Gastrite İyi Gelen Besinler Taze meyve, sebzeler, elma, yulaf ezmesi, brokoli, havuç, hindistan cevizi yağı, balık, tavuk ve hindi göğsü gibi az yağlı yiyecekler, tarhana, ev yapımı yoğurt gibi probiyotik bulunduran besinler gastritinize iyi gelecek ve rahatlamanızı sağlayacaktır.
Akut gastritiniz varsa ebegümeci çayına başvurabilirsiniz. Rezene, sindirim ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Gastrit semptomlarını iyileştirmek için tek başına veya papatya, ebegümeci ve meyan kökü ile birlikte çay olarak kullanılabilirler.
Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata. Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler. Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler.
- Sebzeler tercihen pişirilerek yenmeli, et veya balık çeşitleri ise yağsız pişirilmelidir. - Salata soslarında ise tereyağı veya sıvı yağ gibi çiğ yağları çok sık kullanmamaya dikkat edin. - Bol bol su için. Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri olan su gastrite iyi gelen en önemli maddelerdendir.
İlgili 27 soru bulundu
Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastrit oluşumunu ve gastrit kaynaklı rahatsızlıkları yarıya indirmeye yardımcı olabilir.
asidini azaltır, gastrit, ülser ve reflüye karşı korumada. yardımcı olur.
Açlık süresinin uzun olması mideden salgılanan asit miktarının da artmasına neden oluyor. Bu durum, gastriti olanların midesinde yanma, kazınma, ağrı gibi yakınmaların ortaya çıkmasına, ülseri olan hastalarda ise kanama, delinme gibi sağlık sorunlarının gelişmesine yol açabiliyor.
Kırmızı et yerine, beyaz et tercih edilmesi bu bağlamda uygulanabilecek seçenekler arasında yer almaktadır. Kahve ve çay gibi kafeinli içecekler yerine de bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ile nane de gastrite karşı tüketilebilecek besinler arasında yer almaktadır.
Dr. Atilla Bektaş, son yıllarda yapılan araştırmalarda yoğurtun; peptik ülser, gastrit üzerindeki iyileştirici etkisinin ortaya koyulduğunu belirterek, “Süt tüketimi mide ülserine geçici rahatlık verirken tedavi etmez, hatta süt midenin asit üretimini artırır” dedi.
Limon gastrite iyi gelir mi? Temelde mideyle ilgili bir sorun varken varsa nane ve limon tüketmek çözüm değildir. Hatta reflü, gastrit ya da ülser rahatsızlığında limon ve bol limonlu ürünler mide asidi salgısını artırır. Bu sebeple de midede ağrı, ekşime, yanma gibi belirtilerde artış olur.
Çay ancak bu şekilde tüketilirse sağlıklı beslenme alışkanlıklarının parçası olarak kabul edilmektedir. Fakat böbrek rahatsızlığı olan, demir anemisi olan ve midesinde gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları olan kişilerin aç karnına siyah çay tüketmemeleri gerekir.
Yeşil çay tüketmeniz de gastritinize iyi gelecek önerilerden biridir. Ronnefeldt'in, Huckleberry Friend ve Ginger Twist çaylarını rahatlıkla tüketebilirsiniz. Greenleaf sade yeşil çayımızı balla tükettiğinizde midenizin rahatlamasına olanak sağlayacaktır.
Gastrit tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:
H. pylori öldürmek için antibiyotik ilaçlar. Sindirim sisteminizdeki H. pylori için, doktorunuz bakteriyi öldürmek için klaritromisin (Biaxin) ve amoksisilin (Amoxil, Augmentin, diğerleri) veya metronidazol (Flagyl) gibi bir antibiyotik kombinasyonunu önerebilir.
Gastritin nedenleri arasındaysa; aşırı alkol kullanımı, sigara, stres, yanlış beslenme, midenin fazla asit salgılaması, otoimmün hastalıklar ve helikobakter gibi faktörler gösterilmektedir. Gastritin tedavi edilmemesi üst sindirim sistemi kanaması ve kanser riskini artırmaktadır.
İçerdiği sitrik asit nedeniyle domates, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler gastritin ilerlemesine neden olur. Bunun yanında karabiber, acı biber,jalapenobiberi, biber tozu da zararlı etkileriyle iltihabın artmasına neden olur.
İçeriğinde sodyum ve karbon bulunan karbonat, genellikle su ile birlikte içilmektedir. Aynı zamanda gargara da yapılabilen karbonat, diş eti kanamalarını durdurur ve ağız içi yaralarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlar. Karbonatlı su içmek, başta gastrit ve ülser olmak üzere birçok mide hastalığına da iyi gelir.
En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
"Gastrit oluşmuş kişilerin acı baharat kullanmamaları, turşu, salamura vb. tuzlu yiyecekler tüketememeleri gerekmektedir. Yağda kızarmış yiyecekler, yağlı sos kullanılmış yemekler, mayonez, kaymak, krema gibi yoğun yağ içeren yiyecekler, çikolata, hazmı zorlaştıran gastrite bağlı şikayetleri arttıran yiyecek grubudur.
Aksine aç karna zeytinyağı içmenin, düzenli kullanımda etkili sonuçları olduğu görülür. Bunlar arasında reflü ve gastrit problemi olanlar, aç karna zeytinyağı içerek midesini rahatlatabilir. Ayrıca ülser oluşumunda midede yaşanan tahribatın önlenmesinde doğal bir savaşçıdır.
Mide ve vücut yorgunluğunun meydana gelmesinde zeytin çekirdeklerinin hazmının zor olmasından kaynaklanmaktadır. Gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının giderilmesinde oldukça etkili özelliklere sahiptir.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri