Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Eğer mantarın üstünü açık bırakacaksanız, buzdolabında koku yaymayan besinlerin yanına yerleştirin. Çünkü mantarın süngerli yapısı, kötü kokuları içine çeker. Mantarı mutfak havlusu veya kese kağıdına koyduktan sonra, buzdolabının normal raflarından birine yerleştirin. Ve 5-6 gün içinde tüketmeye özen gösterin.
Uzun bir süre derin dondurucuda mantar muhafaza etmek istiyorsanız temizlediğiniz mantarları buzdolabı poşetlerine yerleştirebilir, ardından derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Bu yöntem ile kültür mantarları yaklaşık 1 sene kullanılabilir.
Eğer mantarın taze olduğundan eminseniz, 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. Dilimlenmiş mantarların bozulma süresi, diğerlerine göre daha kısadır. Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir. Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
İlgili 42 soru bulundu
Mantarların saklama koşulları çok önemlidir. Mantarın üzerindeki sümüksü yapı bize mantarın çürüdüğünü gösterir. Eğer mantarınız bu şekildeyse kesinlikle tüketmeyiniz. Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir.
Eğer mantarının üzerinde çürük, kahverengi ve siyah noktalar varsa ve rengi değişmeye başlamış ise dikkat etmeniz gerekir. Üçüncü bakılması gereken nokta da dokusudur. Mantar sağlam ve diri olmalıdır. Yapışkan bir dokuya sahip ise bozulmaya başladığı kesindir.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Besin ve sağlık değeri yüksek olan ve taze olarak tüketilen mantarların raf ömrü kısadır. Hasattan sonra 7 gün içinde hemen tüketilmesi gerekmektedir.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 (altı) saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Mantar Yıkanmalı mı? Mutfakta neredeyse her malzemeyi önce yıkıyor olsan da şefim, mantarı suyla yıkayarak temizlememelisin. Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Mantarın dış kabuğu soyulur mu sorusu genelde hijyen bakımından merak edilir, dilerseniz kirli dış yüzeyden kurtulmak için soymayı tercih edebilirsiniz; ancak mantarın kabuğunu soymadan da pişirmek mümkündür.
Mantarı yeniden ısıtmak protein yapısını bozar. Yapısı bozulan mantar sindirim ve kalp sağlığı sorunlarına neden olabilir. Eğer önceki günden kalan mantarınız varsa soğuk yemenizi öneririz.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Tavada ya da tencerede pişirilen mantar suyunu salana kadar pişirilir. Çok hızlı ateş olmadan mantar kısık ateşte kaç dakikada pişer, bakacak olduğumuzda yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Mantar yemekleri ve mantarlı yemekler de ertesi güne bırakılması ve tekrar ısıtılması sakıncalı yiyecekler grubunda. Mantar ertesi gün soğuk olarak tüketilebilir. Mantar yemekleri ısıtıldığı takdirde besin değerini kaybediyor ve sindirim sistemi sorunlarına yol açabiliyor.
Kaynamış suyun içerisine bir tane limon sıkılır süzülen ve doğranan mantarlar suya bırakılır. Bir taşım kaynadıktan sonra çıkarılır soğuduktan sonra dolap poşetlerine katılıp dondurucuya atılır.
Mantar soğuk hava ile depolanması Hasat edilmiş mantarlar hızlıca soğutulmalıdır. Bağıl nemi %85 olan depolarda, -1 °C ile 0 °C'de en çok bir hafta, 0 °C ile 1 °C'de 4-5 gün ve 3 °C'de ise, 3 gün saklanabilirler.
Mantarın üzerinde sümüksü yapışkan bir yapı oluştuysa o mantarı kesinllikle yemeyin. Sümüksü bir kaplama, mantarlarının bozulmaya başladığının kesin bir kanıtıdır. Sümüklü yapışkan yapıdan daha kötüsü, gözle görülür küf oluşumudur.
Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin. Torba mantarların nemini emeceği için bozulma ve küflenme olmaz.
Mantarlar her ne kadar lezzetli olsa da, olması gereken şartlarda saklanması gerekiyor. Mantar alan bireyler uzun süre tüketmek istemiyorsa, mutlaka buzdolabını ve derin dondurucu kullanması gerekiyor. Mantarlar eğer dondurucuya koyulacaksa mutlaka öncesinde yıkanması gerekiyor.
Kültür Mantarı Faydaları
Aynı zamanda saç ve tırnakları güçlendirir. - Düşük kaloriye sahip olması ve yüksek posa sebebiyle sağlıklı kilo verme imkanı tanır. - Barındırdığı vitamini ve antioksidan etkisi ile kanser hücrelerine karşı savaşır. - Yüksek tansiyon ile kolesterolü düşürür.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Bu kadar su yüklü bir şey söz konusu olduğunda ısıyla teması sırasında eğer ısı çok yüksekse tüm suyunu salar ve yeniden çeker. Bu da onun renginde ve kıvamında değişimler yaşanmasına neden olur. Bu nedenle mantarlar, çok yüksek ısılarda pişirilmemeli. Pişirildiği durumlarda rengi giderek koyulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri