Bu muayene için hasta genellikle aç olmalıdır. Gece yarısından itibaren yemek yememek ve su içmemek gerekebilir.
Gastroenteroloji teşhis yöntemleri
Gastroenterolojide endoskopi, kolonoskopi, biyopsi, ERCP, gastroskopi, Ph-metri, sigmoidoskopi gibi yöntemlerden faydalanılır. Endoskopi işlemi ağızdan girerek, yemek borusunun, midenin ve 12 parmak bağırsağının incelenmesi işlemidir.
En belirgin gastroenteroloji hastalıkları belirtileri ağza acı su gelmesi, karında yanma, mide ağrısı, mide yanması ve midede bulantıdır. Bunun yanında diğer belirtiler ise yutma güçlüğü, anemi, siyah dışkı, kabızlık, sarılık, hıçkırık, makatta kanama, kasık ağrısıdır.
Hasta sol yana yatırılır. Dişlerinizle ısırarak tutmanız için ortası delik plastik bir dişlik (dişleri ve endoskopu korumak için) ısırtılır, endoskopi aleti bunun ortasından içeri ve aşağı doğru yemek borunuzun, mide ve on iki parmak bağırsağınızın içi değerlendirilir, görüntüler videoya kaydedilir.
Gastroenteroloji alanında çalışan uzmanlara ise gastroenterolog denir. Gastroenterologlar; yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları ve pankreas bölgelerinde ortaya çıkan bozuklukların ve hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştirir.
İlgili 44 soru bulundu
Sindirim sisteminin dahili hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına "gastroenteroloji", cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına ise "gastroenteroloji cerrahisi" adı verilir. Gastroenteroloji cerrahisi birimi sindirim sistemi hastalıklarının cerrahi tedavisiyle ilgilenir.
Gastroskopi (endoskopi) işleminde hasta işlemden önce en az 8 saat aç olmalıdır. İlk önce damar yolu açılır. Hasta sol yanına yatırılır ve ardından hastanın ağzına plastikten yapılmış ağızlık denilen bir cihaz takılır.
Endoskopiye hazırlık sürecinde midenin boş olması gerekir. Bu yüzden endoskopiden önce sekiz saate kadar yemek ve içmek bırakılmalıdır.
Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Endoskopi Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Endoskopi sonucu hastanın durumunun komplikeliğine bağlı olarak işlemin yapıldığı gün ile işlemden 3 gün sonra çıkmaktadır. Ancak çoğu durumda işlemin yapıldığı aynı gün sonuçları almak mümkündür.
Sağlıklı çalışan bir mide ile, sağlıksız çalışan bir mide arasında ayrım yapmaya yarayan güvenilir bir testler grubudur. Endoskopi gibi kateter kullanılan bir işlem değildir. Non-invazivdir. Sadece kan alınarak yapılan bir işlemdir.
Gastroenterolojiye hangi bölüm sevk eder? Gastroenterolojiye hastalar genellikle dahiliye bölümü tarafından sevk edilir.
Hasta devlet hastanelerine başvuracak ise ilk etapta Dahiliye alanı doktorlarına muayene olduktan sonra takip sistemine girerek Gastroenteroloji bölümüne randevu alabilir. Eğer özel hastane tercih edildiyse direkt olarak Gastroenteroloji bölümüne başvurulabilir.
Sindirim sistemi hastalıklarının medikal, ameliyat dışı yöntemler ve girişimsel işlemlerle tedavisini "gastroenteroloji", cerrahilerini ise "gastroenteroloji cerrahisi" bölümleri gerçekleştirmektedir.
Dahiliye bölümümüzde, yetişkin hasta grubunun cerrahi dışı sağlık sorunlarının tamamında ilk başvuru ve çözüm merkezi olarak hizmet vermekteyiz.
İşlem sırasında endoskopi merkezine bağlı olarak tıbbi önlükler verilir. Bu önlükler sade ve konforlu yapılarıyla işlem için en uygun kıyafeti türü olarak karşımıza çıkar.
Endoskopi işlemi yapılacak olan hastalara bir önceki gece saat 12'den sonra bir şey yiyip içmemesi önerilir. Özellikle mide için yapılan endoskopi işlemi için hastanın aç olması oldukça önemlidir.
Endoskopi öncesi çay, kahve, gazlı içecekler, meyve suları ve hatta su bile içilmemelidir. Bu gibi gıdalar midede önemli bir hacim kaplar ve endoskopi sırasında midenin ideal bir şekilde görüntülemesine engel olabilirler. Aynı zamanda uygulama sırasında kusma gibi istenmeyen olaylara yol açabilirler.
Endoskopi Sonucu Hemen Çıkar Mı? Gözleme dayalı yapılan endoskopi işleminin sonuçları işlemden hemen sonra belli olur. Dokunun patolojik analizinin yapılması amacıyla gerçekleştirilen biyopsi işleminin sonuçları ise ortalama 5 gün içerisinde çıkar.
Randevu verilen hasta işlemden bir gün öncesinden başlayarak nasıl besleneceği anlatılır. Bağırsakların temizlenmesi için bağırsak temizleyici ilaç verilir.İ şlem günü işlem den önce lavman yapılır.
Anestezi ilaçları sayesinde hastaya endoskopi yapılırken, hiçbir acı- ağrı hissetmez. Hastanın işlem bitmesinin ardından kısa bir süre hastanede bekletildikten sonra yanında bir refakatçi olarak gitmesi uygun görülür.
Sindirim sistemi (Gastrointestinal sistem) kanserleri; yemek borusu (Özofagus), pankreas, mide, kolon, rektum, anüs, karaciğer, safra yolları (Bilier sistem) ve ince bağırsaklar gibi sindirim sistemi organlarını etkileyen kanserleri tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir.
Sindirim sistemi içerisinde bulunan tüm organları ve bu organlardan kaynaklı hastalıkları inceleyen bilim dalı da gastroenterolojidir. 0-18 yaş arasındaki tüm çocukları bu alanda kontrol ve tedavi eden birim ise çocuk gastroenteroloji birimidir.
Ağızdan anüse kadar tüm sindirim sistemi organlarının bozukluklarını inceler. Hangi organları inceler? Endoskopik tetkikler arasında gastroskopi, duodenoskopi, rektosigmoidoskopi, kolonoskopi gibi uygulamalar mevcuttur. Gastroenteroloji'de endoskopik tanı yöntemlerinin yanı sıra ultrason tekniğine de sıkça başvurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri