MS'in tanısı nasıl konmaktadır? Hastalığın tanısında kullanılan en önemli yöntem hastanın yakınmaları, muayenesi ve beyin veya omurilik MR'ıdır. Tanı için ayrıca beyin omurilik sıvısının (bel suyu) incelenmesi ve yardımcı laboratuvar yöntemleri de kullanılmaktadır.
Beyin ve omuriliğin MR görüntülemeleri, MS hastalığı için en önemli tanı testlerinden biridir.
Son derece yanlıştır. Teşhiste elbette MR çok önemli bir tetkiktir. Ancak şikayeti olmayan bir kimseye MR ile kesin MS teşhisi konulamaz.
Her ne kadar tanı olasılığı uygun klinik semptom ve belirtilerin başlaması ile değerlendirilse de günümüzde MS tanısı çoğunlukla MR görüntüleme ile konulmaktadır.
İlaçlı beyin ve omurilik Manyetik Rezonans (MR) görüntülemeleri tanı konulmasında gereklidir ancak tek başına MR görüntülerine bakılarak bir hastaya MS tanısı konamaz. MS tanısı koymak için yararlandığımız bir diğer tetkik ise beyin omurilik sıvısı incelemesidir.
İlgili 26 soru bulundu
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır. Aynı zamanda hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılır.
Multipl Skleroz tanısı için bir özel bir test yoktur. Hastalığın tanısı, diğer hastalıkların elenmesi ile koyulur. Farklı bir deyişle MS hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan semptom ve bulgular, bazı kişilerde belirgin olarak ortaya çıkarken bazılarında çok daha seyrektir.
MS hastalarının beyin veya omuriliklerinde “plak” ismi verilen, bu hastalığa özgün oluşumlar görülmektedir. Bu bölgeler hasar görmüş, kılıfları soyulmuş ve bazen de kayba uğramış nöronların olduğu bölgelerdir. Plaklar beyin ve omuriliğin herhangi bir yerinde olabilmekle birlikte bazı bölgeleri daha çok tutmaktadır.
MS kalıtsal bir hastalık değildir. Ailede MS hastası olan kişilerin MS hastalığına yakalanma riski az da olsa vardır. Beyin MR'ında görülen her beyaz leke MS anlamına gelmez. Migren, beynin küçük damar hastalığı, bazı enfeksiyöz hastalıklar da beyinde beyaz lekelere neden olur.
MS hastalığını teşhis etmek için kullanılan tetkikler şöyle sıralanır: MRI: MRI filmleri beyin ve omurilik hakkında detaylı bilgi verir ve MS hastalığı teşhisi için son derece önemlidir.
MS Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir? MS'de nörolojik muayene, elektrofizyolojik (sinir iletimini ölçen testler), beyin omurilik sıvısı incelemesi ve MR yardımı ile tanı konur. MS'in tanısında hastada ortaya çıkan belirtilerin doktora çok iyi anlatılması gerekir.
MS hastalığının teşhisi için de MR taraması, beyin omurilik sıvısı incelemesi ve çeşitli kan testlerinden elde edilen sonuçlar bir arada değerlendirilmektedir.
Bu belirtilerin en sık görülenleri aşağıda özetlenmektedir :
MS'de yorgunluk, halsizlik, uyuşmalar gibi şikayetler gün içerisinde aralıklarla olabileceği gibi günlerce, haftalarca da sürebilmektedir. Atak döneminde olan şikayetlerin en az 24 saat sürdüğü bilinmektedir.
Birçok genetik nörolojik hastalık MS hastalarındakine benzer şekilde görme, denge kaybı ve yürüme güçlüğüne neden olabilir. Bu genetik hastalıklar arasında Leber'in herediter optik nöropatisi (LHON), spinoserebellar ataksi (SCA) ve herediter spastik paraparezi (HSP) ön sırada yer almaktadır.
Yapılan araştırmalar göre MS atakları en az 24 saat boyunca devam eder ve bir önce alevlenmeden en az 30 gün sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte atak belirtileri günler veya haftalarca devamlılık gösterebilir.
MS'de migren tipi baş ağrısı sık görülmekle birlikte bu komorbiditenin nedeni açık değildir. Özellikle beyin sapı yerleşimli MS lezyonlarının daha çok migren benzeri baş ağrısına neden olduğu bilinmektedir.
Ataklı ilerleyici MS (Relapsing Progresif MS): Tümüyle düzelmeyen ataklar ile karekterizedir. İyi huylu MS (Benign MS): Bu hastalarda ataklar arası çok uzundur ve tam iyileşme görülebilir. Hastalık başladıktan 10 yıl sonra bile hastalar hala bulgusuz olabilir. Bu hastalık tipleri dışında farklı MS formları da vardır.
Ağrı MS hastalarında sık görülen bir şikayettir. Genel vücut ağrıları dışında Lhermitte belirtisi olarak isimlendirilen, genellikle boyun bölgesinde oluşan bir plak sonucu ortaya çıkan, boyundan sırta, kollara ve bacaklara yayılan kısa süreli elektriklenme karıncalanma hissi oluşabilir.
Kök hücre tedavisi ile tamamen hastalığın ortadan kalktığını söylemek mümkün değildir. Ancak tedaviyle MS'de oluşmuş olan plaklar kaybolmaya başlar ve bu MR görüntüleriyle de ortaya koyulur.
MS'in nedeni stres değildir.
Ölümcül Değil. MS tek başına kanser gibi ölümcül bir hastalık değil, ancak tekrarlayan ataklar sonucu beyinde veya omurilikte tutulan bölgeye bağlı olarak fonksiyon kaybına sebep olur ve hastanın yatalak hale gelmesine neden olabilir.
Çok nadir durumlarda MS, hastalığın başlangıcından itibaren hızla ilerleyebilir ve ölümcül olabilir.
MS için kesin bir kan testi olmamasına rağmen, kan testleri, lupus eritematoz, Sjogren, vitamin ve mineral eksiklikleri, bazı enfeksiyonlar ve nadir görülen kalıtsal hastalıklar gibi MS'e benzer semptomlara neden olan diğer durumları ekarte edebilir.
MS hastalığı belirtileri
Multipl Skleroz yani MS de bu rahatsızlıklardan biri. Genetik nedenlerin yanı sıra D vitamini eksikliği, virüs enfeksiyonları, aşılar, aşırı tuz tüketimi, sigara, stres gibi faktörler MS hastalığını tetikleyebilir.
Gözde Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Yusuf Ziya Bahşi, MS (Multipl Skleroz) hastalığının aniden ortaya çıkabileceğini ve aniden kaybolabileceğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri