Yağma (gasp) suçu; zilyetliği bir başkasına ait olan taşınır (menkul) bir malın cebir veya tehdit kullanmak suretiyle alıkonması sonucunda oluşur. İşbu suç, mağdurun malvarlığına yönelik icra edilen haksız bir fiildir ve Türk Ceza Kanunu'nca hapis cezası yaptırımına bağlanmıştır.
Yağma Suçunun İspatı
Suçların ispatının gerçekleştirilmemesi durumunda, sanık hakkında mahkeme tarafından beraat kararı verilebilir. Bu nedenle yağma suçunun ispatlanması zorunlu olacaktır. Bunun için güvenlik kameraları ve tanık gibi ispat yöntemleri kullanılabilir.
Kişinin hükümlü sıfatı almasından itibaren cezanın infazı başlar. Yağma suçu sonucunda fail 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alır. Eğer nitelikli yağma suçu söz konusu ise 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Daha az cezayı gerektiren hallerde de ceza resen veya hâkimin takdiriyle indirilir.
Gasp suçunda görev ve yetki konusunda ise; Türk ceza yargılamasında hapis cezasının alt sınırı 10 yıl olan tüm suçlar, ağır ceza mahkemelerinin kapsamına girmektedir. Aynı zamanda bazı istisnai suçlar da alt sınırı 10 yıl olmamasına rağmen bu kapsamda değerlendirilir.
Yağma (Gasp) Suçunun Cezası
Cezanın alt sınırının 6 yıldan başlamış olması nedeniyle yağma suçundan hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi kararının verilmesi mümkün değildir.
İlgili 22 soru bulundu
Yağma suçunun cezası 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası olduğu için, yağma suçunun adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Bahse konu suç ve suçun nitelikli hallerinin takibi şikayete bağlı değildir; bu nedenle, suça ilişkin re 'sen takip söz konusudur. Gasp suçu 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 253/1'inci maddesinde düzenlenen suçlardan biri değildir. Bu nedenle, uzlaştırma prosedürü uygulanmaz.
Nitelikli gasp suçunu işleyen kimse, kendisini tanınmayacak şekilde kamufle eder. Yani yüzüne bir maske takmak veya dışarıda tanınmasını engelleyecek herhangi bir kamuflaj kullanması, bu tanıma dahil olmaktadır. Bu suça dahil olan eylemler, yol kesmek ya da konut veya iş yeri gibi kapalı mekanlarda gaspta bulunmaktır.
Avukat Kaan Dinç: Gaspa uğradıktan sonra derhal durumu kolluk kuvvetlerine ya da doğrudan Cumhuriyet Savcılığına durumu bildirmemiz gerekmektedir. Kolluk tarafından ya da Cumhuriyet Savcılığı tarafından sorgulama aşaması gerçekleştirilir. Olayı ince ayrıntısıyla anlatmamız gerekmektedir.
Suçun nitelikli halleri, suçun temel şekline ilave edilen ve cezanın artırılması veya indirilmesini gerektiren suçun objektif tipikliğine yani maddi unsuruna ait haller olarak tanımlanmaktadır3.
Türk Ceza Kanununda yer alan yağma diğer adıyla gasp suçu 148,149 ve 150. Maddelerinde düzenlenmiş olup zilyetliği başkasına ait olan bir malın cebir veya tehdit yolunu kullanarak alınmasıyla oluşmaktadır. Yani yağma suçu mağdur olan kişinin malvarlığına yönelik gerçekleştirilen haksız bir eylem türüdür.
Yağma suçunun temel halini işleyen kişi ilgili hükme göre 6 yıldan 10 yıla kadar cezalandırılmaktadır. Cezanın alt sınırı 6 yıldan başlamaktadır. 1 yıl veya altında olan hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesi mümkün olduğundan, yağma suçunda adli para cezasının verilmesi mümkün değildir.
Yağma (Gasp) Suçu Nedir? (TCK 148-149)
Yağma suçu; failin, menkul bir malı faydalanmak amacıyla cebir ve tehdit kullanmak suretiyle malın zilyedini bu malı kendisine teslim etmeye veya bulunduğu yerden alınmasına karşı koymamaya zorlaması ile oluşur. Bu nedenle, suçun konusu herhangi bir menkul maldır.
Alacağın tahsili amacıyla yağma suçu aynı zamanda ihkak-ı hak olarak da bilinir ve bu suçun bu sebeple işlenmesi cezayı hafifleten bir neden olarak düzenlenmiştir.
Uygulamada da çoğu defa sanığın mahkumiyetine karar verildiğinde tanık beyanlarının yanında başka delillere de dayanıldığı görülmektedir. Ancak kural olarak somut durum özelinde sadece tanık beyanlarına dayanarak mahkumiyet hükmü verilmesine hukuki olarak bir engel bulunmamaktadır.
MADDE 106 – (1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yağma Suçunda Haksız Tahrik Mümkün Mü? Yargıtay'ın istikrar kazanan uygulamalarına göre yağma suçunun niteliği itibariyle haksız tahrik hükümleri ile bağdaşmadığı nazara alındığı ve yağma suçunun tahrik altında işlenemeyeceği kabul edilmektedir.
Yağma suçunu özünde sırf hareket suçu olması hasebiyle teşebbüsü mümkün olmayan suçlardan sayılsa da, failin suçu gerçekleştirmeye elverişli hareketleri gerçekleştirmesine rağmen yağma konusu suç unsurunu ele geçiremediği hallerde Yağma suçuna teşebbüs mümkün olabilmektedir.
Yağma suçunda, cebir ya da tehdit sonucunda malın alınmasıyla birlikte eylem tamamlandığı halde[8], hırsızlık suçunda malın alınmış olması yetmez, malın zilyetliğinin tam olarak failin hâkimiyet alanına girmesiyle eylem tamamlanır[9].
Hırsızlık Yapan Kaç Yıl Yatar? Hırsızlık suçunu işleyen kişi, basit hırsızlık suçu işlediği takdirde 1 yıldan 3 yıla kadar, nitelikli hırsızlık suçu işlediği takdirde 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK m. 141 hükmünde hırsızlık cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. TCK m. 142/f.1 hükmünde nitelikli hırsızlık cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıdır. TCK m. 142/f.2 hükmünde nitelikli hırsızlık cezası 1/3 oranında arttırılır.
Madde 125: (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Kural olarak soruşturma(savcılık) aşamasında uzlaştırma kapsamına giren suçlar için uzlaştırma yoluna gidilmesi zorunludur. Uzlaştırmaya tabi bir suç için uzlaştırma yolu denenmeden kamu davası açılamaz.
Madde 9- (Değişik:RG-24/08/1999-23796) Uzlaşma talebinin vergi ve ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ tarihini takip eden günden itibaren 30 gün içinde yapılması şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri