Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor. Restoranlarda bu işlem günlük yapılabildiği gibi işletmenin büyüklüğüne göre haftalık ya da aylık dağıtım da olabiliyor.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Eskiden çalışanlara hizmetlerinin karşılığı olarak verilen ekstra ücret olan bahşişler artık düşük ücretlerle çalışan garsonların gelirlerini kabul edilebilir düzeylere çekmek için bir aygıt haline geldi. Tabii bir de menüdeki ürünlerin fiyatını olduğundan düşük tutmanın yolunu bahşişlerde gören işletmeler de var.
Garsonlar bu tarz müşterilere bir tehdit olmadığını hissettirmeli” yorumunda bulundu. "Bir erkek bir kadın ile birlikteyse ilk önce kadına selam vermeliyim. Erkek ile sadece sipariş alırken ve siparişi getirirken göz teması kurmalıyım. Bu şekilde davranırsam kadını rahatlatmış olurum ve bahşiş alma ihtimalim artar."
Uygulamada bahşiş ile aynı anlama gelen garsoniye, tip, servis ücreti isimleri de kullanılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Bahşiş, müşterinin bir zorunluluk olmaksızın işçinin yerine getirdiği hizmetten memnun kalması nedeniyle istediği tutarda ödediği paradır. Yüzde usulündeki zorunluluktan farklı olarak bahşiş isteğe bağlıdır.
3. Adı üzerinde servis ücreti. Eğer fiste boyle bir ibare varsa ben asla birakmazdim. Sonuçta bahşiş dediğin şey, servisten memnuniyet ölçüsünde verilir.
Araştırmaya göre Türkiye'de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i, otellerde ise 2 ila 5 lira arasında bahşiş bırakılması doğru olarak kabul ediliyor. Taksilerde de ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Çorba veya çay parası ya da bahşiş, adına ne denirse densin suçtur. Para almanın adına 'bahşiş' denmesi onu suç olmaktan çıkarmaz.
"Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur. Bahşiş işçiye aittir. Yönetmeliğe göre işveren bilgisi altında toplanan bu bahşişlerin kaydı tutulmak zorundadır ve işçilere eksiksiz dağıtılmak zorundadır.
Buna göre, alınan bahşiş ücret sayılır ve hizmet akdiyle çalıştıkları kabul edilen bahsi geçen iş görenler de 5510 sayılı Kanun'un 4-a kapsamında sigortalı sayılırlar.
Sosyal normların etkisinde olan müşteriler daha az veya hiç bahşiş vermezken, servis elemanına sempati duyan müşteri daha fazla bahşiş verebiliyor. Buna göre daha fazla bahşiş almanın yolu; dış görünüm, tavır ve davranışlarla müşteriyi sosyal normların dışına çıkararak teşvik edici ortamı hazırlamaktan geçiyor.
Bahşiş adı altında yapılan ödeme ücret mahiyetindedir. Mahkemece, davacının süreklilik arz ettiği anlaşılan bahşiş gelirinin çıplak ücrete katılmaması hatalıdır.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Restoranlarda çalışan garson,komilerin iş hukukundaki hakları kapsamında haftada 45 saat çalışır. Garsonun haftada 45 saatten fazla çalışması halinde saat başına % 50 zamlı kısmını fazla mesai alacağı davası açarak alma hakları vardır.
Yerli halk için böyle bir adet yoktur; ancak turistlerin daha fazla parası olduğu düşünülür. Zorunluluk olmasa bile, özellikle iyi bir servis için %10 bahşiş bırakabilirsiniz.
Akşam kutu açılır; çıkan bahşiş küçükten büyüğe pay edilir, hesabına yazar. Mesela komilere birer puan, garsonlara onar puan, şeflere yirmişer puan, şef garsona 30 puan, böyle paylaşılır. Ya garson, masadan aldığı bahşişi kutuya değil cebine atarsa. Bu anlaşılırsa, o garson bu piyasada zor iş bulur.
Sizin takdirinize göre, Kaptan ve mürettebatına mükemmel bakım ve hizmet için bir tur bitiminde bahşiş vermek gelenekseldir. Bir öneri olarak, temel kiralama ücretinin% 5-10'u oranında bahşiş verilmesi adil kabul edilirken, istisnai hizmet ve durumlarda ,% 15 veya daha fazla bir bahşiş olabilir.
Bu tartışılabilir; bu caiz midir değil midir diye ama herhangi bir şekilde bir zorunluluk olmadan, riyaya bulaştırılmadan hizmet eden garsona veya eşyayı taşıyan işçiye verilen bahşiş helaldir. Veren için bir sıkıntı yoktur, alan için din açısından bir sıkıntı yoktur.
Farsça baχşiş بخشش "bahşediş, ihsan, karşılıksız verme" sözcüğünden alıntıdır.
Çin ya da Japonya'da uluslararası otellerde bahşiş hakaret olarak algılanabiliyor. Çin'de turist merkezlerinde servis görevlileri faturanın yüzde 10'una tekabül eden miktarı bahşiş olarak kabul ediyor.
Kuver ücreti, masaya getirilen örtüyle birlikte bıçak, çatal, kaşık, şamdan ve tuzluk gibi şeylerin servise konulmasından dolayı alınan ücrettir.
Kilopat. Bahşiş teşekkür etmek gibi bir şeydir, sizin bozuk para ile yapmanız bunu geçersiz kılmıyor.
Müşteriye çıkardıkları afaki hesaplarla dudak uçuklatan bazı kafe, bar, restoran ve oteller, tıpkı bankalar gibi punto oyunu yapıyor. Bu mekanların aldığı 'giriş', 'müzik', 'servis', 'kuver', 'sandalye' gibi ilave ücretleri tüketici hakları kanununa göre, müşterinin göreceği şekilde ve açıkça belirtmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri