Sadece içecek servislerinde sağ taraf kullanılır. Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır. Yemek servisi ve boşların toplanması tüm konuklara aynı anda yapılır.
Servisi misafirlerin sağından ve sağ elle yapın. Misafirin önünde eğilmeyin. Saat yönünde servis yapın.
İçeceklerin servisi sağ taraftan sağ el ile yapılır.
Maşa Servisi
Çoğunlukla büyük kaşık ve büyük çatal kullanılır. Konuk yemeği kendisi alacaksa çatalı sol eline kaşığı da sağ eline alarak yemeği servis tabağından kendi tabağına alır. Personel servisi kendisi gerçekleştirecekse kaşık ve çatalı üç farklı şekilde tutarak maşa olarak kullanabilir.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Servis sırası ise önce bayanlara sonra mertebeleri göz önüne alınarak baylara doğru yapılmalıdır. Fransız servisi, misafirin solundan maşa ile yapılan bir servis usulüdür. Maşa olarak çatal ve kaşık kullanılır ve bu yöntemle her çeşit yiyecek servisi yapılabilir. Fransız servisinde boş tabaklar önceden masaya konur.
Yemek için kullanılacak çatal tabağın soluna, yemek bıçağı ise tabağın sağına konmalıdır. Yemek kaşığı tabağın sağına ve bıçağın dışına yerleştirilmelidir. Balık çatalı yemek tabağının sol tarafında çatalın dışına doğru konmalıdır. Balık bıçağı ise yemek bıçağının dışında sağ tarafta durmalıdır.
Örneğin; sağ el sol ele göre daha fazla kullanıldığı için su ve içki bardakları, çorba kaşığı sağ tarafa konur. İki elle ve iki parça takımla yenen yemekler için çatal sola bıçak sağa konur. Tuz, biber, hardal gibi menajlar masada oturan herkes tarafından kullanılacağı için masanın ortasına konur.
Balık Çatalı ise daha kısa ve düzdür. Kasığın sağına konur. Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur. Servis Çatal ve kasıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur.
Yemekler daima sol taraftan servis edilir. Çorba içildikten sonra kaşıkları ya sapı sağa gelecek şekilde yada öne gelecek şekilde tabağın içinde bırakılmalıdır.
Servis önceliğine göre çorbayı sağ taraftan servis eder. Özel bir servis usulü olduğu için şefin doldurduğu çorba kâsesini yardımcısı servis eder. Son kâseyi ise şef servis ederek servisi tamamlar.
Gastronomi dünyasında temelde dört adet servis çeşidi vardır, bunlar: Fransız, Amerikan, Rus ve İngiliz servistir.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Kaşıkların Düzeni: Kaşıklar, en dış kısımda ve bıçağın sağ tarafına konulmalıdır. Tatlı kaşığı ise diğer çatal ve bıçaklara dik şekilde, servis tabağının önünde durmalıdır. Bardakların Yerleşimi: Su, meyve suyu ve diğer içecekler için kullanılan bardaklar, tabağın sağ tarafında olmalıdır.
Kaşığın tabağın kenarına bırakılması, kaşıkla yenen yemeğin bittiği anlamına gelir. Yemek esnasında bıçak ve çatal ters V şeklinde ya da arası açık paralel bir şekilde bırakılmalıdır. Çatal ve bıçak bu şekilde bırakılması kişinin yemeğe devam ettiğini gösterir.
Spagetti için sağ tarafa bir çatal sol tarafa bir kaşık konur. Spagetti çatalla alınıp kaşık içinde çevrilerek çatala sarılarak yenir. Türkiye'de uygulama bu şekilde yapılmasına rağmen Avrupa'da ve yurt dışındaki uygulamada kaşık sağda çatal solda olarak uygulanmaktadır.
Antre (giriş) yemeği olarak yenilen soğuk mezeler, krepler vb.. yiyeceklerin servisinde kullanılan çatal ve bıçak ve kaşıktır (Resim5). Ordövr takımı olarak isimlendirilmektedir. 17-19 cm büyüklüğünde ana yemek çatalının bir boy küçüğüdür.
Ekmek soldan servis edilir ve ekmek tabağı da kuverin solunda, çatalların hemen yanındadır. Üç farklı konma şekli vardır. Ekmek tabağının ve kuver tabağının üst kenarı aynı hizada olacak şekilde konulabilir. Ekmek tabağının tam ortası, kuver tabağının üst kenarı ile aynı hizadadır.
Yiyecekleri kesmek için, bıçağı sağ elinize alın. Sağ elin işaret parmağı düz olmalı ve bıçak ağzının bittiği yere dayanmalı. Diğer 4 parmak ise bıçağın sapını saracak şekilde durmalıdır. Bu kullanım iki tarzda da aynıdır.
Su bardağı: Kırmızı şarap bardağının sol üst köşesine yerleştirilir. Beyaz şarap kadehi: Kırmızı şarap kadehinin sağ alt köşesine, çorba kaşığının biraz üstüne gelecek şekilde konur. Şampanya kadehi: Su bardağının sol üst köşesine yerleştirilir.
Bu kişiler sürekli insanlarla iletişim içerisinde oldukları için iletişim becerileri kuvvetli olmalıdır. İnsanlarla iyi iletişim kurmaları önemlidir. Aynı şekilde müşterilerin isteklerini doğru bir şekilde anlamaları gerekir. Bunlarla beraber servis elemanı güler yüzlü ve saygılı olmayı ihmal etmemelidir.
Salonda temizlik ve düzenleme çalışmalarından sonra, müşteri masalarının hazırlanmasına sıra gelir. Bu hazırlık servis şekline, yiyeceklerin çeşitlerine, milletlerin servis yapma özelliklerine ve restoranın sınıfına göre değişir. Bu masa hazırlama işlemine “servis açma” veya “kuver açma” denir.
Servis, sabahları öğrencileri evlerinden alırken öğrencilerin evlerinin önünde hazır beklemeleri gerekmektedir. Hazır olmayan öğrencileri servis en fazla 2 dakika bekler. Servis yaklaşmadan 5 dakika önce şoför veliyi arar. Öğrenci okula gelmeyeceği günlerde veli servis yetkilisini ve okul yönetimini bilgilendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri