilerini bağımlının yerine koymayı deneyerek onun düşünce, yaşantı ve korkularını anlamaya çalışmalıdır.
Takip için hastanın izni gerekir ama hastaneye yatırmak için ailenin onayı yeterlidir. Genellikle hastalığın reddi ve içgörü yoksunluğu nedeniyle hastaneye yatış aile için zor olmaktadır. Gerekirse kolluk güçlerinden ve/veya ambulans hekimlerinden yararlanmak gerekebilir.
Metamfetamin büyük ölçüde karaciğerde metabolize edilir. Çoğunluğu (%30-50) yapısı değişmemiş halde böbreklerle atılır, sadece az bir kısmı (%10-15) vücutta metabolize olur. Tek bir dozun yaklaşık %70`i 24 saat içinde vücuttan atılır. Eğer tekrarlı dozlar şeklinde alınırsa metamfetamin idrarda birikebilir.
Yoksunluk belirtileri (Depresyon, intihar düşünceleri, kaygı hali, halsizlik, yorgunluk, kabuslar, terleme, mide krampları, açlık hissi, iştahta artma, aşırı uyku ya da uykusuzluk ve çökkünlük).
Eroin krizi olarak adlandırılan eroinin kesilmesinden 6-12 saat içerisinde başlayan yoksunluk belirtileri 15 güne kadar yoğun olarak devam edebilmektedir. En ağır dönem ilk günden itibaren 7 güne kadar sürebilmektedir. Bu dönemde kişinin yoksunluk belirtilerinin yatıştırılması gerekmektedir.
1. Eroin. Bütün uzmanlar aynı fikirde olmasalar da, sıralamada ilk sırayı 3 üzerinden 2.5 puanla eroin alıyor. Bu uyuşturucu maddenin beyindeki dopamin seviyesini hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda %200'e kadar yükselttiğinin bulgularına ulaşıldı.
Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesine göre kullanmak için uyuşturucu madde veya uyarıcı madde alan ya da satan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Eğer uyuşturucu madde kamuya ait açık ve toplu kullanım alanlarında yakalanmışsa cezada bazı değişimler meydana gelmektedir.
Kişilerin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını tespit etmek için alınan kan, idrar ve saç numunelerinde uyuşturucu testi gerçekleştirilir. Günümüzde her toplumda rastlanan uyuşturucu madde kullanımını önlemek için risk faktörleri ve vücutta oluşabilecek tahribatlar hakkında detaylı bilgi sahibi olunması çok önemlidir.
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi, Biorezonans (Mora Terapi) gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.
Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı “ALO 191” düzenlenen törenle hizmet vermeye başladı.
Bu poliklinik, AMATEM Poliklinik binasının yanında Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri mesai saatleri içerisinde randevulu / randevusuz olarak hizmet vermektedir. Tedavisi kurumumuzca yürütülen hasta ve yakınları için telefonla da destek verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri