Limon ağacı sıcağı seven bir bitkidir. 45 dereceye kadar dayanma gücü bulunur. Sıcaklık -8 derece olduğunda limon bitkisi canlılığını kaybeder ve çürür. Çiçeklenme döneminde 12 ve 23 derece arasında en iyi şekilde büyümesini tamamlar.
Limon Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Limon Ağacı Evde Nerede Durmalı? Limon ağacı rüzgar ve soğuğu sevmediği için balkon ve terasta konumlandırılacaksa rüzgar almayan güneş alan bir ortamda tutulmalıdır. Kapalı alanda ise kalorifer yanına konulmamalıdır. Yoğun güneş ve yoğun ışık isterler.
Güneşi ve sıcağı sever ama rüzgarı sevmez. Bu yüzden bitkinin bulunduğu yerde rüzgar olmamasına dikkat edebilirsiniz. Bol ışık alan, aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir ortamda limon ağacını yetiştirebilirsiniz. Turunçgiller yaklaşık 7-8 saat güneş ışığı görmeyi sever.
Limon Hangi İklimde Yetişir? Limon, ılıman ve sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Ülkemizde de limon üretimi için en uygun iklim, Akdeniz iklimidir. Limon ağacı yetiştirirken hava sıcaklığının 0'ın altına düşmemesi gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Limon ağaçlarının suyu çok fazla sevmediği daha önce belirtilmişti. Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir. Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız su verme sıklığınız 10 günde bir kez olmalıdır.
Bu ağaçlar nemli ve sıcak bir ortam isterler. Kış aylarında ılıman bir iklim olmalı ve yaz aylarında da güneşli gün sayısının fazla olması gerekir. Bu nedenle de en çok Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştirilir. Sulama için temiz su oldukça önemlidir.
Her ne kadar çömlek cazip de olsa, plastik saksılardan çok daha ağırdır ve taşımayı zorlaştırabilir. Limon ağaçları ışığı sever ve günde 10-14 saat ışık ister. İç mekanlarda güneş alan noktalara yerleştirin veya 40 watt enerji yayan bir floresanı bitkinin tam üzerine yerleştirin.
Yediveren Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
Limon ağacı hangi gübreyi sever? Limon yetiştiriciliği için, ilkbahar ve sonbaharda yanmış çiftlik gübresi ile gübrelemeye ihtiyaç duyar. Limon yapraklarının ve çiçeklerin dökülmesi azotlu gübrelerle aşırı gübrelemeye bağlı olabilir.
Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
Ağaç yaşına ve ihtiyacına göre uygulanan budama, gübreleme ve sulama faaliyetleri çiçek oluşumunu hızlandırabilir. Ağacın ekili olduğu bölgen toprağının belirli periyotlarla havalandırılması çiçek oluşumuna katkı sağlar. Humuslu ve killi topraklar, ağaç gelişimine ve çiçek oluşumuna katkı verir.
Limon Ağacı Yaprak Döker mi? Esasında limon ağacı yapraklarını sadece hastalık halinde ya da ağır kış şartlarında soğuk sebebiyle dökebilir. Bunun gibi yaprak sararması ya da kıvrılması hastalık belirtisi olabilir.
Burada sıcaklık 0°C dereceye düşüp don yapınca muzlar, -5° ye düşünce portakallar, -3.5° ye düşünce limonlar zarar görür.
Limon ağacının en önemli özelliği tüm yıl boyunca hem çiçek açması hem de meyve taşımasıdır. Ilıman iklim bitkisi olduğu için güneş sıcaklığın ilk belirgin olduğu mevsim ilkbaharda çiçeklenmeye başlar.
Ayrıca limon her mevsim yetişmeyen bir ürün olduğu için diğer mevsimlerde kullanılmak üzere de bozulmadan saklanabilmelidir. Bu işlem için geliştirilen soğutma teknolojileri ve soğuk hava depolarında muhafaza edilen limonlar sıcaklığı 14 °C ile 15°C arasında değişen depolarda 5 aya kadar bozulmadan bekletilebilir.
Ayrıca yediveren limonlar diğer limonlardan daha iri yapıdadır. Bunun yanında yediveren limonun yaprakları tüm turunçgiller arasında en açık renge sahiptir. Yediveren limon yaprakları açık renkli olmasının yanında tadı da ekşimsi ve mayhoştur. Meyveleri bol sulu ve ince kabuklu yapıdadır.
Limon Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Akdeniz bölgesi limon yetiştiriciliği için oldukça uygun bir bölge olup limon ağaçlarının ömrü yaklaşık 50 yıldan fazla yaşar. İyi bir bakım ve hastalık önleme uygulamalarıyla 100 yıldan fazla yaşayabilirler.
Peki limon ağacı ne zaman meyve verir? Yöredeki yağış ve sıcaklık oranlarına bağlı olarak tam zaman değişebilmekle beraber genellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde limon ağacı meyve vermektedir. Evlerde ve saksılarda yetiştirilen limonlar ise fidana bağlı olarak yaklaşık 1 sene içinde meyve vermeye başlar.
Suyun az verilmesi de, ağacın gelişimini, meyve gelişim ve kalitesini ve verimi olumsuz yönde etkiler; gelişme döneminde susuz kalan meyveler irileşemezler ve kabukları çat- Page 13 -13- TURUNÇGİL lar.
Limon ağacı sıcak havayı seven bir bitkidir. Limon fidanı genel olarak tüplü şekilde üretilen meyve fidanlarından biridir. Tüplü olan limon fidanlarında tüm yıl boyunca dikim yapılabilir. Asıl önemli olan nokta limon fidanının günün hangi saatinde dikileceğidir.
Limon Ağacı Kaç Yılda Büyür? Meyve vermeye başladıktan sonra her yıl düzenli olarak meyve veren limon ağacı 7 yaşında yetişkin bir limon olur.
İlkbahar ve yaz ayları ekim – dikim için uygundur. Evde limon ağacı nasıl yetiştirilir?
Limon Fidanı Nasıl Hızlı Büyür? Orta ve yavaş büyüyen limon ağacının hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlamak için organik gübre uygulaması şarttır. Gübreyi şubat ayından haziran ayına kadar iki ayda bir, sonbaharda iki kez eylül ve kasım aylarında uygulanır. Limonun yaşına göre uygun miktarda gübre toprağa katılır.
Limon ağaçları en iyi, en verimli, bol humuslu, suyu iyi akıntılı, kumlu-tınlı ve ya killi tınlı topraklarda yetişebilirler. Limon ağacı yetiştiriciliğinde iyice derinlere inmekte olan köklerin genel olarak oksijen gereksinimleri fazladır. Ayrıca limon ağaçları asla ağır topraklarda yetiştirilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri