Kuver ücreti, masaya getirilen örtüyle birlikte bıçak, çatal, kaşık, şamdan ve tuzluk gibi şeylerin servise konulmasından dolayı alınan ücrettir.
Restoranlarda masaya konulan örtü, çatal-kaşık-bıçak takımı, şamdan ve peçete gibi diğer tüm aksesuarları kapsayan kuver, kısaca masanın üzerinde bulunan ve servise dahil edilmiş tüm malzemeler ve bunun için alınan ücret olarak tanımlanabilir.
KUVER ÜCRETİ NEDİR? Kuver ücreti, restoranlarda masanın üzerine konulan örtü, çatal-bıçak takımı, peçete gibi malzemeleri karşılamak için alınan bir ekstra ücrettir. Kuver ücreti, restoranların hizmet kalitesine, sunduğu malzemelere ve politikalarına bağlı olarak değişebilir.
Biletleme servis bedeli ya da daha yaygın bilinen ismi ile biletleme servis ücreti, uçak biletinin satın alındığı kanala göre değişen bir tür hizmet bedelidir. Online, mobil uygulama, çağrı merkezi ve satış ofisleri üzerinden alınan biletlere göre belirlenen hizmet bedeli, bilet satış anında tahsil edilir.
Servis ücreti alınınca insanların bahşiş bırakmasına da gerek olmuyor. İstiyorsa yine bırakabilir." diye konuştu. Artık lüks restoranlar başta olmak üzere bu tür uygulamaların olduğunu, vale, kuver gibi ek ücretler talep edilebildiğini anlatan Bingöl, "Oturuyorsun sana su, peynir ve tereyağı gibi ikramlar veriyor.
İlgili 44 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na göre bahşiş, Farsça kökenli olup, “Yapılan bir hizmete ödenen ücretten ayrı olarak fazladan verilen para, kahve parası“ olarak tanımlanmaktadır. Uygulamada bahşiş ile aynı anlama gelen garsoniye, tip, servis ücreti isimleri de kullanılmaktadır.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
genellikle turistik olarak adlandırılabilecek yerlerde, bazı restoranlarda uygulanan ve birçoğunda önünüze yemeğinizi getirmekten başka birşey yapmayan garsonların hesaba ekleyerek sizden zorla aldığı para.
Yürürlükteki yasal düzenlemeler gereğince, tarife ve fiyat listelerinde gösterilmek şartıyla, hizmet işletmelerinde “Servis Ücreti” adı altında bir ücret alınmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Ülkemizde kuver ücreti ile ilgili herhangi bir yasal zorunluluk mevcut değil. Günümüzde her restoran aynı şartlar altında hizmet vermese de kuver ücreti talep ediyor ve bu restoranların sayısı her geçen gün artıyor.
Uygulanan servis usulleri ve kuver çeşitlerine göre seçilen yeteri kadar kuver ve ekmek tabağı posta servantına getirilir. Kuver tabağı olarak şık, gösterişli desenler bulunan büyük düz tabaklar kullanılabilir. Böyle tabaklara Gösteri tabağı (Show plate) denir.
KUVER ÜCRETİ NEDİR? Kuver, Türk Dil Kurumu'nda yer alan bilgilere göre lokantalarda yemeklerin servisinden önce masaya serilen örtü manasını taşımaktadır. Kuver ücreti ise bu örtüyle birlikte çatal, bıçak, kaşık, şamdan, tuzluk vb. şeylerin servise sunulmasından dolayı alınan ücreti ifade etmektedir.
ingilizcede bir kişinin bir mekana girmesinin yasaklanması anlamına gelir. mesela bir bar dan 86 lanmak o bara bir daha alınmamak demektir.
Kuver Fransızca'dan dilimize geçen bir kelimedir. TDK'da kelime anlamı 'lokantalarda yemeklerin servisinden önce masaya serilen örtü. ' Aynı zamanda kelime anlamı örtüyle birlikte servis edilen çatal, kaşık, şamdan, tuzluk v.b şeylerin servise sunulmasından dolayı alınan ücret anlamına gelmektedir.
Servis ücretleri okul/öğrenci taşımacılığında 0-1 Km 722 TL'den 1200 TL'ye, personelde ise 422 TL'den 640 TL'ye ulaştı. Minibüslerde 0-7 kilometrelik mesafeler arasında tek fiyat uygulamasına geçildi, bu fiyat 12 TL olurken, 7-11 km arası 14 TL, 11-15 km arası 14.50 TL, 15-20 km arası 15 TL oldu.
Ekmek tabağı ve bazen servis tabağı, çatal, kaşık, bıçak takımları, özel yemek takımları, bardaklar, menaj takımları, peçetelerin düzenli ve eksiksiz bir şekilde, her konuk için hazırlanmış şekline “ kuver ” denir.
"Şikâyet edin"
Yüksek meblağlar talep eden servisçilere karşı velilerin şikâyet hakkı bulunduğunu ifade eden Ersin, “153'ü arayıp şikâyet edebilirler. Öğrencisinin durumunu, okulunu, hatta firma ismini de belirterek şikâyet edebilirler.
Konuyla ilgili şikayetlerinizi '153' Alo Beyaz Masa'ya iletebilirsiniz.”
Dijital servis ücretleri birçok değişik GSM operatörleri üzerinde yer almaktadır. Genelde gelen fatura ile beraber belli bir fiyat üzerinden öne çıkar. O fiyatlar aylık olarak paket eşliğinde kullanılan dijital servislerin ne kadar tuttuğunu gösterir.
Garsoniyer, Bazı erkeklerin, evlilik dışı ilişkiler için kendi konutlarından ayrı olarak tuttukları özel konut (TDK sözlüğü). Fransızca garçon (genç erkek)'dan türetilmiş garçonnière sözcüğünden Türkçeye geçmiştir.
Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor.
Çalışma saatlerinin yarım gün için genel olarak 4 ila 6 saat, tam gün için ise 8 ila 10 saat olduğu söylenebilir. Garsonların çalışma saatleri mekana göre değişebilen bir konudur. Bu gibi durumlarda garson haklarını gözeterek mesai ücreti verilir. Garson görevleri de bu haklar doğrultusunda belirlenir.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Yapılan hizmetin karşılığının üçüncü şahıslar tarafından ödenmesi, akdin mahiyetini de değiştirmez. Buna göre, alınan bahşiş ücret sayılır ve hizmet akdiyle çalıştıkları kabul edilen bahsi geçen iş görenler de 5510 sayılı Kanun'un 4-a kapsamında sigortalı sayılırlar.
TRT Haber'de yer alan habere göre, yasaya göre, iş yeri sahiplerinin bu paradan kendilerine pay almaması gerekiyor. Yönetmeliğe göre, biriken bahşişlerin çalışanlara eksizsiz olarak dağıtılması gerekiyor. Avukat Emel Özbek, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri