Çalışan için tavsiyeniz nedir? Değerli kardeşimiz, Geliri tamamen içkiden olan meyhane gibi yerlerde çalışmak caiz değildir.
İçkili restoranda yemek yemek caiz mi? Allah'ın haramlarından birinin işlendiği bir yere ağır bir zaruret bulunmadıkça girmek, oturmak, iş görmek caiz olmaz. Alkol en ağır haramlardan biridir. Kullanıldığı yerde ağır bir zaruret olmadan yemek de yenmemelidir, nefes de alınmamalıdır.
Peygamber, “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhari, Vudu, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebu Davud, Eşribe, 5: Tirmizi, Eşribe, 3) buyurmuştur. Buna göre Müslüman içkiden ve içki içilen ortamlardan uzak durmalıdır.
Gerek içki satan bakkaldan, gerekse kumar oynatan kahvehanelerden satın alınan ve içilen içki haricindeki gıda, temizlik malzemesi gibi şeyler helâldir. Onlara mekruh ve haram demek mümkün olmaz.
İlgili 22 soru bulundu
sorusuna cevap. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, "Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir?" sorusuna "Temizlikte kullanılmaları caizdir" yanıtını verdi.
İçki satan restaurantlarda yemek yenmesi ya da herhangi bir şey içilmesi ( su dahil) nin dinen hükmü nedir? Değerli kardeşimiz, İçki satılan lokantada helal olan şeyleri yemek ve içmek haram değildir.
Dolayısıyla ibadetleri yerine getirmekle mükelleftir. Fakat sarhoşluk, kişinin bilincini etkilediği için bu hâlde iken kılınan namaz geçerli olmaz.
İÇİNDE İÇKİ SATILAN BİR OTELDE ÇALIŞMAK VEYA ONA MALZEME SATMAK CAİZ MİDİR? Meyhane ve genelevi gibi her yönden günah sayılan bir binada çalışmak ve ona malzeme satmak dinen haramdır. Çünkü binanın biricik gayesi meşru olmayan işlerin işlenmesidir.
Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır:
Sarhoşluk veren içkiler zamanla alışkanlık ve bağışıklık sağladığı için, az içenin giderek çoğa kaçtığı, önceleri azı tesir ederken alışkanlık arttıkça aynı miktarın tesir etmediği görülmektedir. Bu sebeple içkiyi önlemenin en kesin yolu azını ve çoğunu yasaklamaktır.
Ebû Dâvûd, Eşribe, 2 [3674]; İbn Mâce, Eşribe, 6 [3380]). Bu itibarla, bir kimsenin helâlinden kazanma konusunda alternatif imkânları bulunduğu sürece dinen yasaklanan şeylerin yapıldığı iş yerlerinde çalışması câiz olmaz.
Buna göre bir haramın işlendiği masada oturmamak en güzelidir. Ancak oturmak ya da orada bulunmak zorunda olan bir Müslüman, o günahtan rahatsız oluyorsa işlenen günaha ortak olmaz ve sorumlu da olmaz.
Değerli kardeşimiz, Kişinin kazancının haram olup olmadığı kesin bilinmiyorsa veya kazancının içinde helal olan kısım varsa, böyle kişilerin ikramını yemek caizdir.
İş Kanunu hükmü gereği işyerine sarhoş olarak gelmek ve işyerinde alkollü içki kullanmak yasaktır.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
* Konu ve gayesi harâm olan meslekler: Bu meslekler arasında ressamlık ve heykeltraşlığı, müstehcenliği esas alan fotoğrafçılığı sayabiliriz. * İçki ve uyuşturucu madde yapım ve satımı: Bunların haram olduğunu yiyecek ve içecekler bahsinde zikr ettik.
More videos on YouTube
Bu tartışılabilir; bu caiz midir değil midir diye ama herhangi bir şekilde bir zorunluluk olmadan, riyaya bulaştırılmadan hizmet eden garsona veya eşyayı taşıyan işçiye verilen bahşiş helaldir. Veren için bir sıkıntı yoktur, alan için din açısından bir sıkıntı yoktur.
Hanefi mezhebine bağlı olan kişilerin inanç ilkelerinde de kendilerine önder kabul ettikleri İmam Maturidi Tevilatu'l Kur'an adlı eserinde hurma ve üzüm dışındaki meyvelerden elde edile içki türlerinden sarhoş etmeyecek miktarda içmeyi diğer mezheplerin aksine haram değil mekruh kabul etmiştir.
Cevap: Eğer bir nesne yalnızca haram olan içkide kullanılır cinsten ise, onu toplamak, yapmak ve satmak caiz olmaz.
Değerli kardeşimiz, Böyle bir söz olsa bile, bu bizim bildiğimiz anlamda bir cenabet olamaz. İçki içen bir insanın, bir müddet bu içikinin tesiriyle bedenen ve ruhen rahatsız olacağı ve ibadetlerinden alacağı sevabın azalacağı anlamında olabilir. Nasılki cünüp olan bir insanın su ile temzilenmesi gerekir.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Bir hadis-i şerifte de Efendimiz (asm) buyurmuştur ki: “Kim içki içer de sarhoş olursa, kırk sabah namazı kabul olunmaz. Sarhoş olduğu hâlde ölürse cehennemde, eğer tövbe eder ise Allah tövbesini kabul eder. Tekrar içki içerse, kırk gün sabah namazı kabul olunmaz.
Fetva Kurulu, bir Müslümanın faizli bankalarda yönetici, danışman, muhasebeci, temizlikçi, aşçı ve bekçi gibi görevlerde bulunmasının caiz olmadığını belirtti.
Sigaranın hükmü bellidir. İnsanı kemiren bir şey için helallik yoktur. Sigara fabrikasında ancak aç kaldığınızda çalışabilirsiniz.
el Cevab: Dinimizde yasak olan fiilleri işleyenlere bu fiilleri esnasında selam verilmez. İçki içen bir müslümana gezerken vs. rastlandığı yerlerde selam vermek de vermemek te caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri