Bu sektörde ise özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, fabrikalarda, kreş ve ana okullarında görev yapabilirler.
Kreş, engelli bakım merkezleri, huzurevleri, kadın sığınmaevleri, gençlik merkezleri gibi sosyal hizmet kuruluşlarında çalışırlar. Sosyal yardım birimlerinde çalışırlar. Engellilerle ve yaşlılarla, onların aktif ve engelsiz yaşayabilmeleri için her düzlemde çalışmalar yaparlar.
Hüseyin Çamak, binlerce sosyal hizmet uzmanın işsiz olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda sosyal hizmet birimlerini faaliyete geçirmediğini, bakanlığın sosyal hizmet uzmanı kadrolarına atama yapmadığını söyledi.
sorusunun cevabı herkes açabilir.
İlgili 37 soru bulundu
12 madde belirtilen bu hususlar şunu göstermektedir. Sosyal hizmet bölümü önlisans mezunu olup iki yıl okul öncesi eğitim kuruluşlarında çalışanlar Kreşte, Gündüz Bakımevlerinde veya çocuk kulüplerinde sorumlu müdür veya grup sorumlusu olabilmektedir.
2 YILLIK ÜNİVERSİTE MEZUNLARI (ÖNLİSANS) ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU YAPABİLİR Mİ? Üniversitelerin 2 yıllık önlisans bölümlerinden mezun olan ve diplomasını alan adaylar ücretli öğretemenlik başvurusu yapabilir. Ülkemizde öğretmen açığını kapatmak için her branştan ücretli öğretmen görevlendirilmektedir.
SOSYAL HİZMETLER ve ÇOCUK ESİRGEME KURUMUNA BAĞLI TOPLUM MERKEZLERİ'nde Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev alabilirler. Söz konusu kurumda çalışan bir çocuk gelişimci, hizmet bölgesinde yaşayan çocukların gelişim düzeylerinin saptanması, gelişimlerinin izlenmesinden sorumludur.
Herhangi bir liseden mezun olduktan sonra, Çocuk Gelişimi, Ev Ekonomisi, Anaokulu Öğretmenliği ya da Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinden birini okuyup, KPSS'yi kazanarak anaokulu öğretmeni olunabilir.
Yine 67. sıra no ile gösterilen öğretmenlik alanı olan Özel Eğitim bölümünün hitap ettiği öğrenciler düşünüldüğünde; lisans eğitimi boyunca risk grupları ve bu risk gruplarına yönelik farklı yaklaşımları inceleyen Sosyal Hizmet bölümü mezunlarının bu alanda öğretmen olarak görevlendirilebilmesi gerekmektedir.
Okul sosyal hizmet uzmanları öğrencilerin, olumsuz tavır ve davranış (iletişim kuramama, okuldan kaçma, saldırganlık) sergileme gibi fiziksel, duygusal ve ekonomik sorunlarla mücadele etmede öğretmen ve ailelere gereken desteği sağlamada yardımcı olan en önemli profesyonel meslek elemanlarıdır.
Okul sosyal hizmet uzmanı, uygun sosyal hizmet yöntem ve tekniklerini kullanarak öğrencinin eğitim-öğretim sürecine etki edebilecek yaşam durumları ile çalışarak, bireysel ve sosyal grup çalışmaları uygulayarak öğrenciye direkt olarak hizmet sağlar.
Üniversite mezunları arasında en yüksek işsizlik oranı yüzde 27.1 ile sosyal hizmetler bölümlerinden mezun olanlarda görüldü.
Kreş açma mevzuatı gereğince, önce Aile Bakanlığı İl Müdürlüğü Çocuk Hizmetleri Daire Başkanlığına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Kreş binasının iskan belgesi ile birlikte kreş açmak için dilekçe ile başvurunuzu başlatacaksınız. Ardından kurum uzmanları yerinizi inceleyecek ve ön onay vereceklerdir.
Anaokulu Öğretmeni olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümleri'nden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
Yardımcı öğretmen olmak için Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Lise gibi ortaöğretim kurumlarının Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında eğitim almak gerekir. Bunun dışında Pratik Kız Sanat Okulları, Kız Teknik Öğretim Olgunlaştırma Enstitüleri ve bazı özel kurslarla Çocuk Bakıcılığı eğitimi alınır.
Kreş Öğretmeni Olmak İçin Gerekenler
Kreş öğretmeni olarak kariyer planı yapıyorsanız üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren; anaokulu öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği bölümlerinin birinden mezun olmanız gerekir.
Okul öncesi öğretmeni olmak için üniversitelerin 4 yıllık Okul Öğrencisi Öğretmenliği ya da Ana Okulu Öğretmenliği bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenleme ile birlikte art Ev Ekonomisi ve Çocuk Gelişimi bölümlerinden mezun olanlar da anaokulunda öğretmenlik yapabiliyor.
Yardımcı öğretmen/öğretmen yardımcısı, okul öncesi öğretmeninin eğitim verdiği okul öncesi çağdaki çocukların eğitimine ve bakımına yardım eden kişidir.
a) Kız meslek liselerinin "çocuk gelişimi ve eğitimi", "ev ekonomisi" veya "dengi bölüm" mezunu, sağlık meslek liselerinin "hemşirelik", "acil tıp teknisyeni" bölümü mezunu, ön lisans/lisans mezunlarından ise "sosyal hizmet", "çocuk gelişimi" ve "hemşirelik" bölümlerinden mezun olması şartı aranır.
SOSYAL HİZMET UZMANI, kişilerin veya grupların sosyal, duygusal, psikolojik ve pratik sorunlarına yardımcı olmak için çalışan bir meslek dalıdır. Sosyal hizmet uzmanları, sosyal hizmet kurumları, hastaneler, okullar, kamu kurumları ve özel sektörde çalışabilirler.
Sosyal hizmet bölümü önlisans mezunu olup en az 4 yıl bakanlığa bağlı bakım kuruluşlarında görev yapanlar, kreşler ve gündüz bakım evleri ve çocuk kulüplerinde müdür olabilmektedir.
Önlisans mezunlarının kpss de alımları çok fazla olmadığından dolayı iş bulmak da zorluk yaşadıkları için özel sektörleri tercih etmektedirler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Belediyeler, Özel Huzurevleri ve Kreşler sosyal hizmet önlisans mezunlarına iş imkanı sağlamaktadır.
657 sayılı Kanunun 28. maddesine yer alan hüküm bağlamında memur olsun, sözleşmeli olsun bir sosyal hizmet uzmanının bu statüsü devam ettiği sürece gerek özel bir aile danışma merkezinde çalışması gerekse bu alanda bir işyeri açmasının mümkün olmadığını değerlendirmekteyiz.
Evet. Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin öyle bir hakları vardır. Formasyon eğitimi alırlarsa öğretmen olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri